Laika ziņas
Šodien
Migla
Rīgā 0 °C
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

papildināta - Tiesībsarga atzinums dod iespēju valsti sūdzēt tiesā

Situācijās, kad vecāki ir spiesti iegādāties mācību grāmatas par personiskajiem līdzekļiem, tiek pārkāptas bērnu tiesības uz bezmaksas izglītību, secinājis Tiesībsarga birojs, norādot, ka valsts pienākums ir nodrošināt izglītojamos ar mācību līdzekļiem, tostarp arī mācību literatūru.

Dienai norādīja Tiesībsarga biroja pārstāve Laura Brance, līdz ar šādu Tiesībsarga secinājumu paveras iespēja Satversmes tiesā apstrīdēt Ministru kabineta noteikumus, kas paredz, ka skolu bibliotēkām grāmatu iegādei jāatvēl ne mazāk kā septiņi lati uz vienu skolēnu un pedagogu.  Lai nodrošinātu šo summu, trūkstošo daļu sedz katra pašvaldība no saviem līdzekļiem, tāpēc Administratīvajā tiesā var vērsties arī pret pašvaldību, Dienai skaidroja Tiesībsarga birojā. 

Gan Satversmē, gan vairākos Latvijai saistošos starptautiskajos dokumentos noteiktas tiesības par bezmaksas izglītību, kas nozīmē arī nodrošināšanu ar mācību materiāliem. Taču ne visas skolu bibliotēkas var pilnībā apgādāt audzēkņus ar mācību grāmatām un citiem mācību procesā nepieciešamajiem līdzekļiem, biroja izplatītajā paziņojumā norāda tiesībsargs Romāns Apsītis.

Birojs tāpat norāda, ka valsts noteiktais finansējuma apjoms mācību grāmatu iegādei – septiņi lati – šobrīd ir nepietiekams, ņemot vērā faktiskās cenas. Tāpat arī pašvaldību iespējas līdzfinansēt grāmatu iegādi ne vienmēr ir pietiekamas, tādēļ Tiesībsargs Romāns Apsītis nolēmis vērsties valdībā un Saeimā, norādot, ka šāda situācija ir nepieļaujama, un aicinās rast adekvātu risinājumu, lai nodrošinātu skolēnus ar bezmaksas mācību grāmatām. Tiesībsarga biroja norāda, ka šo jautājumu būtu jāskata arī 2009. gada valsts budžeta kontekstā.

Saskaņā ar valsts budžetu, 2008.gadā finansējums uz vienu skolēnu un pedagogu mācību līdzekļu iegādei ir 4,12 latu. Pagājušajā gadā tas bija 3,87 latu, bet 2006.gadā – tikai 1,86 latu. Strādājot pie nākamā gada budžeta projekta, IZM mācību literatūras iegādei 2009.gadā ir pieprasījusi 1,9 miljonus latu, lai nodrošinātu normatīvā noteiktos 7 latus uz vienu skolēnu un pedagogu, norāda Izglītības un zinātnes ministrijā. Mācību grāmatu iegādi finansē arī pašvaldības.

(Papildināta ar Izglītības un zinātnes ministrijas komentāru)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI VAIRĀK

Tiesībsarga atzinuma pilns teksts 

KAS NOTIKS TĀLĀK?

Inita Juhņēviča, Izglītības un zinātnes ministrijas Vispārējās izglītības departamenta direktora vietniece:

Izglītības un zinātnes ministrija ik gadu, veidojot nākamo valsts budžeta projektu, ir pieprasījusi finanšu līdzekļus, lai no valsts budžeta nodrošinātu paredzēto summu pilnā apmērā. IZM ar lielu interesi gaida oficiālo Tiesībsarga biroja informāciju saistībā ar mācību grāmatu iegādi un cer, ka nākamajos gados kopīgi ar iesaistītajām institūcijām un partneriem no valsts budžeta izdosies nodrošināt normatīvos paredzēto finansējumu.

Guntis Helmanis, Rīgas domes Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta direktors:

Šobrīd ar šo budžetu nav iespējams nodrošināt skolēnus ar mācību līdzekļiem simts procentu apmērā, un to nevarēs izdarīt arī nākamgad. Valsts grāmatu iegādei dod nepilnus piecus latus, savukārt Rīgas pašvaldība nedaudz vairāk kā astoņus latus uz vienu bērnu, tomēr ar to nepietiek.
Dažas skolas mācību grāmatas iepērk pārdomāti, un tādēļ vecāku ieguldījums ir simbolisks. Tomēr daudzās skolās grāmatu iegāde ir neracionāla. Ja grāmatu lieto minimums trīs gadus, tad ar šo finansējumu var pietikt, tomēr, jāņem vērā, ka bieži mainās izglītības standarts un līdz ar to arī mācību literatūra. Mācību grāmatas būtu jādotē pilnā apmērā, tomēr ar pašreizējiem finanšu līdzekļiem, tas nav iespējams.


Kārlis Boldašēvics, Latvijas vecāku apvienība “Visi”:

Paldies tiesībsargam, bet tā ir faktu konstatācija, kas mums nav nekāds pārsteigums. Ja gribam pierādīt taisnību, tad varam apsvērt iespēju vērsties Satversmes tiesā un to pierādīt, ko, manuprāt, ministrija un valdība saprot, bet ja mēs meklējam risinājumu es rosinātu pārskatīt atvieglojumus nodokļu veidā, līdzīgi kā kompensē veselības aprūpei iztērēto naudu. Iespējams, pašvaldībām jāmaina prioritātes. Pieļauju, ka apvienība varētu vērsties Satversmes tiesā, bet mūsu valdes sēde notiks septembra sākumā, kad lemsim kā rīkoties. Rudenī sāksies diskusijas par grozījumiem Izglītības likumā un pieļauju, ka šo situāciju varētu sākt risināt arī bez Satversmes tiesas spriedumu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas