Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega
Bērziņš cerot uz deputātu veselo saprātu, lai nevilcinātu ar maksātnespējas procesa sakārtošanu saistītās reformas

Neatkāpsies no reformas maksātnespējas procesā

Valdība ir apņēmusies jau nākamajā gadā uzsākt reformas maksātnespējas procesā, stiprinot Maksātnespējas administrācijas kapacitāti un nosakot stingrāku administratoru uzraudzību, ceturtdien vēsta laikraksts Diena.

Lai šo reformu īstenotu, Saeimas Juridiskā komisija šonedēļ nolēma, ka lūgs Saeimu jau ceturtdien konceptuāli atbalstīt grozījumus Maksātnespējas likumā, kurā būs paredzētas izmaiņas tikai ar reformu saistītajos pantos, tos nodalot no ievērojami apjomīgāka projekta. 

Grozījumi Maksātnespējas likumā ir mantoti jau no iepriekšējās Saeimas. Projektā uz izskatīšanu otrajā lasījumā ir iesniegti 187 priekšlikumi. Tas nozīmē, ka līdz sesijas beigām būtu grūti tik plašas izmaiņas likumā pieņemt galīgajā lasījumā. Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš (NA) komisijas sēdē otrdien paskaidroja, ka tāpēc ir nolemts atsevišķā projektā iekļaut ar reformu saistītos ierosinājumus. Tie paredz paplašināt Maksātnespējas administrācijas funkcijas, kā arī izmaiņas tiesiskās aizsardzības procesa regulējumā.

Lai veiktu administratoru profesijas reformu, paredzēts, ka 1. janvārī Tieslietu ministrijas pārraudzībā esošā Maksātnespējas administrācija no Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācijas pārņemtu administratoru sertificēšanu. Valsts veiktu ne tikai administratoru kvalifikācijas pārbaudi, bet arī organizētu pretendentu apmācību, izskatītu sūdzības par administratoru rīcību un vēl virkni pienākumu, kuri tagad ir Administratoru asociācijas kompetencē. Neatkarīga eksaminācijas komisija vērtētu arī administratoru reputāciju, nosakot, ka tai ir jābūt nevainojamai. Asociācijas pieeja šādu uzdevumu veikšanā, pēc projekta autoru domām, varot būt subjektīva, jo tā ir šīs profesijas pārstāvju apvienība.

Maksātnespējas administratoru asociācijas pārstāvis Kaspars Novicāns Saeimas Juridiskās komisijas sēdē gan skaidroja, ka asociācijai ir liela pieredze kvalifikācijas pasākumu rīkošanā – tos varēs veikt kā valsts, tā asociācija. Profesionālās organizācijas arī parasti pašas izstrādājot savu ētikas kodeksu, kas būtu valsts pārvaldei netipiska funkcija, uzskata Novicāns. Viņš arī nesaskata pamatu administratoru sertificēšanas funkciju nodot valsts institūcijai, jo negodprātīga administratoru rīcība neesot saistīta ar kvalifikāciju, bet gan procesa uzraudzību.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 10.novembra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas