Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs
Daļu budžeta naudas agrāk deputātiem ļāva sadalīt ne tikai tāpēc, lai izpatiktu vēlētājiem

Kvotas koalīcijas cementēšanai

Pirmo Māra Kučinska (ZZS) valdības budžetu Saeima ceturtdien pieņēma pēc četriem no rīta. Premjers pateicās deputātiem par atbalstu valdības prioritātēm, bet atzina, ka pārāk daudz – gandrīz 20 miljonu eiro – no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem ir sadalīts pēc deputātu ieskatiem. To valdība neatbalstīja. Taču pavisam no "deputātu kvotām" atteikties nevajadzētu, uzskata Kučinskis, kurš kopā ar ministriem izvērtēšot budžeta pieņemšanas procesu, "lai izdarītu secinājumus", piektdien vēsta laikraksts Diena.

Kad 2003. gadā toreizējais Valmieras mērs Kučinskis kļuva par Saeimas deputātu, nelielu summu dalīšana pēc deputātu ieskatiem jau notikusi. Valmierā pirmais objekts, kas tā ticis pie finansējuma, bijis olimpiskais centrs. Līdzekļu piešķiršana ar partijām saistītiem mērķiem sazēla tieši Tautas partijas (TP) laikā, tajā toreiz bija arī Kučinskis. T

aču arhīvā ir ziņas, ka tas sācies jau 90. gadu beigās 7. Saeimā, kurā sākumā TP bija opozīcijā. Toreiz Viļa Krištopana (Latvijas ceļš) valdībā, kuru uz līguma pamata atbalstīja arī Latvijas Sociāldemokrātu apvienība, deputāti varējuši sadalīt divus miljonus latu; koalīcijā esošā Tēvzemei un brīvībai/LNNK (TB/LNNK) to nav uzskatījusi par labu praksi. Aigara Kalvīša (TP) valdība 2005. gadā šādi sadalīja 1,5 miljonus latu, daļu naudas atvēlot arī TB/LNNK, kas tad bija opozīcijā, bet par budžetu balsoja.

Bijušie TP politiķi un arī šīs valdības pieredzējušie ministri Dienai uzsvēra, ka agrāk daļu naudas ļāva sadalīt pēc deputātu ieskatiem ne tik daudz tāpēc, lai uzpirktu vēlētājus, bet lai "sacementētu koalīciju" un varētu pieņemt budžetu. Toreiz valdībās ar trauslu vairākumu bija risks, ka kāda partija var sabloķēties ar opozīciju un "saraustīt budžetu, iebalsojot tajā neprognozējamas summas".

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas, 25.novembra, numurā!


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas