Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

EP vēlēšanās reitingu līderim SC uz papēžiem mīs Kalniete

Daudz lielākas izredzes iegūt savu pārstāvniecību Eiropas Parlamentā (EP) būs tām partijām, kas nolēmušas virzīt spilgtus kandidātus. To var secināt no Latvijas faktu veiktās aptaujas, kurā reitingu pastāvīgajam līderim Saskaņas centram uz papēžiem min EP deputāta kandidātes Sandras Kalnietes pārstāvētā Pilsoniskā savienība. Tāpat salīdzinoši augsts atbalsts ir citu reitingu apakšgalā dzīvojošajai LPP/LC. Šīs partijas sarakstā ar pirmo numuru startēs ekspremjers Ivars Godmanis.

"Tā būs mijiedarbība, no vienas puses partijas, no otras — to izvēlētie cilvēki," par iespējamo balsotāju izvēli gaidāmajās EP vēlēšanās saka Latvijas faktu direktors Aigars Freimanis. Apliecinājums tam, ka daļai svarīga būs partija, ir SC atrašanās līderpozīcijās (8,6%) un spilgtas personības savā sarakstā neielikušā Jaunā laika trešā vietā (7%). Savukārt ar "Kalnietes faktoru" izskaidrojama Pilsoniskās savienības izraušanās otrajā vietā (8%). Tas pats esot sakāms arī par PCTVL saraksta līderi Tatjanu Ždanoku, kas līdz šim EP bijusi aktīva un pamanīta krievvalodīgajā auditorijā. PCTVL, kas saskaņā ar šīs aptaujas datiem varētu iegūt 6,8% balsu, visdrīzāk, startēs sekmīgāk nekā Saeimas vēlēšanās, prognozē sociologs A.Freimanis.

Pagaidām iespējas palikt zem 5% barjeras ir TB/LNNK (3,5%), LSDSP (3,4%), ZZS (3,2%) un Tautas partijai (2,1%). Pēdējo reitingu tabulā apsteigusi pat nesen savu startu vēlēšanās pieteikusī Latvijas sīkpartiju un īru eiroskeptiķu atbalstītā Libertas.lv eiroparlamentārieša Guntara Krasta vadībā. Salīdzinoši neliels vēlētāju atbalsts ir Sabiedrībai citai politikai, kas savā sarakstā kā pirmo numuru ielika EP deputātu Georgu Andrejevu. A.Freimanis to skaidro ar nepamanāmo G.Andrejeva darbošanos EP un pieteikšanu īsi pirms vēlēšanām.

Sociologs brīdina, ka partiju popularitātes tabula vēl var mainīties, jo 32,7% aptaujāto nav izlēmuši, par ko balsos Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Vēl 12,8% apgalvo, ka vispār tajās nepiedalīsies. Daļu no šiem cilvēkiem visdrīzāk, iespaidošot partiju priekšvēlēšanu kampaņas, kas pagaidām vēl nav sākušās. EP vēlēšanas notiks 6.jūnijā vienlaikus ar pašvaldību vēlēšanām. Arī tajās, kā prognozē A.Freimanis, cilvēki daudz vairāk uzmanības veltīs personībām, nevis partiju sarakstiem. Tāpat EP vēlēšanu rīkošana vienlaikus ar pašvaldību vēlēšanām varētu palielināt par jaunajiem eiroparlamentāriešiem balsojošo skaitu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas