Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Viņķelei draudējis 21 gadu vecs puisis, pret kuru sākts kriminālprocess

Reaģējot uz publiski izskanējušo informāciju par to, ka veselības ministre Ilze Viņķele (AP) sociālajā vietnē Facebook ir saņēmusi vēstuli no kādas personas, kura izteikusi draudus viņas veselībai un dzīvībai, policija noskaidrojusi jaunieša atrašanās vietu, identitāti un sākusi kriminālprocesu, aģentūru LETA informēja Valsts policijā (VP).

Ministre piektdienas vakarā mikroblogošanas vietnē Twitter pavēstīja, ka internetā saņēmusi draudus viņu nošaut. Kā apgalvo Viņķele, draudus virtuāli izteicis kāds jaunietis, kura Facebook kontā norādīts, ka viņš dien Jaunsardzē un dzīvo Smiltenē. Aizsardzības ministrija gan vakar noraidīja ziņas par jaunieša saistību ar Jaunsardzi. "Atsūtīja ziņu, lai gatavojos, ka nošaus," tviterī informē ministre, nepaskaidrojot, saistībā ar ko tieši viņai draudēts.

Policijai ierodoties pie šīs personas, tika veiktas procesuālās darbības, kā arī persona tika nopratināta. VP vēstī, ka 1999.gadā dzimušais jaunietis nožēlo izdarīto, vienlaikus skaidrojot, ka nodoms nebija draudus īstenot reālajā dzīvē, līdz ar to apdraudējums nepastāv. Patlaban personai piemērots statuss persona, pret kuru uzsākts kriminālprocess.

Tāpat VP saņēma arī oficiālu iesniegumu par šo faktu, par notikušo sākot kriminālprocess pēc Krimināllikuma 132.panta par draudiem izdarīt slepkavību vai nodarīt smagu miesas bojājumus, ja ir bijis pamats baidīties, ka šie draudi var tikt izpildīti. Par šādu pārkāpumu soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. Jaunietis iepriekš nav nonācis policijas redzes lokā.

VP aicina cilvēkus rūpīgi izvērtēt un pārdomāt saturu un vēstījums, ko viņi pauž sociālajos medijos - pat ja patiesais nodoms nav bijis ļauns, draudu izteikšana nodarīt kaitējumu citas personas veselībai un dzīvībai ir krimināli sodāma rīcība.

Tāpat policija vērš uzmanību, ka šādas darbības nav pieņemamas un nepaliek nepamanītas - VP reaģē uz notikumiem, kas izdarīti ne tikai reālajā dzīvē, bet arī sociālajos tīklos. Un policijas rīcībā ir metodes, kā operatīvi risināt šādas situācijas interneta vidē, kā arī noskaidrot anonīmu personu identitāti un atrašanās vietu.

Ministre Twitter paudusi, ka "tīša, īpaši jaunu cilvēku, radikalizēšana var mudināt rīkoties neapdomīgi". "Musinātāji, visdrīzāk, neko nezaudēs, bet ietekmējušies jaunieši gan var sastrādāt nevajadzīgas muļķības, kas kaitēs pašiem. Tādēļ arī sev vēlreiz atgādinu - atbildību izteikumos un rīcībās," rakstīja politiķe.

Pandēmija, ilgstošā neskaidrība un nogurums no ierobežojumiem rada lielu stresu sabiedrībā kopumā un katram atsevišķi, tādēļ liela atbildība ir viedokļu līderiem no visām pusēm, skaidroja Viņķele. Viņasprāt, ir saprotams, ka veidojas opozīcija un neapmierinātība ar valdību, tomēr cilvēku radikalizēšana nav pieļaujama.

Tikmēr aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) Twitter atzīmēja, ka ir nožēlojami, ka sociālajos medijos un citur pieaug draudi un emocionālā vardarbība. "Pilnībā izprotu ministres stresa līmeni, ar ko tādu sastopoties," pauda ministrs.

Jau ziņots, ka Viņķeles minētais jaunietis 14.oktobrī "Facebook" vidē publiski dalījies ar aicinājumu "Noņem uzpurni! Tu esi cilvēks, nevis suns!". No konteksta noprotams, ka ar uzpurni varētu būt domāta sejas maska, kas ar valdības lēmumu tagad obligāti ir jānēsā virknē publisku vietu, lai ierobežotu Covid-19 izplatību.

Viņķele tviterī pieminējusi arī Valsts policiju un Jaunsardzi.

Savukārt Aizsardzības ministrijas pārstāvis Kaspars Galkins aģentūrai LETA sacīja, ka jau piektdienas vakarā ir veikta pārbaude, kurā noskaidrots, ka ministres minētā persona Jaunsardzē par instruktoru nestrādā un arī nav jaunsargs.

AM atgādina, ka saskaņā ar aizsardzības ministra Arta Pabrika (AP) šonedēļ pausto, šoruden, turpinoties Covid-19 krīzei, viens no lielākajiem izaicinājumiem būs cīņa ar dezinformāciju un viltus ziņām.

pievienota 7.-9. rindkopa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas