Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Apdrošinātāji nedomā ieviest veselības apdrošināšanu privātpersonām

Iedzīvotāju maksātnespējas dēļ un Latvijā esošās veselības sistēmas dēļ ne AS "Balta", ne If Latvia neapsver iespēju ieviest veselības apdrošināšanas polises privātpersonām. Jau ziņojām, ka jaunā veselības ministra amata kandidāte Baiba Rozentāle (TP) paudusi viedokli, ka tieši šo pakalpojumu būtu jāattīsta Latvijā. Šobrīd privātpersonas var nopirkt veselības apdrošināšanas polisi tikai Rīgas slimokasē.

AAS "BALTA" pārstāvis Valters Kaže sacīja, ka ir svarīgi ir ne tikai ieviest regulāciju veselības apdrošināšanas iegādei privātpersonām, bet arī parūpēties par ilgtspējīgu veselības apdrošināšanas modeļa izveidi. Kā piemēru viņš minēja Rietumvalstis, kur, pēc viņa uzsvērtā, ir veiksmīgs valsts un privātā finansējuma līdzāspastāvēšanas modelis. Tāds darbojoties Vācija, Nīderlandē, kā arī Kanādā.

"Parasti valsts finansē veselības pakalpojumu pamatgrozu, kas pieejams visiem iedzīvotājiem. Darba devējs ar savu iemaksu saviem darbiniekiem var nodrošināt nākamo veselības pakalpojumu līmeni, ko valsts var netieši atbalstīt ar nodokļu atvieglojumiem. Tas motivē arī darba ņēmēju oficiālas algas saņemšanai, jo nodrošina augstāku iemaksu līmeni darba ņēmēja veselības pakalpojumu grozā. Savukārt, ar brīvprātīgo papildu iemaksu arī pati apdrošinātā persona var iegādāties vēl labāku veselības pakalpojumu segumu, " stāstīja V.Kaže.

Kompānijā Balta uzskata, ka bažas rada iedzīvotāju maksātspēja, jo tāda privātās veselības apdrošināšanas polise ir dārgs pakalpojums, kas varētu izmaksāt vairākus simtus latu. "Tā ir summa, ko no savas kabatas šobrīd varētu atļauties tikai retais," saka uzņēmumā, pamatojot, kāpēc apdrošināšanas polises piedāvā tikai juridiskām personām.

Tā pat arī AS If Latvia nav plānots privātpersonām piedāvāt apdrošināšanas polises. AAS If Latvia pārdošana vadītāja Dace Ivaska uzskata, ka šāds solis ir rūpīgi jāizsver. Šobrīd "If Latvia" atsevišķiem kolektīviem piedāvā iegādāties apdrošināšanu ģimenes locekļiem un šo iespēju izmanto 5 –10 % darbinieku ģimenes locekļu, un pieredze liecinot, ka šī polise tiek izmantota nevis kā nodrošinājums nākotnei neparedzamu ārstēšanās izmaksu segšanai, bet gan kā ekonomiski izdevīgs esošo veselības problēmu risinājums. Šie izdevumi parasti pārsniedz polises cenu, secinājis If Latvia.

Turklāt nav arī "vienoti, skaidri saprotami spēles noteikumi veselības aprūpes finansētājiem un pakalpojumu sniedzējiem," kas ir būtisks trūkums valsts veselības aprūpes sistēmā, uzsvēra D.Ivaska. Tā pat kā AS "Balta" pārstāvis arī D.Ivaska apgalvo, ka šādas polises netiks ieviestas, kamēr netiks veikti uzlabojumi veselības sistēmā, lai rezultātā šāda apdrošināšanas darbība būtu veiksmīga - gan pieejama klientiem, gan "zaudējumus nenesoša apdrošinātājiem".

Jau ziņojām, ka Tautas partijas virzītā veselības ministra amata kandidāte intervijā LNT piektdien vēlreiz uzsvēra, ka Latvijā ir nepieciešams attīstīt iespēju cilvēkiem individuāli apdrošināt veselību.

"Viena no manām lietām ir brīvprātīgā veselības apdrošināšana. Nav noslēpums, ja darba devējs apdrošina kolektīvi, tad tā tas ir iespējams, bet, ja šodien es gribu aiziet individuāli apdrošināties, tad faktiski tā ir tikai viena kompānija Rīgas slimokase [RSK Apdrošināšanas AS], kurai reputācija nav pietiekama, jo viņi kavē savus maksājums un daudzas ārstniecības iestādes nepieņem viņu polises, līdz ar to ir liegta iespēja pat tam, kas gribētu samaksāt," intervijā sacīja ministra amata kandidāte.

Viņa uzsvēra, ka jāsaprot tas, ka iet apdrošināties ne tikai tie cilvēki, kas slimo, bet arī tie cilvēki, kas ir veseli, jo cilvēks var saslimt pēkšņi. Lai viņam nevajadzētu maksāt dārgo līdzmaksājumu, būtu labi, ja viņš būtu apdrošināts, uzskata Rozentāle.

Intervijā Latvijas radio ministra amata kandidāte uzsvēra, ka ir apņēmības pilna samazināt ministrijas administratīvo aparātu, maksimāli efektivizējot lēmumu pieņemšanu. "Mans princips ir tāds - jāstrādā ir spēcīgai un mazai komandai, ir jābūt spējai pieņemt lēmumu un spējai uzņemties atbildību par lēmumu pieņemšanu". Viņai neesot nav pieņemams, ka vienam līgumam nepieciešami pat 12 dažādi saskaņojumi.

(papildināta ar If Latvia viedokli)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas