Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

VID aptur grupējumu, kas ar mākoņskaitļošanu legalizējis naudu un izkrāpis budžetam 6 miljonus latu

Otrdien Valsts ieņēmu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes darbinieki, veicot 12 kratīšanas Rīgā un Ventspilī, apturēja noziedzīga grupējuma darbību, kas laika posmā no 2009.gada janvāra līdz 2011.gada septembrim izvairījās no nodokļu nomaksas un nodarbojās ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, nodarot kaitējumu valsts budžetam aptuveni sešu miljonu latu apmērā, portālu Diena.lv informēja VID.

Kā liecina kratīšanu laikā izņemtie serveri, datori, dokumenti, zīmogi un skaidras naudas līdzekļi vairāk kā 54 000 latu apmērā, četru personu grupējums noziedzīgās darbības valsts ieņēmumu jomā veica, izmantojot ārzonās reģistrētu kompāniju kontus un virtualizētu informācijas tehnoloģiju infrastruktūru - cloud computing jeb "mākoņskaitļošanu"[red.-"mākoņskaitļošana" ir skaitļošanas veids, kur plaša apmēra mērogojamas IT iespējas tiek piedāvātas kā pakalpojums, izmantojot interneta tehnoloģijas vienlaikus vairākiem ārējiem klientiem].

Šā gada 26.septembrī VID Finanšu policijas pārvaldē tika uzsākts kriminālprocess saskaņā ar Krimināllikuma 195.panta trešo daļu par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas legalizēšanu, ja tās izdarītas lielā apmērā vai ja tās izdarījusi organizēta grupa un saskaņā ar Krimināllikuma 218.panta trešo daļu par izvairīšanos no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas, ja tās izdarījusi organizēta grupa.

Lai slēptu Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Krievijā reģistrēto uzņēmumu patiesos ienākumus, legalizētu saņemtos finanšu līdzekļus un izvairītos no nodokļu nomaksas, noziedzīgā grupējuma dalībnieki organizēja darījumu shēmas, kurās iesaistīja vairākas ārzonās - Honkongā, Seišelu salās un Jaunzēlandē - reģistrētas kompānijas un to norēķinu kontus Latvijas, Lietuvas un vairākās  Honkongas kredītiestādēs.

Minētie Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Krievijā reģistrētie uzņēmumi nodarbojās ar kuģu aģentēšanas pakalpojumu sniegšanu. Pēc sākotnējām aplēsēm grupējums izvairījās no nodokļu nomaksas 5 847 213 latu apmērā. VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji arestēja Latvijas kredītiestādēs esošos ārzonās reģistrēto kompāniju norēķinu kontus, kuros atradās 87 380,90 lati - 130 000 ASV dolāri, 25 000 eiro un 188 000 rubļi.

Darbību rezultātā ir aizturēta viena persona un ievietota īslaicīgā aizturēšanas birojā. Šobrīd personai piemērots aizdomās turamās personas statuss un ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis – policijas uzraudzība un aizliegums tikties ar noteiktām personām. Trīs pārējie noziedzīgā grupējuma dalībnieki atrodas ārvalstīs un tuvākajā laikā tiks lemts jautājums par viņu piespiedu atvešanu uz Latviju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas