Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +25 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 17. jūnijs
Artis, Artūrs

papildināta - EK slavē Latvijas paveikto deficīta mazināšanā, bet gaida lielākus centienus

Eiropas Komisija (EK), kas izvērtēja vairāku Eiropas Savienības valstu rīcību budžeta deficīta ierobežošanā, secinājusi, ka Latvijas iestādes ir rīkojušās efektīvi, un jo īpaši tas attiecas uz izdevumu vispārēju samazinājumu atbilstoši plānotajam. Tas ļauj domāt, ka Latvija spēs samazināt savu budžeta deficītu zem 3% no iekšzemes kopprodukta (IK) noteiktajā termiņā, tomēr jāpastiprina centieni, lai to tiešām panāktu, uzskata ekonomikas un monetāro lietu komisārs Hoakins Almunija.

Līdzīgs vērtējums izteikts par Ungāriju.EK atzīst, ka līdz šim padarītais ļauj prognozēt, ka 2009.gada deficīts būs tuvu 10% no IK, bet šo skaitli nepārsniegs. Tas atbilst noteiktajiem mērķiem. Savukārt Saeimas apstiprinātajam 2010.gada budžetam vajadzētu ļaut sasniegt 2010.gadam nosprausto budžeta deficīta mērķi 8,5 % apmērā no IK. Turklāt finanšu sektora uzraudzība ir pietiekami nostiprināta, secina EK.

Attiecībā uz laiku pēc 2010.gada arī jau paredzēti vairāki konsolidācijas pasākumi, norāda komisija. Tā turpinās rūpīgi uzraudzīt budžeta tendences Latvijā, kā arī maksājumu bilances atbalsta uzraudzības kontekstā, teikts EK pārstāvniecības Latvijā paziņojumā. 3% deficīts Latvijai jāsasniedz līdz 2012.gadam, liecina paziņojums.

EK labvēlīgais ziņojums par Latvijas īstenoto programmu finanšu grūtību pārvarēšanai ir apliecinājums tam, ka Latvijas ekonomikas stabilizācijas programma tiek sekmīgi īstenota un valsts budžeta deficīta samazināšana norit atbilstoši plānotajam. Tāpat tas ir arī pozitīvs signāls starptautiskajam finanšu tirgum, kas ļauj prognozēt pakāpenisku Latvijas kredītreitinga paaugstināšanos, vērtē premjers Valdis Dombrovskis (JL).

"Ir skaidrs, ka valsts kredītreitinga nostabilizēšana ir valstiska līmeņa prioritāte, kas dos pozitīvu impulsu tautsaimniecībai, uzlabos investīciju vidi Latvijā, veicinās eksportu un ļaus atjaunoties kreditēšanai," piebilst premjers. Viņš paredz, ka šī gada laikā to nozaru skaits, kas uzrādīs pieaugumu, turpinās palielināties. Līdz ar to ekonomikas lejupslīdes temps, kas pērnā gada nogalē vēl bija samērā straujš, ievērojami mazināsies, bet šī gada otrajā pusē tiek prognozēta izaugsmes atjaunošanās.

Valdības šā gada galvenais uzdevumus būšot darbs pie ekonomikas sildīšanas pasākumiem un nodarbinātības jautājuma, jo bezdarbs patlaban ir lielākā sociālā problēma.

Arī finanšu ministrs Einars Repše (JL) ir gandarīts, ka Komisija pozitīvi un atzinīgi novērtē Latvijas sasniegto budžeta deficīta samazināšanā un īstenotajā konsolidācijā. "Kopumā Komisijas veiktais novērtējums ir korekts un objektīvs, kā arī tas ir saskaņā ar valstī realizētajām reformām un atbilst ekonomikas stabilizācijas programmai un noslēgtajām vienošanām ar starptautiskajiem donoriem. Šobrīd Latvijas ekonomikā vērojamas stabilizācijas pazīmes. Finanšu tirgi ir atguvuši uzticību, procentu likmes ir atgriezušās pirmskrīzes līmenī," optimistisks ir E. Repše.

EK vērtēja arī Lietuvas, Maltas un Ungārijas rīcību, reaģējot uz ieteikumiem par pārmērīga budžeta deficīta novēršanu. Lietuvai un Maltai EK ierosina pagarināt pārmērīga deficīta novēršanas termiņu. Lai gan abas dalībvalstis ir rīkojušās efektīvi, deficīta ierobežošana iepriekš noteiktajos termiņos vairs nav uzskatāma par reāli iespējamu, ņemot vērā ekonomiskās situācijas ievērojamo pasliktināšanos, skaidro EK. Tā uzskata, ka Maltai termiņu ir pamatoti pagarināt līdz 2011.gadam, bet Lietuvai - līdz 2012.gadam.

EK pārmērīga budžeta deficīta novēršanas procedūru Maltā, Lietuvā un Latvijā ierosināja uzsākt 2009.gada pavasarī, pamatojoties uz to, ka 2008.gadā budžeta deficīts minētajās valstīs pārsniedza 3%. Attiecībā uz Ungāriju, kurā pārmērīga budžeta deficīta novēršanas procedūra tiek īstenota kopš 2004.gada, EK, ņemot vērā ekonomiskās situācijas pasliktināšanos, ierosināja noteikt jaunu termiņu noteiktā deficīta apjoma sasniegšanai.


(papildināta ar 8. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VIEDOKLIS

Hoakins Almunija:

"Vēlos uzteikt Latvijas koalīcijas valdību, Saeimu un sabiedrību kopumā par drosmi un apņēmību, veicot vajadzīgos pasākumus, lai ar ES un starptautiskās sabiedrības atbalstu stabilizētu situāciju valstī. Daudzpusējā palīdzības pakete, kas ietver ES sniegto aizdevumu 3,1 miljarda eiro apmērā, ir palīdzējusi uzlabot Latvijas ekonomisko situāciju un prognozes, samazinot finansiālo spriedzi un ārējā finansējuma spiedienu. Lai arī ne bez grūtībām, tomēr valdība un parlaments ir izpildījuši savas saistības saskaņā ar ES finanšu ministru noteikto prasību un maksājumu bilances palīdzības kritērijiem.

Tomēr darbam jāturpinās, īpaši attiecībā uz turpmāku fiskālo konsolidāciju un spēcīgākas un ilgtspējīgākas tautsaimniecības aktivitātes nodrošināšanu nākotnē. Latvijā līdz šim sasniegtais budžeta konsolidācijas jomā ir patiešām iespaidīgs, tomēr ir skaidrs, ka vēl jānoiet zināms ceļš, lai samazinātu budžeta deficītu zem 3% no IK un nodrošinātu stabilitāti un ilgtspējību nākotnē ar nolūku ieviest eiro."

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kultūras ministre Logina atkāpjas no amata

Kultūras ministre Agnese Logina (P) nolēmusi personīgu iemeslu dēļ atkāpties no ministres amata, un šos pienākumus viņa beigs pildīt 17.jūnijā, aģentūru LETA informēja Kultūras ministrijas sabi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas