Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

papildināta - Valdība pret Jakāna pārcelšanu citā amatā; to izšķir četras ministru balsis

Valdība otrdien nenobalsoja par finanšu ministra Einara Repšes (JL) rosināto atstādinātā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora Dzintaru Jakānu pārcelšanu Finanšu ministrijas (FM) Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora amatā. To izšķīra četras ministru balsis, kuri balsojumā atturējās.

Par Dz.Jakāna pārcelšanu balsoja visi JL pārstāvji, kā arī Imans Lieģis (PS), savukārt pret balsoja četri TP ministri – Mareks Segliņš, Baiba Rozentāle, Edgars Zalāns un Ints Dālderis. Balsojumu izšķīra vēl četras ministru balsis, kuri atturējās. Tie ir ZZS ministri – Raimonds Vējonis, Jānis Dūklavs un Uldis Augulis, kā arī TB/LNNK ministrs Kaspars Gerhards.

Valdība debatējot, kā rīkosies tālāk, vienojās, ka šo jautājumu vēlreiz izskatīs koalīcijas padomē pirmdien un virzīs nākamajā nedēļā uz valdību. Premjers Valdis Dombrovskis (JL) gan bija skeptisks, ka nākamnedēļ partijām izdosies nonākt pie vienota viedokļa. Tomēr E.Repše no sava lēmuma nedomā atkāpties.

Diskusija par Dz.Jakāna rotāciju pārmērīgus uguņus valdībā neizraisīja, tomēr ar savstarpējiem asumiem un ironiju ministri apmainījās. Uzstājīgākais no TP bija M.Segliņš, kas E.Repšem vairākkārt uzdeva jautājumu, kāpēc viņš nepieņem lēmumu pret Jakānu ierosinātajā disciplinārlietā. E.Repše vairākkārtīgi norādīja, ka šobrīd netiek apspriesta disciplinārlieta un jautājums valdībā ir tikai par Jakāna rotāciju. M.Segliņš uz to atbildēja, ka bez disciplinārlietas atzinuma, valdībai nevajadzētu lemt, jo, iespējams, disciplinārlietas atzinumā būs konstatētas kādas šausmīgas lietas un šī cilvēka rotācija uz citu amatu nemaz nebūs pieņemama. E.Repše uz to pēc būtības neatbildēja, līdz M.Segliņš atzina, ka “mēs abi ar Repši neesam uz mutes krituši un tāpēc teātri valdībā tālāk neizvedīsim”.

E.Repše aicināja valdību balsot un tad negaidīti pavērsienu valdības sēdes laikā, izskatot Jakāna lietu, deva vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), kurš paziņoja, ka viņš principā atbalsta rotāciju, tomēr uzsvēra, ka, klausoties diskusijās, viņam nav skaidras juridiskas detaļas un lēmumprojektam nav pievienots Tieslietu ministrijas un Valsts kancelejas atzinums, tāpēc viņš vedināja jautājuma izskatīšanu atlikt.

Tas deva signālu, ka ZZS ministri nebūs gatavi atbalstīt E.Repšes lēmumprojektu. Pēc neilgas diskusijas valdības locekļu balsojums to arī parādīja. Gan R.Vējonis, gan K.Gerhards pēc valdības sēdes skaidroja, ka principā atbalsta E.Repšes soli, tikai tam šobrīd trūkst juridiski precīza skaidrojuma.

TP balsojums pret Dz.Jakānu rotēšanu citā amatā nebija nekas negaidīts, jo jau vakar pēc koalīcijas padomes bija skaidrs, ka TP Jakāna rotāciju neatbalstīs un prasīs atkārtotu izskatīšanu, taču ZZS un TB/LNNK ministru balsojums atturoties nebija prognozējams, jo vēl vakar pēc koalīcijas padomes, premjers pauda pārliecību, ka visi pārējie valdības partneri, izņemot TP, atbalsta VID šefa pārcelšanu citā amatā.

“Tas mani neuztrauc, beigas vēl nav. Steigas nav, jo VID labi strādā vietas izpildītāja vadībā,” komentēja E.Repše.

Viņš uzsvēra, ka arī pēc nedēļas rosinās koalīcijas partnerus lemt par rotāciju un ka vēl neizlems par disciplinārlietas pabeigšanu. Jautāts kāpēc, viņš norādīja, ka iepriekš jau pieņēmis lēmumu, rosinot atbrīvot Jakānu, taču koalīcijas partneri to nav atbalstījuši, tādēļ tā vietā viņš atradis citu risinājumu - rotāciju. E.Repše teica, ka lēmums tiks pieņemts tad, kad Jakāns būs pārcelts jaunajā amatā. Taujāts, vai valdības balsojums viņam bija pārsteigums, E.Repše teica: “Dzīve ir pilna pārsteigumu. Turpināsim mierīgā garā.”

Pēc valdības balsojuma ministriem raisījās diskusijas, ko īsti šāds balsojums nozīmē un kāda ir tālākā jautājuma virzība. Nebija skaidrs, vai jautājums koalīcijā atkārtoti jāskata, jo TP bija pret vai tāpēc, kā lēmums netika pieņemts. Beigās ZZS pārstāvis R.Vējonis teica, ka ZZS pieprasīs šī jautājuma atkārtotu skatīšanu koalīcijā. Ministriem nebija arī skaidrs, vai E.Repše vēlreiz var virzīt tādu pašu rīkojumprojektu par Dz.Jakāna rotāciju, ja tas jau šodien noraidīts.

Jau vēstījām, ka pats Dz.Jakāns ir slims un sēdē nepiedalījās. Kā Dienai apstiprināja premjera preses sekretāre Līga Krapāne, informācija par Dz.Jakāna slimību saņemta šorīt. Tomēr no valdības dienas kārtības jautājums par Dz.Jakānu netika izslēgts un valdība izskatīja finanšu ministra sagatavoto rīkojuma projektu.

M.Segliņš pēc valdības sēdes Dienai sacīja, ka TM atzinums lūgts tikai vakar pēcpusdienā un ministrija to steidzīgi gatavojusi. Pēc ministra rīcībā esošās informācijas pret Dz.Jakānu ierosinātajā disciplinārlietā pārkāpumu nepietiek pat tik daudz, lai izteiktu rājienu. Pēc Segliņš vārdiem Repše šo jautājumu politizējis, “viņam nepatīk Jakāns un tāpēc viņš viņu ņem nost”.

(papildināts viss teksts)



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas