Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Neo lietā iesaistās premjers - prasa informāciju par likumu ievērošanu policijas darbā

Neo lietā iesaistījies arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) - viņš nosūtījis vēstuli Ģenerālprokuratūrai, kurā lūdz sniegt informāciju par likumības ievērošanu Valsts policijas rīcībā, īstenojot Ilmāra Poikāna jeb Neo aizturēšanu un veicot kratīšanu LTV žurnālistes Ilzes Naglas dzīvesvietā. Šādu iniciatīvu V.Dombrovskis pamato ar to, ka Valsts policijas īstenotās procesuālās darbības lietā par datu noplūdi no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) izraisījušas sabiedrībā plašas diskusijas, skaidro viņa preses pārstāve Līga Krapāne.

Vienlaikus saskaņā ar Prokuratūras likuma 2.panta 1.punktu viena no prokuratūras pamatfunkcijām ir pirmstiesas izmeklēšanas darbību uzraudzīšana, norāda premjera pārstāvji.

Piektdien no rīta intervijā Latvijas Radio Valsts policijas priekšnieks Valdis Voins pauda pārliecību, ka kratīšana I.Naglas dzīvoklī bija nepieciešama, pat pienākums no izmeklētāja puses. Viņš aicināja neizdalīt žurnālistus kā atsevišķu sabiedrības grupu, pret kuru pastāvētu atšķirīga attieksme.

Kā jau ziņots, policijas rīcība, žurnālistes dzīvesvietā veicot kratīšanu un izņemot personīgo datoru un datu nesējus, kuros atradās arī ar citām tēmām saistīta informācija, raisījusi jautājumus, vai tā nav vēršanās pret preses brīvību un žurnālistu profesionālās darbības apdraudēšana.

Uzskatot, ka policijas rīcībā saskatāma pārmērīga spēka demonstrēšana, opozīcijas deputāti iesnieguši Saeimā lēmuma projektu par neuzticības izteikšanu iekšlietu ministrei Lindai Mūrniecei (JL). Projekta iesniedzēji uzskata, ka nav bijis pietiekams pamats šādai rīcībai, ierobežojot vārda brīvību. Līdzīgi uzskata ne tikai opozīcijas, bet arī koalīcijā esošās Pilsoniskās savienības un Sabiedrības citai politikai deputāti, kuri tomēr nebalsošot par ministres demisiju.

Savukārt L.Mūrniece, kas atkāpties negrasās, norāda, ka visas darbības veiktas strikti likuma robežās. Viņa arī norāda, ka par policijas plāniem pārmeklēt žurnālisti nav zinājusi.

Tikmēr Tiesībsarga birojā uzsākta lieta, lai pārbaudītu, vai policijas veiktās darbības atbilst Satversmes 100. pantam. Norma paredz ikvienam tiesības uz vārda brīvību, kas ietver tiesības brīvi iegūt, paturēt un izplatīt informāciju, paust savus uzskatus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas