Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

papildināta - Valdība apstiprina budžeta projektu, vēl jāsaskaņo ar aizdevējiem

Pirmdien valdība ārkārtas sēdē akceptēja nākamā gada valsts budžeta projektu, taču Saeimā tas tiks iesniegts tikai pēc saskaņošanas ar starptautiskajiem aizdevējiem, sacīja finanšu ministrs Einars Repše (JL).

E.Repše prognozēja, ka sarunās ar aizdevējiem lielākās diskusijas paredzams būs par ar nodokli neapliekamā minimuma samazināšanu no 35 uz 25 latiem, aizdevēji pret to iebilst, jo uzskata, ka  tas palielinās nodokļu slogu maznodrošinātājiem. Taču E.Repše šajā situācijā to uzskata par vienīgo iespējamo risinājumu un ir pārliecināts, ka aizdevējus izdosies pārliecināt.

Pirmdienas rītā valdība vēl tikās ar darba devējiem un arodbiedrībām.

Latvijas Brīvo darbinieku arodbiedrības (LBAS) līderis Pēteris Krīgers paziņoja, ka LBAS nav apmierināta ar 2010.gada budžeta projektu un turpinās pārliecināt Saeimas deputātus nepazemināt ar nodokļiem neapliekamo minimumu līdz 25 latiem un neapliekamo summu par apgādājamo - arī līdz 25 latiem, kā tas paredzēts projektā. Pēc LBAS lūguma vienotajā algu sistēmā tika ieviesta atruna par sadarbību ar arodbiedrībām valsts institūcijās, kas iepriekš nebija.  

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) vadītājs Vitālijs Gavrilovs sacīja, ka patlaban budžeta veidošanas laikā pieņemtie lēmumi pasliktina uzņēmējdarbības vidi un tai vajadzētu pievērst vairāk uzmanības, lai 2012.gadā sāktu atmaksāt parādu ārvalstu aizdevējiem.

Gan V.Gavrilovs, gan P.Krīgers uzsvēra, ka budžeta gaitā nepietiekams uzsvars tika likts uz struktūralajām reformām un to virzību un Latvijas startēģiskajiem mērķiem. Tā vietā lielāka uzmanība tika pievērsta izdevumu samazināšanai un ieņēmumu palielināšanai.

Pret neapliekamā minimuma samazinašanu iebilst arī LDDK, uzsverot, ka tas samazinās iedzīvotāju pirktspēju un līdz ar to - ekonomisko aktivitāti.

LDDK iebilst arī pret vairākām 2010.gada budžeta projektā paredzētajām modokļu izmaiņām. Kapitāla pieauguma nodokli LDDK aicina piemērot tikai 2010.gadā gūtajiem ienākumiem, taču ne tiem ienākumiem, kas gūti agrāk, bet tiek izmaksāti 2010.gadā. Lai nodokļa administrēšana neizmaksātu dārgāk par ieņemamajām summām LDDK aicina ieviest minimālo šī nodokļa maksājumu, līdzīgi kā to valdība jau nolēmusi par nekustamā īpašuma nodokli. Par sarežģīti administrējamu un kaitīgu iedzīvotāju pirkspējai LDDK sauc arī nodokli uzņēmumu autotransporta izmantošanai privātām vajadzībām.

LDDK kritizē arī vairākas citas paredzamās izmaiņas nodokļos, piemēram, akcīzes nodokļa palielināšanu vīnam un cigaretēm, ienākuma nodokļa paaugstināšanu pašnodarbinātajiem (no 15% uz 23%). LDDK iebilst arī pret valsts kapitālsabiedrību iekļaušanu vienotajā algu sistēmā, paužot, ka tas kaitēs šo uzņēmumu konkurētspējai.

Premjers paziņoja, ka ir panākta vienošanās par vienota nodokļa ieviešanu mikrouzņēmējumiem ne vēlāk kā nākamā gada 1.aprīlī. Padomē panākta vienošanās, ka budžeta projekts tiek virzīts uz Saeimu pēc saskaņošanas ar aizdevējiem.

(papildināta ar 2.rindkopu)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas