Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

9. klases matemātikas eksāmens daudziem izrādījies par grūtu

Ziemeļvalstu ģimnāzijā no 80 skolēniem, kas kārtoja 9. klases matemātikas eksāmenu, teju ceturtdaļa jeb 18 jaunieši ieguvuši vērtējumu, kas zemāks par 4 ballēm. Vēl sliktāka situācija bija, piemēram, Tukuma 2. vidusskolā, kurā nesekmīgu atzīmi ieguva trešdaļa devītklasnieku. Tukuma novadā esot pat skolas, kurās pārbaudījumu sekmīgi nokārtot nav varējis neviens skolēns. Par šādu ainu pēc eksāmena vēsta laikraksts Diena. Eksāmena veidotājs - Valsts izglītības un satura centrs (VISC) - noliedz, ka eksāmens bijis par grūtu.

Pat jaunās matemātikas cerības no vienmēr matemātikā spēcīgās Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas nenoliedzot - pārbaudījums bija grūtāks nekā iepriekšējos gados. Skolu direktori Dienai atzīst - eksāmenu grūtības pakāpe ir viļņveidīga un šiem devītajiem nav paveicies. Citus gadus matemātikas eksāmens ir ļoti viegls, tad skolēni iegūst ļoti labus vērtējumus un tam parasti nākamajā gadā seko krietni grūtāki uzdevumi, ievērojusi Juglas vidusskolas direktore Aija Melle.

Tomēr šā gada matemātikas eksāmena satura negatīvais vērtējums nav viennozīmīgs. Matemātikas skolotāju apvienības viceprezidents Arnis Rudiņš stāsta - ir arī skolotāji, kuri uzskata, ka eksāmens bijis pavisam pieņemams. Katram uzdevumam bijuši kādi knifiņi - ja vien skolēns tos uztvēra, atrisinājumu rast bijis viegli. VISC pārstāve Kristīne Ilgaža norāda - VISC piezvanījuši kādas skolas skolēnu vecāki un vaicājuši, kāds varētu būt iemesls, kāpēc tik liela daļa devītklasnieku eksāmenā bija nesekmīgi, tomēr citus signālus par eksāmena kvalitāti centrs neesot saņēmis. Lai arī pāris Dienas aptaujāto skolu eksāmenu atzina par neatbilstošu jaunajam mācību priekšmeta standartam, K. Ilgaža norāda, ka pārmetums nav vietā - eksāmens ir balstīts uz standarta, pēc kura bija jāmācās visiem devītklasniekiem.

Par pārējiem eksāmeniem devīto un divpadsmito klašu beidzējiem skolu pārstāvji pauž nelielus iebildumus, taču kopumā tos uzskata par līmenim atbilstošiem. Arī matemātikas eksāmenā vidusskolu beidzējiem bijuši uzdevumi, kuri vienkāršam skolēnam bija neizpildāmi, taču to uzdevums esot bijis «sašķirot» spēcīgākos matemātiķus, lai augstāko vērtējumu - A līmeni - iegūtu tikai paši labākie, skaidro A. Rudiņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ārlietu ministrijā nomainīs valsts sekretāru

Līdzšinējais Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretārs Andris Pelšs kļūs par vēstnieku, bet viņa vietā plānots apstiprināt ministrijas valsts sekretāra vietnieku - politisko direktoru Andžeju Viļumso...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas