Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

papildināta - Janvārī mazāki gan budžeta ieņēmumi, gan izdevumi

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
ES
E
Jau iepērkoties janvārī tirgū, un ejot pie friziera - ČEKUS neviens nesit, kases aparāts praktiski netiek izmantots!!! Būs liela jautrība! Pie tam, ja agrāk protestēju un piekasījos, tad tagad neko neiebilstu! VISS zb!!!
aris
a
Nu, kādas muļķības, vai skaitās ka izdevumi mazāk, ja skolotājiem neizmaksā algu30% apmērā, kaut gan Koķe saka , ka nauda ir bet ,kur, skolām parādi par apkuri, komunāliem maksājumiem daudzos tūkstošos, kā valdība domā vai parādi nebūs jāatdod, vai pakalpojumu sniedzēji sponsorēs skolas. Es jūtos sliktāk kā1991. gadā, jo tagad valsti gremdē paši latviešu bāleliņi un šāda nodevība ir īpaši sāpīga.
ōmiš
ō
Pagaidām jau PVN budžetā ir par decembra darījumiem, tātad likmes vēl ir vecās un vaina būs naudas taupīšanā vai neesamībā. Par janvāri PVN skaitīs tikai tagad- februārī, un tad redzēs īsto ainu. Arī par IIN.
Kiki
K
labi ir, ka patēriņš mazinās - laiks izvērtēt, kas īsti mums ir vajadzīgs, un vai jātērē visi ienākumi grabažām, vai tomēr varam tos veltīt vērtīgākām lietām un ieguldījumiem.
AA
A
Nu kā gan nepildīsies sociālais budžets? Un iedzīvotāju ienākumu nodoklis? Ja jau janvārī sākās atlaišanas ar kompensācijām - tās taču arī tiek apliktas gan ar soc-, gan iedzīvotāju ienākuma nodokli... Tālāk jau gan vairs tik labi nebūs....
Jautājums
J
Vai tādas kvalifikācijas ierādņi Fianšu ministrijā, kas pat viena mēneša ietvaros kļūdās par tik baisiem cipariem nav padzenami uz vietas un uzreiz. VISI!!! Ar visu savu nasingu spešlu priekšgalā. Purvā vedēji, jo majo!
!
!
Ja nesaprot ar labu, var šo sistēmu paralizēt, izvairoties tērēt naudu. Arī tā var, jo maza tā valstiņa.
targash
t
PVN janvarī tiek maksāts par decembri, ar jauno likmi tam nav saistibas. Par UIN piekrītu alias, vēlāk avansā iekasētais būs jāatmaksā, jo iepriekšējais gads nebūs tik peļņu nesošs, kā 2007. Parpildīts sociālais, hm, nezinu, acīmredzot bij lielas prēmijas decembrī, kādam pēdējās.
Ķencis
Ķ
Februārī nodokļus maksās tikai parādu piedzinēji un interneta, TV, telefonijas pakalpojumu sniedzēji un visi pārējie, kas iekasē abonentmaksu. Visur citur- sastingums, neviens nemaksā, naudas nav arī valstij par nopirkto preci.
007
0
ta jau budžetā pārpalikums.
Raimis
R
Nu PVN nodokļu ieņēmumu kritums diez vai ir tieši saistāms ar tā paaugstināšanu. Ātrāk prognozes bija pārāk optimistiskas. Tauta pietur naudu un netērējas uz dārgiem pirkumiem. Bet no maizes un piena liec kaut 50% PVN daudz neiekasēsi.
ss
s
ko domaa Jaanis Oslejs par pvn izpildi? loti sakariigs raksts par latvijas ekonomiku vakar delfos bija izlasaams taadu analiitisku rakstu nebiju lasiijis no vieteejaa baalelina delfu pastaaveesana veesturee,nopietni!
smaidish
s
Godmaņa sainiekošanas sekas būs vēl bēdīgākas, tak to ar pārējiem triekt ratā, Grieķijā zemnieku nemieri tik vēršas plašumā !!!
Nu
N
Ka tik nesapriecajas par agru. Protams, ka iedzivotaji saja situacija vispirms apgriez paterinu - pat vel pirms darba zaudesanas. Ta teikt, nebaltam dienam, kuras tulit pienaks. Bet tulit saks palielinaties bezdarbs un bankrotes uznemumi - tad jums IN ari vairs tik brasi nenaks...
zvirbulēns
z
Tad tik vajag atkal stiprināt Parex banku, vel kādus 200 milj. ielikt :))) P.S. Melngailis tagad baros arī savu firmu, nav ne KNAB, ne ģenerālprokurors ar savu lielo prokuroru armiju, īsāki sakot - latslāvija :)))

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VIEDOKLIS

Pēteris Strautiņš, Swedbank vadošais sociālekonomikas eksperts:

Janvāra budžeta dati parāda, ka valstij bankrots nedraud. Lai cik samazinātos ienākumi, izdevumus tā samazinās vēl vairāk. Diemžēl šobrīd citas alternatīvas nav.

Par atsevišķiem nodokļiem runājot, PVN ienākumi parāda, ka patēriņš turpina strauji samazināties.

Nedomāju, ka nozīmīga negatīva ietekme bijusi PVN likmes maiņai, tās paaugstināšanai par trīs procentpunktiem pašai par sevi nevar būt nozīmīgas ietekmes uz patēriņu, vēl jo vairāk tāpēc, ka ekonomikā ir sācies vispārējs deflācijas spiediens un daudzas cenas krīt par spīti PVN likmes kāpumam.

Janvārī un februārī vispārējais cenu līmenis visdrīzāk vēl ir nedaudz pakāpies, taču pavasarī sāksies ilgstošs un dziļš patēriņa cenu kritums. Galvenais patēriņa mazinātājs ir pesimisms un sarūkošie ienākumi. Visu nodokļu ieņēmumus šobrīd var samazināt uzņēmumu finansiālas problēmas, kuru dēļ viņi spiesti atlikt pārskaitījumus valsts kasei. Tāpēc nevajadzētu izdarīt pārsteidzīgus spriedumus, balstoties uz viena mēneša datiem.

Labie speciālā budžeta ieņēmumi apliecina, ka darba tirgum piemīt visai liela inerce, taču bezdarbs neizbēgami turpinās pieaugt. Labie ieņēmumi balstās uz algām, kurus turpina maksāt uzņēmumi un pati valsts, kaut tie šādu algu līmeni vairs diemžēl nevar atļauties. Tieši tas pats attiecas uz uzņēmumu ienākumu nodokli, kura apjomi tiek aprēķināti, balstoties uz iepriekšējo gadu labajiem peļņas datiem. Lielu daļu šādi šobrīd iekasētā valstij neizbēgami nāksies atmaksāt.

2009.gada valsts budžets ir balstīts uz prognozi, ka IKP samazināsies par 5%, bet inflācija būs 5%. Taču šobrīd šķiet, ka IKP samazināsies vismaz par 10%, bet vidējā inflācija būs ap 0%. Tātad katra no šīm neprecizitātēm valsts budžeta ieņēmumu prognozi palielina par apmēram 5%, respektīvi, lai nepārkāptu 5% no IKP budžeta deficīta slieksni, izdevumus nāksies samazināt par vismaz 10%.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas