Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Eksperts: sprādziens Japānas AES var likt naftas cenām sasniegt jaunus rekordus

Ja notiks katastrofāla radiācijas noplūde Japānas atomelektrostacijā, naftas cena var uzlekt vēl nebijušā līmeni, sacīja Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Uldis Sakne.

"Ja reaktors eksplodēs, tas būs kodolsprādziens. Tas nozīmē, ka ticība atomreaktoru drošumam kritīs un samazināsies šo staciju jaudas visā pasaulē, bet tas nozīmē, ka pieaugs pieprasījums pēc naftas produktiem, jo alternatīvie resursi ir gāze un nafta," sacīja U.Sakne.

Kā norāda asociācijas vadītājs, patlaban situācija ir neprognozējama. Iepriekš bija skaidrs, ka globālā ekonomika atlabst, pieprasījums pēc naftas aug, līdz ar to cenas kāpj. Eksperti pēc pieredzes tad varēja prognozēt, kāda būs naftas un degvielas cenas dinamika tuvākajā nākotnē.

Patlaban situāciju vēl dramatiskāku vēršot fakts, ka nav skaidrības par to, kas notiks nemieru skartajā Lībijā, arī Tunisijā un Ēģiptē.

"Šajā un pagājušajā gadsimtā šāda situācija vēl nav bijusi - nemieri pie naftas lielāko ieguvju vietām un katastrofas, kas draud ar atomsprādzienu," secina Sakne, norādīdams, ka "jāpierod, ka pasaulē situācija ir dramatiska, un mierīga dzīve komfortā ir mānīgs priekšstats".

Kā ziņots, Japānas pūliņi stabilizēt situāciju zemestrīces un cunami skartajā Fukušimas atomelektrostacijā ir "cīņa ar laiku", piektdien atzina ANO Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras ģenerāldirektors Jukija Amano.

"Tas ir ļoti bīstams un nopietns negadījums," tiekoties ar Japānas premjerministru Naoto Kanu, sacīja Amano.

"Tādēļ ir svarīgi, ka starptautiskā sabiedrība, tostarp Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra, šo lietu risina kopīgi. Īpaši svarīga ir [reaktoru] dzesēšana, tādēļ, manuprāt, notiek cīņa ar laiku."

Kā jau ziņots, piektdien Japānā turpinās Fukušimas atomelektrostacijas dzesēšanas darbi.

Ar ugunsdzēsības mašīnām uz reaktoriem tiek liets tonnām ūdens, lai atdzesētu kodoldegvielas stieņus un nepieļautu potenciāli katastrofālu radiācijas noplūdi no spēkstacijas.

Stacijas sešos reaktoros pavisam notikuši četri sprādzieni un divi ugunsgrēki, atmosfērā nokļuvušas radioaktīvās vielas. No 20 kilometru zonas ap spēkstaciju evakuēti desmitiem tūkstošu iedzīvotāju, bet tūkstošiem cilvēku 20-30 kilometru zonā ieteikts uzturēties iekštelpās.

Japānas Kodoldrošības aģentūra tikmēr piektdien paaugstinājusi Fukušimas atomelektrostacijas avārijas novērtējumu uz piekto pakāpi starptautiskajā septiņu kategoriju skalā.

Iepriekš aģentūra situāciju bija novērtējusi ar ceturto pakāpi.

Saskaņā ar starptautisko kodoldrošības skalu piektā pakāpe apzīmē "negadījumu ar plašākām sekām", bet ceturtā kategorija liecina par "negadījumu ar vietēja mēroga sekām".

Piemēram, Černobiļas katastrofa bija novērtēta ar augstāko - septīto - pakāpi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas