Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Broks pētījuma datus par iedzīvotāju sliktajām zināšanām lūdz izvērtēt VISC speciālistiem

Izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks (Zaļo un zemnieku savienība) pētījuma datus, kas atklāj sabiedrībā plaši izplatītus maldus ar zinātni saistītos jautājumos, nav atstājis bez ievērības un lūdzis izvērtēt Valsts izglītības satura centra (VISC) speciālistiem.

R.Broks pastāstīja, ka uz šādiem aptaujas rezultātiem nevar nereaģēt, tāpēc lūdzis speciālistiem tos izvērtēt salīdzinājumā ar pēdējo gadu rezultātiem centralizētajos eksāmenos, kas bijuši pietiekami stabili un norādījuši uz zināšanu uzlabošanos.

Ministrs norādīja, ka šādas aptaujas par cilvēku zināšanām dažādos jautājumos un pārsteidzoši rezultāti nav nekas unikāls – līdzīgi dati šādās aptaujās bijuši arī citās Eiropas valstīs, ASV un Krievijā.

Iespējams, Latvijā nule veiktās aptaujas rezultāti ir tik pārsteidzoši, jo respondenti uzdotos jautājumus uzskatījuši par visiem zināmiem un elementāriem, tāpēc uztvēruši kā joku un apzināti atbildējuši nepareizi, R.Broks pieļāva.

VISC ekspertu secinājumi būšot zināmi jau tuvākajā laikā.

Jau vēstīts, ka pētījumu centra SKDS veiktā aptauja liecina – 35% Latvijas iedzīvotāju domā, ka Saule riņķo ap Zemi, bet gandrīz trīs ceturtdaļas iedzīvotāju uzskata, ka visa radioaktivitāte ir cilvēka roku darbs. Savukārt divas piektdaļas iedzīvotāju ir pārliecināti, ka pirmie cilvēki ir dzīvojuši vienlaikus ar dinozauriem.

Aptaujas dati liecina, ka dažādi maldi Latvijā ir plaši vai pat ļoti plaši izplatīti arī daudzos citos ar zinātni saistītos jautājumos. Saskaņā ar aptaujas datiem 72% iedzīvotāju domā, ka visa radioaktivitāte ir cilvēka roku darbs, 63% ir pārliecināti, ka antibiotikas iznīcina vīrusus tikpat labi kā baktērijas, 39% domā, ka pirmie cilvēki ir dzīvojuši vienlaikus ar dinozauriem, bet 15% uzskata, ka Zeme pilnībā apriņķo ap Sauli viena mēneša laikā. Savukārt 14% nepiekrīt tādam atklājumam, ka pašreizējie cilvēki ir attīstījušies no agrīnām cilvēku sugām, 11% nedomā, ka Zemes centrs ir ļoti karsts, bet 7% nedomā, ka skābeklis rodas no augiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas