Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Augšdaugavas novadā pārplūdis dambis pie kooperatīva Maļutki, appludinot ap 100 mājām

Augšdaugavas novadā palu ūdens pārplūdis pāri dambim pie kooperatīva Maļutki, appludinot ap 100 mājām, informē pašvaldības izpilddirektors Pēteris Dzalbe.

Pēc Plūdu riska informācijas sistēmas datiem, aizvadītajā diennaktī ūdenslīmenis Daugavā pazeminājās - augštecē par 16-33 centimetriem (cm), bet Piedrujas-Jēkabpils posmā par 5-28 cm. Daugavas baseina upēs ūdenslīmenis pazeminājās par 1-9 cm. 13.aprīlī Vaikuļānu novērošanas stacijā, kas atrodas lejpus Daugavpils netālu no Līksnas, Daugavā fiksēts ūdens līmenis 6,74 metri virs nulles līmeņa.

Ūdens līmeņa pazemināšanās ļauj sākt ūdens atsūknēšanu kooperatīvā "Maļutki", kur, līmenim paceļoties līdz 7,56 metriem, ūdens pāri dambim ieplūda visā dārzkopības kooperatīvā, appludinot ap 100 mājām. Ūdens līmenis vakar, 12.aprīlī, kooperatīva teritorijā sasniedza no 0,2 līdz 2,5 metriem. Tur izveidojies tāds kā baseins, kur ūdens stāv. Nevar pieļaut, lai tas nodarītu vēl lielāku kaitējumu iedzīvotājiem, pauž Dzalbe. Kopā ar ugunsdzēsības un glābšanas dienestu tikšot veikti ūdens atsūknēšanas darbi, lai ātrāk pazeminātu ūdens līmeni un dotu iespēju ātrāk izžūt mājām.

Divu dienu laikā, atsūknējot ūdeni, līmeni izdevies pazemināt par 12-15 cm, aģentūrai LETA pauda novada tehniskais direktors Valērijs Ļaksa, piezīmējot, ka situācija pamazām uzlabojas, lai gan ne tik strauji, kā gribētos.

Savukārt Laucesas pagastā pagājušajā nedēļā nostiprinātais aizsargdambis savu ir paveicis un izturējis ūdens spiedienu, informēja Dzalbe.

Daugavas lejtecē jau Sventes un Līksnas pagastos ūdens pamazām aiziet prom uz Daugavu, nodarot lielus kaitējumus gan valsts, gan pašvaldību ceļiem. Jau nākamās nedēļas laikā pašvaldība cer novērtēt zaudējumus, kas nodarīti pašvaldības infrastruktūrai. Pazeminoties ūdens līmenim, atklāsies tās vietas, kur ceļi ir bojāti.

Pārējās applūdušās vietas tiekot monitorētas.

Laivinieki vēl pēdējās dienas izmantos gan Dvietes palienes, gan arī Dvietes upes gultni. Novada izpilddirektors izteica lūgumu laivu nolaišanai izmantot tās vietas, kuras tam domātas, nenodarot zaudējumus lauksaimniecības zemēm vai tām vietām, kuru infrastruktūra nav piemērota laivu nolaišanai.

Kā iepriekš ziņots, Augšdaugavas novada Laucesas pagastā aizsargdambis nostiprināts ar smilšu maisiem, lai aizsargātu no applūšanas vietējo dārza māju kooperatīvu.

No paliem cietuši zemnieku lauki. Nīcgales pagastā applūduši 200 hektāri ziemāju, bet kopumā novada teritorijā applūduši ap 2000 hektāri sējumu.

Pirms nedēļas Augšdaugavas novada pašvaldība vērsās valdībā ar lūgumu izsludināt ārkārtējo situāciju novadā sakarā ar straujo ūdens līmeņa paaugstināšanos upēs, jo īpaši Bebrenes, Dvietes, Kalkūnes, Laucesas, Līksnas, Nīcgales, Pilskalnes, Sventes un Tabores pagastā, taču valdība par to nelēma. Pašvaldība tomēr plāno apkopot informāciju par plūdu radītajām sekām un vērsties valdībā pēc finansiāla atbalsta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas