Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +20 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 17. jūnijs
Artis, Artūrs

FOTO: Ar opozīcijas deputātu balsīm Saeima atbalsta pilnvarojumu valdībai vienoties ar aizdevējiem

Saeima ar 54 balsīm "par" ceturtdien atbalstīja lēmumprojektu par pilnvarojumu valdībai parakstīt vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem. Atbalstīts tika jaunais, trešdien iesniegtais lēmumprojekts, kurā, salīdzinot ar pirms nedēļas parlamentā iesniegto, mainīts viens vārds.

Pirms nedēļas Saeimā iesniegtais lēmumprojekts bija "Par pilnvarojumu Ministru kabinetam aizņemties finanšu līdzekļus starptautiskā aizņēmuma programmas ietvaros", savukārt trešdien iesniegtajā dokumentā teikts "Par uzdevumu Ministru kabinetam aizņemties finanšu līdzekļus starptautiskā aizņēmuma programmas ietvaros". Arī visā tekstā vārds "pilnvarojums" nomainīts ar "uzdevums".

Lēmumprojektu atbalstīja daļa opozīcijas partijas LPP/LC deputātu, bet Saskaņas centrs nebalsoja.

Pret lēmumprojekta atbalstīšanu balsoja 22 deputāti - Tautas partijas (TP) un PCTVL pārstāvji. Savukārt atturējās LPP/LC pārstāve Inese Šlesere, kā arī TP pārstāvji Aija Barča un Kārlis Leiškalns.

Svarīgajā Saeimas sēdē piedalījās tikai daži valdības pārstāvji - premjers, finanšu ministrs Einars Repše (JL) un kultūras ministrs Ints Dālderis (TP). Uz to norādīja arī vairāki deputāti.

TP pēcpusdienā izplatīja paziņojumu, kurā norāda, ka TP valde pozitīvi vērtē faktu, ka Saeimas mandāts valdībai sarunu vešanai ar starptautiskajiem aizdevējiem nodrošināts nevis sākotnēji piedāvātā lakoniskā un nepilnīgā lēmuma veidā, bet gan, balstoties uz parlamentārām debatēm par finanšu ministra ziņojumu. TP arī atzīst, ka pieņemtie lēmumi nodrošina Satversmes tiesas sprieduma izpildi.

TP arī informē, ka tā ir saņēmusi Ministru prezidenta apliecinājumu par gatavību kopīgi izstrādāt likumu, kas nodrošinātu pastāvīgu parlamenta kontroli pār valsts ilgtermiņa kredītsaistībām. Vienlaikus tā pauž viedokli, ka šobrīd svarīgi nevis apmierinājumā tīksmināties par iespēju valsts izdevumus finansēt uz no jauna sarunāto kredītu rēķina, bet gan lietišķi vērtēt visas iespējas tautsaimniecības atjaunošanai. Nākamajā nedēļā TP deputāti iesniegs Saeimā likumprojektu par PVN samazināšanu ar tūrismu saistītajiem pakalpojumiem, tādējādi veicinot šīs eksporta jomas nozīmes pieaugumu Latvijas ekonomikas atlabšanā. Tāpat tiks rosināta PVN samazināšana medikamentiem, veicinot sabiedrības veselību.

LPP/LC paziņo par atbalstu

LPP/LC frakcijas vadītājs Andris Bērziņš pirms tam Saeimas sēdē skaidri pateica, ka tā atbalstīs lēmumprojektu. A.Bērziņš uzsvēra, ka tam ir divi būtiskākie iemesli – premjers Valdis Dombrovskis (JL) trešdien deva iespēju visiem deputātiem iepazīties ar papildus memoranda tekstu. Otrs solis uz priekšu ir tas, ka premjers ceturtdienas sēdē apsolīja, ka turpmāk memoranda apspriešanā tiks iesaistītas ne tikai koalīcijas, bet visas Saeimā pārstāvētās partijas, kurām būs iespēja piedalīties jau diskusijās par plānotajiem lēmumiem saistībā ar aizņemšanos no starptautiskajiem aizdevējiem.

LPP/LC frakcijas deputāts Oskars Kastēns savukārt paziņoja, ka partija ir gatava atbildīgi balsot par lēmumprojektu, taču viņš aicināja premjeru vēlreiz nākt tribīnē un dot garantijas, ka turpmākajā pusgadā netiks pieņemti tādi lēmumi, kam atkal var sekot Satversmes tiesas spriedumi.

O.Kastēns uzsvēra, ka šis ir balsojums ne tik daudz Saeimai par sevi, kā teica Valsts prezidents Valdis Zatlers, cik balsojums par šīs valdības stabilitāti. Viņš arī norādīja, ka lēmumprojektu nav parakstījuši ne tikai TP, bet arī TB/LNNK deputāti.

Deputāts atzina, ka pirmā aizņemšanās no starptautiskajiem aizdevējiem notika laikā, kad Jaunais laiks (JL) vēl bija opozīcijā, taču toreiz nekas netika teikts par pensiju un strādājošo pensionāru algu samazināšanu, bet bija uzsvērta strukturālo reformu nepieciešamība.

Partijas pirms sēdes nevienojas

Tautas partija (TP) pirms koalīcijas sēdes pauda viedokli, ka tās piedāvājums ir labāks un uz koalīcijas kopsēdi, kas sākās pēc plkst.8, devās ar aicinājumu visām pusēm atsaukt savus lēmumprojektus, sēsties pie galda un kopā izstrādāt jaunu piedāvājumu.

TP frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Vents Armands Krauklis žurnālistiem pauda viedokli, ka jaunajā dokumentā ir jābūt skaidri noteiktam rāmim, kas paredzētu, ka valdībai ir jānāk uz Saeimu pēc pilnvarojuma jautājumos par izmaiņām nodokļu likumos, kā arī tad, ja ir plānotas izmaiņas valstī piederošās bankās.

Tāpat TP domā, ka lēmumprojektā ir jābūt sadaļai par strukturālajām reformām. TP pauda gatavību Saeimas sēdē balsot pret iesniegtajiem lēmumprojektiem.

JL līderes Solvitas Āboltiņas uzstāšanās Saeimas sēdē liecināja, ka JL nav pieņēmis TP piedāvājumu atsaukt visus iesniegtos projektus. To TP frakcijas vadītāja Vineta Muižniece Saeimas sēdē vēlreiz atkārtoja, paužot gatavību atsaukt arī TP projektu.

Savukārt Saskaņas centra (SC) frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs žurnālistiem ceturtdien no rīta teica, ka frakcija nolēmusi nestāstīt, kā rīkosies balsojumā, lai "neizprovocētu nepiedienīgus piedāvājumus". Viņš arī piebilda: "Jums patiks mūsu balsojums. Tad jūs redzēsiet."

No rīta TP vēl cerīga par jaunu priekšlikumu

Ceturtdien no rīta - vēl pirms frakcijas sēdes - TP frakcijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece Latvijas Radio teica, ka ceturtdienas sarunās pirms Saeimas sēdes TP pārējām partijām atkal piedāvās vienoties par tās virzīto likumprojektu, kas pilnvarotu valdību parakstīt vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem,

Viņa norādīja, ka likumprojektu ir iespējams iekļaut darba kārtībā. "Sēžamies un strādājam, kaut vai vairākās ārkārtas sēdēs, izveidojam tādu, lai visi piekristu," teica politiķe. Pēc viņas domām, grūti iedomāties, ka kāds politiķis būtu pret to, kas iekļauts TP rosinātajā likumprojektā, ja vien neesot devis kādus apsolījumus pretēji Saeimas gribai. TP arī esot gatava piekāpties un, iespējams, no kāda teksta likumprojektā atteikties vai ko citu iekļaut, teica politiķe.

Viņa cerīgi skatoties uz to, ka darba kārtībā varētu iekļaut TP likumprojektu un arī citas koalīcijas partijas varētu pievienoties kopīgā darbā. "Esam gatavi sēdēt, cik vajag," teica politiķe.

V.Muižniece arī uzsvēra, ka šim jautājumam nav nekādas saistības ar valdības stabilitāti.

Savukārt Saeimas Budžeta un finanšu komisijas vadītājs Guntis Bērziņš (JL) prognozēja, ka Saeima apstiprinās pilnvarojumu valdībai saņemt starptautisko aizdevumu. "Domāju, ka šodien pieņems," ceturtdien Latvijas Televīzijas raidījumam Labrīt, Latvija! sacīja Bērziņš un pauda cerību, ka koalīcijas partiju sanāksmē pirms Saeimas sēdes vienošanās tiks panākta, vēsta BNS.

TP pārstāve pauda viedokli, ka mazliet progress ir panākts, proti, iepriekš iesniegtajā pilnvarojumā mainīts viens vārds, taču rezultāts, viņasprāt, ir vairāk nekā pieticīgs un neveiksmīgs, jo mainīts tikai viens vārds, nevis būtība. V.Muižniece arī uzskata, ka citu partiju rīcība, parakstot jauno lēmumprojektu bez TP un arī TB/LNNK līdzdalības, nav koleģiāla. "Ja būtu strādājuši visi kopā, būtu iespējams labāku izveidot dokumentu. Diemžēl tas notika paklusām, pa stūriem," teica politiķe.

TP uzskata, ka abi lēmumprojekti nav atbilstoši tam, kādam jābūt pilnvarojumam, jo tie neizpilda Satversmes tiesas spriedumu, kurā teikts, ka pilnvarojumam jābūt pilnīgi skaidram.

Kā vēstīts, valdība izskatīšanai Saeimā virzīja lēmumprojektu "Par pilnvarojumu Ministru kabinetam aizņemties finanšu līdzekļus starptautiskā aizņēmuma programmas ietvaros". TP uzskatīja, ka Saeimai ir jāpieņem likumprojekts un iesniedza savu variantu. Savukārt trešdien ar 34 deputātu parakstiem iesniegts dokuments "Par uzdevumu Ministru kabinetam aizņemties finanšu līdzekļus starptautiskā aizņēmuma programmas ietvaros".

(pievienota 6.-7.rindkopa, kā arī fotogalerija)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kultūras ministre Logina atkāpjas no amata

Kultūras ministre Agnese Logina (P) nolēmusi personīgu iemeslu dēļ atkāpties no ministres amata, un šos pienākumus viņa beigs pildīt 17.jūnijā, aģentūru LETA informēja Kultūras ministrijas sabi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas