Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

FOTO: Trīs Latvijas pētnieces saņem stipendijas Sievietēm zinātnē

Ceturtdien trīs Latvijas pētnieces saņēma L`ORÉAL Latvijas stipendijas _Sievietēm zinātnē _ar UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas un Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) atbalstu, portālu Diena.lv informēja stipendiju programmas koordinatore Estere Braķe.

Stipendijas mērķis ir ir atbalstīt izcilas zinātnieces un daudzsološas jaunās pētnieces visā pasaulē. Jau septīto gadu šīs programmas ietvaros L`OREAL Baltic, UNESCO Latvijas Nacionālā komisija (UNESCO LNK) un LZA piešķir Latvijas stipendiju Sievietēm zinātnē. Latvija ir vienīgā no Baltijas valstīm, kurā izveidota šāda nacionāla mēroga stipendija zinātnieču atbalstam. Stipendijas Goda Patronese ir bijusī Latvijas prezidente akadēmiķe Vaira Vīķe-Freiberga.

Žūrijas komisija LZA Senāta priekšsēdētāja akadēmiķa Jāņa Stradiņa vadībā šogad stipendiju Sievietēm zinātnē 4000 latu apmērā piešķīrusi divām Latvijas dzīvības zinātņu un vienai materiālzinātņu pārstāvei.

Medicīnas zinātņu doktore Liene Ņikitina-Zaķe, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra vadošā pētniece un Genoma centra datubāžu daļas vadītāja stipendiju saņēma pētījumam "Reimatoīdā artrīta ģenētiskā izpēte Latvijas populācijā." Projekta mērķis ir pētīt gēnus, kas būtiski ietekmē reimatoīdā artrīta izcelsmi un norisi, kā arī ārstēšanas efektivitāti.

Dabaszinātņu maģistrei Baibai Švalbei, Latvijas Universitātes (LU) Medicīnas fakultātes doktorantei un Latvijas Organiskās sintēzes institūta Farmaceitiskās farmakoloģijas laboratorijas asistentei, Latvijas stipendija piešķirta pētījumam "L-karnitīna nozīme smadzeņu funkcionēšanā". Pētījuma objekts L-karnitīns, kas tiek plaši lietots kā uztura bagātinātājs, regulē enerģijas avota - taukskābju nogādāšanu šūnu "spēkstacijās" - mitohondrijos. B.Švalbe izpētīs samazinātas L-karnitīna koncentrācijas lomu smadzeņu apgādē ar enerģiju. Projekta rezultāti pavērs jaunas iespējas nervu sistēmas slimību ārstēšanai.

Dabaszinātņu maģistre fizikā Marija Dunce, LU Cietvielu fizikas institūta pētniece, stipendiju saņems pētījumam "Fāžu pārejas un fizikālās īpašības cietajos šķīdumos uz Na1/2Bi1/2TiO3 bāzes". Jaunā zinātniece pētīs fizikālo īpašību izmaiņu iespējas, mainot sastāvdaļu koncentrāciju kopā ar kolēģiem radītajā jauno segnetoelektrisko materiālu grupā. Atšķirībā no mūsdienās plaši pielietotajiem segnetoelektriķiem šie jaunie materiāli nesatur svinu, kas atzīts par cilvēku veselībai un apkārtējai videi kaitīgu, vai satur to tikai nelielā koncentrācijā. Pētījums ļaus uzlabot šo materiālu tradicionālās pielietošanas iespējas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas