Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

Drukas kļūda matemātikas eksāmenā izraisa apjukumu skolēnos

****Drukas kļūda 12.klases skolēnu matemātikas eksāmenā piektdien radījusi apjukumu skolēnos, stāstīja Limbažu 3.vidusskolas direktora vietniece mācību darbā Gunta Suhanova. Kļūda konstatēta eksāmena pirmās daļas 23.uzdevumā.

Kā stāstīja Suhanova, kas bijusi arī eksāmena vadītāja, pirmie kļūdu pamanījuši skolēni, kuri nesapratuši uzdevuma nosacījumus. "Uzreiz par kļūdu informēju direktoru, kurš sazinājās ar Valsts izglītības un satura centru un noskaidroja, ka patiešām uzdevumā ir ieviesusies drukas kļūda un šis uzdevums skolēniem nav jārēķina. Par to informējām skolēnus, taču zālē valdīja apjukums," atzīst direktora vietniece.

Matemātikas eksāmenu vada skolotāji, kuri māca citus mācību priekšmetus, tādēļ skolotāji kļūdu nevar pamanīt, to var izdarīt tikai skolēni.

Turklāt šogad skolēnus un skolotājus pārsteidzis tas, ka 3,5 stundas ilgajā eksāmenā nebija paredzēts starpbrīdis, kas citus gadus bija. "Skolēni pēc eksāmena jutās ļoti noguruši. Nekad iepriekš nebija tā, ka matemātikas eksāmens ir bez pārtraukuma. Protams skolēni varēja iziet no zāles, bet kādam no eksāmena vadītājiem bija jāiet līdzi, kas radīja nemierīgu gaisotni un traucēja koncentrēties uzdevumu rēķināšanai," atzina Suhanova.

Kā stāstīja Ziemeļvalstu ģimnāzijas direktore Dzintra Kohva, arī viņu skolā drukas kļūdu eksāmenā pirmie pamanījuši skolēni un skolas direktori par to informējuši eksāmena novērotāji. "Kad zvanījām uz VISC, tālrunis bija aizņemts, acīmredzot, arī citas skolas jau zvanīja un ziņoja par kļūdu. E-pasts ar paziņojumu, ka eksāmena 23.uzdevums nav jārēķina, skolā tika saņemts plkst. 10.41. Skolēni šo ziņu uztvēra ar vieglu smaidu, dažs to jau bija izrēķinājis, vēl kāds atviegloti nopūtās," stāstīja Dz. Kohva.

Savukārt par to, ka starp eksāmena uzdevumu daļām nebūs starpbrīža, skolā uzzinājuši tikai vakar. "Manuprāt, organizēt 3,5 stundas ilgu eksāmenu bez pārtraukuma ir nehumāni. Darba likumdošanā ir noteikts, ka pieaugušajiem cilvēkiem sanāksme bez pārtraukuma var ilgt 2,5 stundas, bet skolēniem eksāmena laikā citi nosacījumi. Es saprotu, ka tas tiek darīts drošības apsvērumu dēļ, taču tiem vajadzētu būt samērojamajiem, pat ja neatkarīgi no starpbrīža ir iespēja iziet ārā," sacīja Dz.Kohva.

Kā stāstīja Valsts izglītības un satura centra (VISC) sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Ilgaža, piektdien pirms eksāmena tika konstatēta tehniska kļūda, proti, 23.uzdevumā vienam burtam trūka indeksa, un par to operatīvi tika informētas skolas. "Normatīvie akti paredz, ka gadījumā, ja ir konstatēta kļūda, uzdevums netiek vērtēts. Arī šoreiz 23.uzdevums netiks vērtēts," sacīja Ilgaža.

Eksāmena uzdevumus ar kļūdu saņēma pilnīgi visi 26 403 12.klašu skolēni, kuri piektdien kārtoja eksāmenu, kas ir obligāts visiem vidusskolas beidzējiem.

Ilgaža stāstīja, ka priekšlikums par eksāmena organizēšanu bez starpbrīža nācis no matemātikas skolotāju metodiskās apvienības. Skolotāji stāstījuši, ka starpbrīža laikā skolēni aktīvi diskutē par izrēķinātajiem uzdevumiem. Skolēni, kuri kļūdījušies, satraucoties tik ļoti, ka nespējot izrēķināt vairs otrās daļas uzdevumus. "Šāds lēmums pieņemts, lai mazinātu skolēnu stresu eksāmena laikā," teica Ilgaža.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ārlietu ministrijā nomainīs valsts sekretāru

Līdzšinējais Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretārs Andris Pelšs kļūs par vēstnieku, bet viņa vietā plānots apstiprināt ministrijas valsts sekretāra vietnieku - politisko direktoru Andžeju Viļumso...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas