Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Pēc piecu stundu meklēšanas upē Ozolnieku novadā atrod noslīkušo

Otrdien pēc piecu stundu meklēšanas darbiem upē Ozolnieku novadā atrasts noslīcis cilvēks, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Bojāgājušais pēc piecu stundu zemūdens meklēšanas darbiem izcelts no Iecavas upes.

Šoziem ugunsdzēsēji glābēji no ūdenstilpēm izcēluši jau 17 bojāgājušos, no kuriem 12 pēc ielūšanas ledū. Izglābti deviņi cilvēki. Zemgalē šogad pēc ielūšanas ledū Tērvetes, Jaunjelgavas un Ozolnieku novadā atrasti un izcelti kopumā četri bojāgājušie. Ozolnieku novadā viens cilvēks ir izglābts.

VUGD atgādina, ka pašlaik atrasties uz ūdenstilpju ledus ir ļoti bīstami.

"Ledus kārtas biezumu un izturību ietekmē dažādi faktori - laikapstākļi, ūdenstilpes refjefs. Aizvadīto nedēļu aukstums iedzīvotājiem radījis maldīgu priekšstatu, ka ledus ir biezs un izturīgs un dažu dienu atkusnis to neietekmē. Taču tas tā nav, jo ledus šobrīd ir ļoti mānīgs un bīstams," skaidroja VUGD Zemgales reģiona brigādes komandiera vietnieks Raivis Pužulis.

Pēc viņa paustā, ledus kārtas veidošanos kavēja intensīvā snigšana. "Pat pie lieliem gaisa temperatūras mīnusiem zem sniega ledus veidojās ļoti lēni un nevienmērīgi, turklāt sasala nevis ūdens, bet slapja sniega masa. Šobrīd atkūst porains un neizturīgs sasalis sniegs, kas nespēj turēt cilvēka svaru," norādīja Pužulis.

Ledus kārta uz ūdenstilpēm neveidojas vienmērīgi. Tā ir biezāka pie krastiem, bet ūdenstilpes vidū var būt plāna. Vietas, kur ledus vienmēr būs plānāks ir upju sašaurinājumi, vietas zem tiltiem un pie krastiem, kā arī pie krastiem, kas apauguši ar niedrēm. Trausls ledus ir arī kanalizācijas, strauta ieteku vietās, vietās ar zemūdens izciļņiem un citviet.

Ja cilvēks ielūzt ledū, tad apkārtējo reakcijai jābūt ļoti operatīvai, jo iespējas izglābties var būt atkarīgas no sekundēs pieņemtiem lēmumiem un pareizas rīcības, norāda VUGD. Ja nelaime ir notikusi, ir jāzvana 112, bet, lai palīdzētu, ielūzušajam jātuvojas rāpus vai guļus, netuvojoties līdz pašai ielūzuma vietai. Ielūzušajam apmēram no divu līdz piecu metru attāluma jāpamet aukla, sasieti apģērba gabali, garš koks vai kāds cits priekšmets. Ja glābēji ir vairāki, jāievēro, ka vienam no otra jāatrodas divu līdz trīs metru attālumā. Izvelkot cietušo uz ledus vai pašam izkļūstot uz ledus, rāpus jāvirzās prom no bīstamās vietas līdz krastam.

Ja pašam gadās ielūzt ledū, tad svarīgākais ir saglabāt mieru un turēt galvu virs ūdens - var galvu mazliet atmest atpakaļ -, norāda VUGD. Tāpat nevajadzētu haotiski kustēties, zaudējot spēkus, vienmērīgi jākustina kājas, it kā griežot velosipēda pedāļus, jāelpo pēc iespējas lēnāk un dziļāk un, ja iespējams, jāsauc palīgā. Gadījumā, ja soma vai smags mētelis velk uz leju, ir jāmēģina to noģērbt, iesaka glābēji.

Vajadzētu arī pagriezies ar seju uz to vietu, no kurienes cilvēks ir atnācis, un nolikt rokas uz ledu, izstiepjot tās cik iespējams tālāk. Jāmēģina uzgulties uz ledus malas ar krūtīm un izstumt sevi no ūdens. Ja izdodas tikt atpakaļ uz ledus, nevajadzētu uzreiz celties kājās, labāk ripināties prom no bīstamās vietas un jārāpo uz krastu pa to pašu ceļu, pa kuru cilvēks nokļuvis nelaimes vieta. Tiekot krastā, nedrīkst apstāties, bet skrienot jādodas uz tuvāko silto vietu.

Lai sekmīgi izkļūtu no ledus, makšķerniekiem ieteicams ņemt līdzi dažādus palīglīdzekļus - ledus irbuļus vai āķus, ar kuru palīdzību var ieķerties ledū un tādējādi izvilkt sevi ārā. VUGD skaidroja, ka labs risinājums ir pilns makšķerēšanas tērps, kuram ir peldfunkcija vai glābšanas veste, kas ļaus pēc ielūšanas ledū peldēt pa ūdens virsu.

Ziemas periodā ielūst ledū un noslīkst ne tikai makšķernieki, bet arī cilvēki, kas, piemēram, pastaigājas vai slidinās pa ledu. Tāpēc VUGD aicina iedzīvotājus nedoties uz ledus, jo tas ir bīstami un var apdraudēt cilvēka veselību un dzīvību. Pieaugušie, atrodoties uz ledus, rada maldīgu priekšstatu bērnos, ka uz ledus ir droši. VUGD uzsver, ka bērni, lai arī svarā vieglāki, nespēj objektīvi izvērtēt ledus drošumu.

VUGD aicina iedzīvotājus būt līdzatbildīgiem, neriskēt ar savu veselību un dzīvību, kā arī nepaiet vienaldzīgi garām, ja redz, ka bērni vai jaunieši slidinās pa nedrošo ledu, brīdinot viņus par bīstamību. Savukārt, ja tiek pamanīts, ka cilvēki ir aizgājuši pārāk tālu no krasta vai arī, ja cilvēks ir ielūzis ledū, nekavējoties jāzvana 112.

Aizvadītajā diennaktī VUGD Zemgales reģiona brigāde saņēma deviņus izsaukumus - vienu uz ugunsgrēku dzēšanu, sešus uz glābšanas darbiem un vēl divi izsaukumi bija maldinājums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas