Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Kristovskis gribot aizņemties no "turīgajiem pensionāriem"; Jaunups to dēvē par galējo variantu

Vienotības līderis Ģirts Valdis Kristovskis, publiski runājot par taupīšanu uz sociālās sfēras rēķina un naudas aizņemšanos no noteiktām iedzīvotāju grupām, ar to domājis iespēju aizņemties no "turīgajiem pensionāriem", tā laikrakstam Dienas Bizness sestdien Dienas pielikumā SestDiena teikto vēlāk precizējis politiķis.

"Tas nav ne [Vienotībā ietilpstošās] Pilsoniskās savienības, ne, pasarg’ Dievs, šīs valdības vai premjera viedoklis. Tā ir neizstrādāta versija, par kuru nāksies diskutēt," skaidrojis politiķis. Pastāvot iespēja lielo pensiju saņēmējiem daļu pensijas izmaksāt valsts aizņēmuma obligācijās, garantējot, ka šī nauda tiks atdota un par to vēl tiks samaksāti procentu. Ne par pensiju lieluma slieksni, no kura pensionāri būtu uzskatāmi par "turīgiem", ne par citiem iespējamiem aizņemšanās nosacījumiem Ģ.V.Kristovskis nebija gatavs runāt.

Savukārt Vienotībā ietilpstošā Jaunā laika (JL) pārstāvis Edgars Jaunups uzskata, ka "šī jau būtu tāda pēdējā sarkanā līnija", kuru politiķi var pārkāpt tikai tādā gadījumā, ja valstij draud reāls bankrots. "Tikai tādā gadījumā," LNT raidījumā 900 sekundes uzsvēra politiķis. Viņaprāt, pirms tam  ir virkne sektoru, kuros var atrast papildu ietaupījumu, kā "Valda Dombrovska (JL) valdība pierādīja pērn rudenī".

"Ir pilnīga skaidrība, ka runāt par budžeta tēriņu mazināšanu no sociālās jomas ir pēdējā sarkanā līnija, ko pārkāpt, pirms tam jāiziet cauri virknei sfēru, kur samazinājumi ir mazāk sāpīgi," uzskata E.Jaunups.

Tomēr viņš vērtēja, ka Ģ.V.Kristovskis ir runājis kā "atbildīgs politiķis", kas pretendē uz uzvaru vēlēšanās, par tiem virzieniem, kuros "mēs skatīsimies, lai izpildītu kaut kādas valdības saistības". Viņaprāt, tas ir savā ziņā arī ļoti pareizi un par to ir jārunā. Viņš gan negribot teikt un piekrist, ka Ģ.V.Kristovska pozīcija ir meklēt samazinājumu tikai šajās jomās.

E.Jaunups arī klāstīja, ka JL vienmēr ir uzstājis un deklarējis, ka pietiekami liels samazinājums ir iespējams uz valsts pārvaldes rēķina un līdz šim galvenā bremze valdības ietavors tieši šādam risinājumam esot bijusi Tautas partija (TP). Tagad TP "ir dezertējusi" no valdības un, strādājot pie nākamā budžeta, varēšot daudzas lietas un ieceres realizēt.

Jau vēstīts, ka Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), reaģējot uz Ģ.V.Kristovska teikto, nāca klajā ar aicinājumu noteikt, ka Saeimas vēlēšanu gadā valsts budžeta likumprojekts jāiesniedz Saeimā līdz 1.oktobrim.

E.Jaunups gan norādīja, ka "budžets pirms vēlēšanām nav iespējams, tāpēc ka to nosaka likums.

Jau ziņots, ka premjers V.Dombrovskis pirmdien, izvaicāts par šo tēmu, bija atturīgs komentāros un izvairījās no konkrētām atbildēm, norādot, ka valsts budžeta izstrādes grafiks jau ir zināms.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas