Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 19. septembris
Verners, Muntis

Lokenbahs noraida, ka "caurums" VID sistēmā varētu būt izveidots apzināti

Nu jau neeksistējošās a/s Dati, ko vēlāk pārņēma Exigen Services Latvia, bijušais īpašnieks Valdis Lokenbahs noraida izskanējušos pieļāvumus, ka "caurums" Valsts ieņēmumu dienesta (VID) sistēmā, caur kuru notikusi vērienīga Latvijas iedzīvotāju un uzņēmumu datu noplūde, varētu būt iestrādāts apzināti.

Visticamāk, tā ir bijusi cilvēcīga kļūda, kas gan bija jākonstatē testēšanas un drošības pārbaudes laikā, kura jāveic darba pieņēmējam, proti, VID, par V.Lokenbaha viedokli otrdien vēsta _Dienas Bizness _(Db)._Dati _Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) izstrādi uzsāka 2001.gadā.V.Lokenbahs, kas aizvadītajās brīvdienās saskaņā ar LETA informāciju ievēlēts par partijas _Jaunais laiks _Ētikas komisijas locekli, skaidrojis, ka ir grūti teikt, vai šī kļūda sistēmā pastāvējusi jau kopš tās darbības sākuma, vai tā ieviesusies citā brīdī.

Vēlāk EDS uzturēšanas un uzlabošanas pienākumus uzņēmās Exigen, tomēr uzņēmums nevarot komentēt informāciju par datu noplūdi, jo līgums starp to un VID paredz konfidencialitāti un informācijas saskaņošanu, skaidrojusi kompānijas mārketinga direktore Līga Krista Solima.

Par EDS izstrādi un pilnveidošanu ir samaksāti ap 1,55 miljoniem latu.

Db norāda, ka saskaņā ar Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā atrodamo informāciju VID sistēmu drošības pārbaudes veicis KPMG Baltics, kas kopš 2007.gada par "VID informācijas sistēmas drošības un veiktspējas novērtēšanu" un "konsultāciju pakalpojumu sniegšanu par IS [informācijas sistēmu] drošības jautājumiem" četros dažādos iepirkumos saņēmis 167 500 latu. VID precizējis, ka tieši EDS pārbaudes uzņēmums veicis divas reizes par teju 46 000 latus. Saistībā ar sistēmas drošības pārbaudēm izskanējusi informācija arī par Ernst&Young veiktajām VID sistēmu drošības pārbaudēm, tomēr tā nav patiesa, Db norādījis uzņēmuma partneris Andris Lauciņš. Šīs kompānijas un VID 2008.gada beigās noslēgtais līgums par maksimālo summu 915 000 latu paredz "VID valsts informācijas sistēmu drošības un veiktspējas novērtēšanu". Tomēr VID finanšu situācijas pasliktināšanās rezultātā līgumā paredzētie darbi nav veikti, un attiecīgi arī maksu uzņēmums nav saņēmis.

KPMG Baltics Nozare.lv norāda, ka pēc 2008.gada novembra auditorfirma neesot bijusi iesaistīta EDS gala versijas ieviešanā. KPMG Baltics apstiprināja, ka laika posmā no 2008.gada septembra līdz 2008.gada novembrim veica VID EDS drošības pārbaudi, kā arī veica testēšanas procedūras EDS sistēmā. Taču pēc 2008.gada novembra uzņēmums neesot sniedzis nekādus pakalpojumus VID saistībā ar EDS programmu, kā arī nav sniedzis konsultācijas saistībā ar šīs sistēmas pārnešanu no testa vides uz ekspluatācijas vidi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas