Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Nodokļu amnestija iestrēgusi Eiropas Komisijā

Lai gan Eiropas Komisija vēl nav apstiprinājusi nodokļu "amnestijas" likumu, tas ir iekļauts nākamā gada budžeta konsolidācijas plānos un piedāvāts Briselei kā mehānisms, ar ko Latvija iegūs 15 miljonus latu.

Ideja atlaist uzņēmējiem un privātpersonām nodokļu parādu uzrēķinus un soda naudas drīz svinēs gada jubileju, un valdība nepieciešamās izmaiņas apstiprināja jau pavasarī, tomēr Nodokļu atbalsta pasākuma likums joprojām Saeimā nav pieņemts. Finanšu ministrijas preses pārstāvis Aleksis Jarockis pastāstīja, ka likums, pirms parlaments to skatīs trešajā lasījumā, vispirms ir jāakceptē Eiropas Komisijai. Akcepts tika lūgts, jo Saeimas Juridiskajai komisijai bija radušās bažas par to, vai, pieņemot šādu likumu, netiek pārkāpti Eiropas normatīvie akti, kas ierobežo valsts atbalstu uzņēmējiem godīgas konkurences aizsardzības nolūkos. A. Jarockis nevarēja pastāstīt, cik ilgi vēl EK lems par akcepta došanu likumprojektam, tomēr pauda cerību, ka tas varētu notikt tuvākajās dienās.

Pagājušajā nedēļā LTV1 raidījumā Panorāma finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) izteicās, ka valdības plānoto 122 miljonu latu konsolidāciju var nākties palielināt vēl par "padsmit" miljoniem latu. To prasa starptautiskie aizdevēji - Starptautiskais Valūtas fonds un Eiropas Komisija. Atbildi, vai šie "padsmit" miljoni ir saistīti ar plānotajiem 15 miljonu ieņēmumiem, atgūstot nodokļu parādus, Eiropas Komisijas pārstāvniecība Rīgā vakar Dienai vēl nevarēja sniegt. Tomēr valdība vakar pieņēma lēmumu piekāpties starptautiskajiem aizdevējiem un palielināt plānoto konsolidācijas apjomu līdz 156,1 miljonam latu.

Likums attiecas uz nodokļu parādiem, kas ir vecāki par 2010. gada 1. septembri, un paredz dzēst nokavējuma naudu, kā 90% no soda naudas, ja tiks samaksāta parādu pamatsumma.

Pašreiz kopējā nodokļu parādu summa ir 900 miljoni latu, no tiem gandrīz 20% veido soda naudas un uzrēķini. Finanšu ministrijas sniegtā informācija liecina, ka reāli piedzenami no šiem parādiem ir 260 miljoni latu. Pārējie parādi ir vai nu apturēti parādnieka maksātnespējas dēļ, vai arī nav piedzenami, jo nav naudas līdzekļu un mantas, pret ko vērst piedziņu.

Pasākums plānots 180 dienu garumā, un uz to pieteikties varēs fiziskas personas un komersanti, kuriem izveidojušies uzņēmumu vai iedzīvotāju ienākuma, pievienotās vērtības, akcīzes, muitas, dabas resursu, nekustamā īpašuma nodokļa vai sociālo iemaksu parādi. Nodokļu atbalsta pasākuma likums paredz dzēst 90% soda naudas tiem nodokļu parādniekiem, kuri līdz noteiktam datumam samaksās nodokļu pamatparādu un ar to saistīto soda naudu 10% apmērā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas