Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Komisija atbalsta Karginam un Krasovickim vēlīgās likuma izmaiņas

Saeimas Budžeta un nodokļu komisija, skatot grozījumus Kredītiestāžu likumā, ceturtdien atbalstīja priekšlikumu, kas pēc būtības nozīmēs to, ka valstij nodalītā sliktā _Parex bankas _daļa obligāti būs jāstutē trīs gadus.

Deputāti asi debatēja, vai normatīvos ir jāparedz iespēja trīs gadu laikā banku pasludināt par maksātnespējīgu vai to likvidēt. Pret šādu normu bija Saskaņas centra un PCTVL deputāti, savukārt Tautas partijas un LPP/LC pārstāvji balsojumā atturējās. Pirmoreiz balsojot, deputātu balsis sadalījās vienādi, un arī otro reizi balsojums bija tāds pats, līdz ar to priekšlikums paredzēt iespēju banku likvidēt tika noraidīts.

Komisija gan atbalstīja Latvijas Komercbanku asociācijas priekšlikumu, ka bankas restrukturizācijas jaunās normas tiks attiecinātas tikai uz bankām, kurās ieguldīts valsts kapitāls. Uz privātbankām tās neattieksies.

Vēl arī deputāti vēlējās noteikt, ka gadījumā, ja nodalītā kredītiestāde neatbilst Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) prasībām un nesaņem nepieciešamo atļauju, galīgo lēmumu par turpmāko kredītiestādes darbu pieņem Saeima.

Kā vēstīts, pašreizējā likuma versija, ko Saeima atbalstīja pirms vairāk nekā gada, paredz kredītiestādes restrukturizēt dažādos veidos. Taču opozīcijā esošā Saskaņas centra (SC) iniciētie un virzītie grozījumi likumā pieļauj kredītiestādi sadalīt tikai divās kredītiestādēs, un to iespējamā pārveide vai likvidācija būtu iespējama tikai pēc trim gadiem.

Zinātāji vērtē, ka SC steigā virzītie normatīvi izstrādāti, lai nepieļautu Parex sadali pašreiz valdības iecerētajā versijā. Tas paredz Parex sadali, izveidojot jaunu - tā saukto labo banku, vecajā atstājot sliktos bankas aktīvus, kur paliktu arī Parex akcionāru noguldītais subordinētais kapitāls. Patlaban paredzēts, ka pēc Parex restrukturizācijas sliktā banka tāpat kā labā turpina darbu. Tomēr, ja sliktā daļa nespētu pildīt FKTK kredītiestādēm izvirzītas stingrās prasības, tad rezultāts var būt tāds, ka abi bijušie akcionāri Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis procentus no subordinētajā kapitālā noguldītajiem miljoniem varētu nesaņemt, lēš zinātāji.

Grozījumi likumā atzīti par steidzamiem, paredzams, ka Saeima par tiem lems nākamnedēļ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas