Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Zemgalē policisti piecīšus vairs neņemot

Ļoti īpatnēja situācija šogad bija izveidojusies uz Latvijas ceļiem - kopš pavasarī par vienu no prioritātēm noteikta ceļu policistu piekukuļotāju apkarošana, iedzīvotāju skaita ziņā mazajā Zemgales reģionā aizturēti jau 17 kukuļotāji, kamēr visos citos Latvijas reģionos vai nu tikai daži, vai vispār neviens.

«Piemaksas,» savu padoto panākumu atslēgu nosauc Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes (ZRP) priekšnieks Haralds Laidiņš. Zemgales reģions gan ar piemaksām nebūt nav unikāls - tādas par noziegumu atklāšanu pienākas policistiem visā Latvijā. Bet, spriežot pēc statistikas, Zemgalē piemaksu sistēma, vismaz attiecībā uz kukuļdevējiem, tiek pielietota visveiksmīgāk.

Lai dzīvē novērotu, kā strādā policisti uz Zemgales ceļiem, Diena Jelgavā devās līdzi ekipāžai dežūrā. Kādu laiku stāvam vienā no «ceļinieku» iecienītākajām vietām, un visi garāmbraucēji te uzkrītoši godīgi ievēro noteikumus. Darba īsti nav, tādēļ patruļnieki Imants un Ainārs labprāt dalās ar anekdotiskiem stāstiem no dzīves un īsi raksturo arī tipisko kukuļdevēju. «Tas ir tāds čalis, kurš, jau iepūtis trubiņā un nobijies no sutkām, klupdams krizdams skrien pakaļ, prasot kaut ko sarunāt,» smejas Imants. Protams, pret šādiem kukuļotājiem nekādu iecietību policisti neizrādot. Jelgavā gan netrūkst arī ātrumpārkāpēju. Policisti ar stāžu arī ievērojuši pastāvīgos klientus. Piemēram, kāds vietējās domes deputāts agrāk ļoti bieži braucis tā, ka nevar neaizturēt, un ar policistiem runājis ļoti bravūrīgi. «Pēdējā laikā gan ir nomierinājies, laikam jūt, ka vēlēšanas nāk,» smejas likumsargi.

Kādu brītiņu papļāpājuši, pārvācamies uz labākiem medību laukiem. Vietējā blokmāju rajonā nostājamies uz ielas, kura ir tik grubuļaina, ka, pa to braucot, atgādina Vecrīgas bruģi. Noburkšķu, ka te nu gan neviens ātrumu nepārkāps, bet policisti vienīgi nosmaida. Un viņiem izrādās taisnība - īsā laikā tiek noķerti trīs ātrbraucēji. Viņi visi gan tiek cauri ar maigiem sodiem, jo pārkāpumi nav lieli. 

Laikā, ko pavadām ar ceļu policistiem, nevienu kukuļotāju tā arī nepieķeram, kaut visi autovadītāji, ar kuriem papļāpājam, atzīst, ka savulaik ir vai nu piedāvājuši kukuli, vai viņiem tāds prasīts.

Jaunais VP priekšnieks Ints Ķuzis ar preses pārstāves starpniecību Dienai skaidroja, ka policisti atklāt likumpārkāpumus tiek motivēti ar piemaksām. Piemaksu sistēma par atklātajiem noziegumiem jau pastāv visā VP, kaut arī katrā reģionā tā var tikt piemērota atšķirīgi - šajā ziņā reģionālās pārvaldes ir finansiāli neatkarīgas. Tomēr svarīgs esot arī darbs ne tikai pie aizturēšanas, bet arī sabiedrībā valdošās filozofijas maiņas: «Cilvēkiem beidzot jāsaprot, ka nepastāv tāda lieta kā maksas pagrieziens un kukuļdošana ir smags likumpārkāpums, nevis abpusēji izdevīgs darījums.»

Pilnu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas numurā! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas