Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Īslandes vulkāna pelnu mākonis sasniedz Latviju; Eiropas lidostās nīkst pasažieri

Pelnu mākonis, kas izveidojies saistībā ar Īslandes vulkāna izvirdumu, jau atrodas virs Baltijas jūras Kurzemes piekrastē, un dienas laikā tas virzīsies austrumu virzienā. Paredzams, ka tas virs Latvijas būs līdz plkst.21, LNT raidījumā 900 sekundes piektdien no rīta teica sinoptiķe Santa Buholce.Ņemot vērā daļiņu izkliedi, veselībai bīstamu apstākļu nav, neērtības būs vien tiem, kas grasījās kur lidot, viņa norādīja.

Jau vēstīts, ka lidostā _Rīga _satiksme slēgta pilnībā līdz ar visu Latvijas gaisa telpu līdz piektdienas plkst.18. Satiksmes ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK), kas no rīta sazinājies ar atbildīgajiem dienestiem, Latvijas Radio informēja, ka pagaidām šis lēmums ir spēkā un turpmākās izmaiņas būs atkarīgas no situācijas un meteoroloģiskajām prognozēm. Pēc viņa vārdiem, iespējamais lietus var situāciju gan uzlabot, gan pasliktināt.

Lidostas Rīga preses sekretārs Mārtiņš Langrāts 900 sekundēs lēsa, ka lidosta apkalpo 13 000 – 14 000 pasažieru dienā un lidojumu slēgšana varētu ietekmēt vismaz 9000 pasažieru. Tiem, kas plāno ceļot, viņš ieteica izvēlēties citu transporta veidu vai ceļojumu atlikt uz vēlāku laiku.

Viņš atzina, ka lidostā patlaban situācija ir neraksturīga ikdienas normālai darbībai un cilvēku ir vairāk, taču nevarot teikt, ka tā ir pārmērīgi saspīlēta, jo daudzi cilvēki ir informēti par notiekošo. Jaunāko informāciju M.Langrāts aicināja meklēt lidsabiedrību un lidostas interneta lapās vai zvanīt uz uzziņu tālruni 1187.

Pēc šobrīd aktuālās informācijas, mākonis ir aptuveni desmit kilometru augstumā, tāpēc no zemes to redzēt nevarēs, informēja S.Buholce.

Lielā daļā Eiropas lidojumi ir atcelti, vēsta BBC. Tas ietekmējis simtiem tūkstošu pasažieru, un problēmas varētu turpināties arī nedēļas nogalē.

Arī Lielbritānijā gaisa satiksme ir apturēta līdz piektdienas vakaram. Pēc atbildīgo dienestu sniegtās informācijas, kopumā nevarot teikt, ka situācija noteikti uzlabojas. Kāds vulkanologs Reuters norādījis: ja izvirdums turpināsies, pelni varētu radīt problēmas gaisa satiksmei pat sešu mēnešu garumā. Tiek gan norādīts, ka pat īstermiņā kaitējums aviosabiedrību finanšu ziņā varētu būt ievērojams.

Ceturtdien tika slēgtas arī Īrijas, Dānijas, Norvēģijas, Zviedrijas, Somijas, Beļģijas un Nīderlandes gaisa telpas, tāpat arī atsevišķas Francijas un Vācijas lidostas, ziņo BBC. Pēc Reuters vēstītā, lidojumi uz Eiropu daļēji atcelti arī no Āzijas un Austrālijas.

Arī airBaltic pārstāvis Jānis Vanags norādīja, ka visās Rietumeiropas un Ziemeļeiropas lidostās ir milzīgs haoss, iespējams, lielākais pēdējās desmitgadēs. Kas līdzīgs bijis vien pēc 11.septembra terora aktiem. Miljoniem cilvēku ir iestrēguši lidostās.

airBaltic atcēlis jau ap 40 reisiem. Kad lidojumus atjaunos, būs atkarīgs no apstākļiem. Kā teica J.Vanags, tas var prasīt vienu dienu, bet tikpat labi arī vairākas.

Tos cilvēkus, kas nav ieradušies lidostā, aviosabiedrība aicina nevis pievienoties pārējiem gaidītājiem, bet gan pārbaudīt aktuālo situāciju, zvanot uz aviosabiedrību vai sekojot jaunumiem sociālajos tīklos.

Aviosabiedrība sola pilnībā kompensēt biļetes vai arī nodrošināt alternatīvu biļeti. Savukārt tos cilvēkus, kuru ceļojums tagad zaudē jēgu un kuriem vairs lidojums nav tik aktuāls, aviosabiedrība aicina nogaidīt kādu nedēļu vai divas, kad rindas būs beigušās.

Zaudējumu apjomu viņš nevarēja nosaukt, norādot, ka patlaban tā nav prioritāte.

Viņš skaidroja, ka vulkāniskie pelni ietekmē lidojumu drošību tāpat kā smilšpapīrs ietekmē lidmašīnu – mākonis ir mazas iežu daļiņas, smiltis, putekļi. Tās var iekļūt lidmašīnu dzinējos, var arī aplipt ap lidmašīnu, kas ietekmē aerodinamiskās īpašības, var tikt arī aizsmērēti logi.

Aviācijas vēsturē ir bijuši vairāki gadījumi, kad piloti sekmīgi izlidojuši no mākoņa un sekmīgi nosēdušies, teica J.Vanags.

BBC norāda, ka vairāki Eiropas monarhi nav varējuši apmeklēt Dānijas karalienes Margrētes dzimšanas dienas svinības, kas sākās ceturtdien. Tāpat pastāv bažas, ka, izvirdumam turpinoties, vairāki pasaules līderi nevarēs ierasties uz pagājušās nedēļas beigās traģiski aviokatastrofā bojāgājušā Polijas prezidenta Leha Kačiņska bērēm.

(pievienota 3. un 4.rindkopa)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasaule patlaban padevusies principam "nauda nesmird"

Par to, kādus secinājumus Rietumiem izdarīt no Volodimira Zelenska piedāvātā miera plāna, kā uztvert ļaunuma parādi, ko pie sevis BRICS valstu samitā sapulcējis Vladimirs Putins, un Čečenijas...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas