Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Arodbiedrība prasa saudzējošu attieksmi pret veselības aprūpes finansējumu

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) paudusi neizpratni par premjera Valda Dombrovska (JL)  paziņojumu, ka veselības aprūpes finansējums no valsts budžeta 2009.gadā ir 2006.gada līmenī un līdz ar to nodrošina attiecīgu darba apjomu.“Dīvaini, ka Ministru prezidents nav ņēmis vērā patēriņa cenu indeksa (PCI) izmaiņas minētajā laika posmā.

Salīdzinot PCI 2006. un 2009. gada janvārī, attiecība ir 1,36. Veselības aprūpei 2006. gadā no valsts budžeta bija atvēlēti 405,8 milj. latu, kam atbilstošs indeksētais ekvivalents 2009. gadā būtu 551,9 milj. latu. Pēc otrreizējo budžeta grozījumu pieņemšanas veselības aprūpes budžeta finansējums 2009. gadā ir 453,6 milj. latu. Kā redzams, lai patlaban nodrošinātu tikai 2006. gada darba apjomu, būtu nepieciešami vēl 98,3 milj. latu. Tas skaidro veselības aprūpes sabrukuma patiesos iemeslus,” teikts arodbiedrības paziņojumā.LVSADA atgādina valdībai, ka arī 2006.gadā Latvijā veselības aprūpe vēl bija ļoti tālu no vēlamās, jo kļuva manāmas tikai nozares izaugsmes pirmās pazīmes. “Kodolīgs raksturojums situācijai pirms 2006.gada sniegts toreizējā Ministru prezidenta Induļa Emša vēstulē Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājam Pēterim Krīgeram (08.11.2004.): “Es kā valdības vadītājs atzīstu, ka veselības aprūpē ir izveidojusies krīzes situācija, kas skar gan veselības aprūpes darbiniekus, gan pacientus.”,” teikts arodbiedrības paziņojumā. Lai nekavējoties apturētu veselības aprūpes sairšanu, LVSADA aicina valdību ievērot Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes šī gada 15. aprīļa lēmumu par saudzējošu attieksmi pret veselības aprūpes finansējumu, kas saskan ar veselības ministres Baibas Rozentāles (TP) lūgumu par 90 miljonu latu piešķiršanu veselības aprūpes budžetam. Tādam nolūkam iespējams izmantot daļu no EK fondu līdzfinansējuma, Pasaules Bankas mērķaizdevumu un valdības rezerves fondu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas