Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Ogrē strauji samazinājies ūdens līmenis

Pēdējās stundas laikā appludinātajās teritorijās Ogrē strauji samazinājies ūdens līmenis, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta preses pārstāve Viktorija Šembele.

Viņa pastāstīja, ka, piemēram, appludinātajā teritorijā pie Norupītes, kur tika pārrauts dambis, ūdens līmenis samazinājies par vienu metru.

Pozitīvās pārmaiņas notikušas, jo strauji sācis iet ledus, kas šobrīd jau izgājis līdz pat komunikāciju tiltam, kas atrodas starp dzelzceļa tiltu un tiltu pār Daugavpils šoseju.

Kā vēstīts, ceturtdien, dienas pirmajā pusē, situācija Ogres pilsētā, kur ledus krāvumi nosprostojuši upi un sākušies plūdi, bija "stabili dramatiska" - ledu spridzināt vairs nebija iespējams, bet no upes augšteces krājās arvien garāki ledus sastrēgumi vairāku kilometru garumā, pastāstīja Ogres novada domes sabiedrisko attiecību speciālists Nikolajs Sapožņikovs.

Ogres upe trešdien pilsētā pārrāva otro dambi Rūpnieku ielas galā. Lai mēģinātu pasargāt pilsētu no turpmākas applūšanas, pašvaldība mēģina ar akmeņu un šķembu krāvumiem nostiprināt dambja trešo posmu Suntažu un Poruka ielas galā pie Brīvības ielas.

Sapožņikovs norādīja, ka esošie dambji, kurus upe tik viegli pārrāvusi, visticamāk, būvēti nepareizi, bez akmeņiem uzberot granti un pieblietējot smiltis. "Ja bebri tajā varēja izrakt alas, tas vien liecina, ka dambis nebija riktīgs. Brīnums, ka tas tik ilgi turējās," atzina Sapožņikovs.

Pārrautos aizsprostus patlaban salabot nav iespējams, bet, kad plūdi beigsies, pašvaldībai būs jābūvē jauni dambji.

Ja trešdien pēc spridzināšanas ledus nedaudz sakustējies, tad ceturtdienas rītā ap sešiem upes lejtecē atkal pavērusies pavisam cita aina, kuru Sapožņikovs salīdzina ar ledus laikmetu Ogrē. Starp milzīgo ledus gabalu krāvumiem manāmi ar saknēm izgāzti koki, upe parāvusi līdzi sētas un dažādas metāla detaļas, bet Ogresgalā pie Rankas upītes ietekas Ogrē pali aiznesuši vienu no pieciem privātajiem gājēju tiltiņiem.

Ceturtdienas rītā atjaunota elektrības padeve Pārogrē, taču Norupītes apkaimē iedzīvotājiem joprojām elektrības nav, tāpēc pašvaldība meklē risinājumus, kā nodrošināt dzeramā ūdens padevi applūdušajiem ogrēniešiem.

Sapožņikovs pastāstīja, ka glābējiem nav nācies papildus evakuēt cilvēkus, taču nācies sniegt palīdzību jau izglābtajiem, kas mājokļus pametuši steigā bez naudas un dokumentiem.

Precīzu applūdušo māju skaitu noteikt nav iespējams, jo ūdens līmenis ir mainīgs. Sapožņikovs atzina, ka pašreizējā situācija salīdzinoši ir vēl kritiskāka nekā 1995.gadā pieredzētajos plūdos.

Glābšanas darbos plūdu pārņemtajā Ogrē cietis pilsētas mērs Edvīns Bartkevičs - otrdien, iegrūstot dambim pie Norūpītes un veidojoties apmēram trīs metrus lielam izskalojumam, viņš kopā ar ledus gabaliem ierauts straumē.

Kā vēsta portāls OgresFakti, atsaucoties uz aculieciniekiem, kopā ar Bartkeviču ledainajā upē ierauts arī domes saimniecības pārzinis Jānis Žvīgurs, tomēr abi no upes tikuši ārā. Bartkevičam pēc notikušā uz vietas sniegta medicīniskā palīdzība, bet Žvīgurs nogādāts slimnīcā.

Bartkevičs pastāstīja, ka upe pārrāvusi jau divus dambjus - gan pirmo dambi, kuru pēc visām tehniskajām prasībām cēlis AS Latvenergo, gan otro dambi Rūpnieku ielā, kuru pirms daudziem gadiem tā laika pilsētas vadība uzbērusi ar to, kas pagadījies pie rokas.

Patlaban pilsētā norit aktīvs darbs, lai, uzberot šķembas un akmeņus, nostiprinātu trešo dambi un novērstu turpmāku pilsētas applūšanu.

Elektroapgāde pilsētā ir atjaunota, iedzīvotājiem tiek nodrošināta ūdensapgāde, un ogrēnieši tiek informēti par iespējām nomazgāties, izmazgāt drēbes un citām iespējām.

Ja nepieciešamas drēbes, veļa, segas, trauki un citas pirmās nepieciešamības lietas, ogrēnieši var vērsties draudzē Dieva mājas, zvanot Agrim Ginko pa tālruni 22825084. Biedrībā Sarkanais Krusts, zvanot pa tālruni 20072433, palīdzēs ar segām, veļu, drēbēm un pārtikas pakām. Arī biedrība Gain gatava palīdzēt ar drēbēm, iespējams, ar mēbelēm un citām lietām - informāciju par palīdzību var saņemt, zvanot pa tālruni 26392012.

Sociālā dienesta Ģimenes atbalsta dienas centrā Meža prospektā 9 un Grīvas prospektā iespējams izmantot veļas mašīnu, Grīvas prospektā 4a pieejama arī duša. Nomazgāties, izmantot veļas mašīnu var arī SIA Ogres rajona slimnīca Sociālās aprūpes nodaļā, Turkalnes ielā 15 - šeit pansionāts nodrošinās ar pulveri, ziepēm un dvieļiem, šeit arī iespējama īslaicīga izmitināšana. Slimnīcas saimniecības daļas vadītāja sazvanāma pa tālruni 26669840.

Ogrēnieši var arī saņemt siltu zupu Zupas virtuvē, iepriekš sazinoties ar Anitu Lapsu pa tālruni 29571060.

Savukārt SIA Kursu bāze, Brīvības ielā 125, Ogrē, piedāvā iespēju izmantot viņu kopmītnes kā īslaicīgās pajumtes iespēju, iepriekš piezvanot komandantei Janīnai pa tālruni 28741091.

Par visiem neskaidrajiem jautājumiem ogrēnieši aicināti vērsties Ogres novada Sociālā dienesta administrācijā, Brīvības ielā 44, vai pa tālruni 28807916.

Kā ziņots, ceturtdienas rītā plkst.6.28 Ogrē plūdu dēļ slēgta transporta kustība Lašupes ielā abos virzienos, informēja Valsts policijā.

Ogres upes lejtecē ledus sablīvējies vairāku kilometru garumā un uz Daugavas ūdeņiem virzās ļoti lēni. Lai veicinātu ledus iziešanu, vakar tika veikta spridzināšana, lai izkustinātu ledus krāvumus Ogres grīvā un veicinātu ledus ieiešanu Daugavas ūdeņos.

Tomēr ceturtdienas rītā ledus krāvumi Ogres upes grīvā ir ievērojumi papildinājušies un milzīgi ledus gabali izspiedušies arī upes krastā, lielā augstumā ledus sablīvējies pie dzelzceļa tilta.

Kā informē Ogres novada Pašvaldības policijas priekšnieks Uģis Ulmanis, naktī vairāku kilometru garajai ledus krāvumu virknei pievienojies jauns ledus pienesums, kas no upes augšteces nonācis pilsētas teritorijā. Līdz ar to nedaudz palielinājies ūdens līmenis Norupītes rajonā, atkal applūdis ceļš Lašupēs, pa kuru vakar pēcpusdienā satiksme jau bija atjaunota.

Dārzkopības sabiedrības Ogre teritorijā ūdens trešdien jau bija atkāpies un Ogresgala pagasta pārvalde jau bija noorganizējusi ielu atbrīvošanu no plūdos sanestajiem ledus gabaliem.

(papildināta visa ziņa)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas