Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

FM ar sociālajiem partneriem šonedēļ cirps budžetu

Šonedēļ sociālie partneri ar Finanšu ministriju (FM) apspriedīs funkcijas, no kurām valsts varētu atteikties taupības nolūkā. Sākuma punkts diskusijām ir budžeta bāzes projekts (ilustrācijā), kas lielā mērā atspoguļo uz šāgada lēmumu rēķina panākto ietaupījumu nākamajam gadam. Jau šogad pieņemtie lēmumi par algu samazināšanu, darbinieku atlaišanu, slimnīcu un skolu slēgšanu ļauj nākamā gada budžetā ietaupīt 350 miljonu latu, liecina FM aplēses.

Taču ir vēl otrais solis — jāietaupa vēl apmēram 400 miljonu. Kā — tas atkarīgs no sociālajiem partneriem. Bāzes projektā lielākais cirpiens, salīdzinot ar 2009.gada izdevumiem, ir dotācijām pašvaldībām, neparedzētajiem izdevumiem, dalībai diplomātiskajās misijās, kas zaudē ceturtdaļu no finansējuma.


Neatkarīgās iestādes sargā

Pēc šī plāna vismazākais samazinājums attiecas uz t.s. neatkarīgajām iestādēm (Saeima, KNAB, Augstākā tiesa, Satversmes tiesa, Prokuratūra un citas), kuru izdevumi FM plānā nav samazināti vispār. Tas ir gan tāpēc, ka FM nevar likt likumdevējiem — Saeimai samazināt savus izdevumus līdzīgi kā ministrijām, gan tāpēc, ka tēriņu nogriešana KNAB vai Satver­smes tiesai radītu protestus par draudiem demokrātijai — FM pozīciju skaidro ministrijas pārstāvis, kas vēlējās palikt anonīms. Plānā norādīts minimāls samazinājums arī aizsardzības un sociālās aizsardzības funkcijām — mīnus 4%. Sociālā aizsardzība (pensijas, pabalsti) kopumā ir lielākā budžeta izdevumu pozīcija — tai pagaidām paredzēts apmēram pusotra miljarda. Tomēr tas ir aptuveni par 100 miljoniem mazāk nekā 2009.gadā, un budžeta tapšanas gaitā iespējama tālāka cirpšana. Kā ietaupījumu varētu panākt, Labklājības ministrijā nezina, jo vēl nav saņēmuši informāciju par nepieciešamo samazinājumu. Arī citās Dienas aptaujātajās ministrijās situācija ir līdzīga, Veselības ministrijas pārstāve Egita Pole vēl piebilst, ka, finansējumam ievērojami samazinoties zem šāgada līmeņa, paredzama jauna slimnīcu slēgšana.


Pieaug videi un parādam

Dienas aptaujātie eksperti uzsver — pareizi, ka visām funkcijām netiek cirpts vienādi. Ekonomists Ojārs Kehris brīdina, ka šajā procesā jāmēģina izvairīties no iestāžu pašsaglabāšanās instinkta, bet Swedbank galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks piebilst, ka nedrīkst aizmirst par tām iespējām palielināt ieņēmumus, kas nav saistītas ar papildu naudas ieguldīšanu, bet gan ar administratīvo barjeru samazināšanu uzņēmumiem.

Dažām funkcijām pēc budžeta bāzes plāna 2010.gada budžetā pat vajadzētu piedzīvot finansējuma pieaugumu. Uz kopējā fona izceļas vides aizsardzības funkcija, kuras izdevumi 2010.gadā varētu sasniegt tikpat lielu finansējuma apjomu, cik visām neatkarīgajām iestādēm kopā. FM skaidro — paredzams, ka nākamgad Latvija saražos mazāk izmešu, nekā paredzēts kvotās, tāpēc vairāk kvotu tiks pārdots citām valstīm. Taču pastāv nosacījums iegūtos līdzekļus ieguldīt vides aizsardzības jomā. Tā veidojas ievērojamais finansējuma pieaugums.

Savukārt tajā, ka par ceturtdaļu lielāki izdevumi bāzes plānā paredzēti valsts parāda atmaksai un dalībai Eiropas Savienībā (ES), jau atspoguļojas pagājušogad iesāktās Latvijas apjomīgās aizņemšanās sekas. Dalības maksa ES ir piesaistīta valsts iekšzemes koproduktam, tāpēc prognozējams, ka tā nākamgad samazināsies, taču vairāk naudas būs nepieciešams, lai maksātu procentus par ārvalstu aizņēmumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas