Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

papildināts (15:24) - Akceptē nolikto atslēgu principu uz vienīgo parādnieka mājokli

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja ieceri ieviest tā saukto nolikto atslēgu principu attiecībā uz vienīgo parādnieka mājokli - šī kārtība attieksies fizisko personu maksātnespējas procesos uz saistībām, sākot no 2015.gada.

Pieņemtais lēmums paredz, ka, pārdodot mantu, kas kalpojusi kā nodrošinājums, atlikušās parādnieka saistības līdz ar izsoles akta apstiprināšanu tiks dzēstas. 

Saeimas deputāti tādējādi sprieduši atšķirīgi kā iepriekš Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija, kas nolēma izņemt priekšlikumu, kas noteiktu  tā saukto nolikto atslēgu principu mantai, kas kalpojusi kā nodrošinājums.

Komentējot grozījumus Maksātnespējas likumā, kas būtiski samazinās ģimeņu iespējas iegādāties jaunu mājokli, Latvijas Komercbanku asociācija (LKA) paziņojusi, ka aicinās Valsts prezidentu neizsludināt un atgriezt Saeimai otrreizējai caurlūkošanai grozījumus Maksātnespējas likumā par vispārēju obligātu nolikto atslēgu principu kreditēšanā, tā būtiski apgrūtinot hipotekāro aizdevumu izsniegšanu, bremzējot tautsaimniecības attīstību un ģimeņu dzīves apstākļu uzlabošanu.

Pēc šo grozījumu akceptēšanas faktiski zaudē nozīmi arī plānotā valsts atbalsta programma ģimenēm mājokļa iegādei. "Apbrīnojami slikts parlamenta deputātu lēmums mūsu ģimenēm, īpaši jaunajām ģimenēm," izteicies LKA prezidents Mārtiņš Bičevskis.

LKA jau iepriekš brīdinājusi, ka grozījumi maksātnespējas likumā, būtiski atvieglojot fizisko personu maksātnespēju, padarīs nepieejamus hipotekāros aizdevumus lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju, ģimenēm nebūs iespējams uzlabot savus mājokļa apstākļus - lai segtu likuma radītos riskus, bankām būs jāapsver iespēja palielināt kredīta pirmo iemaksu pat virs 40%, un var pieaugt arī aizdevuma procentu likme.

Kreditēšanas strauja samazināšanās negatīvi ietekmēs arī citas nozares, būtiski - tādu darbaspēka ietilpīgu nozari kā būvniecība. Īpaši apdraudēta būs hipotekāro kredītu izsniegšana Latvijas reģionos, kur ir mazaktīvāks nekustamā īpašuma tirgus, un cietēji būs reģionu iedzīvotāji, kam būs ierobežotas iespējas uzlabot savus dzīves apstākļus. Tāpat kopumā cietīs Latvijas biznesa vides vērtējums, investīciju piesaiste un ekonomiskā attīstība, norāda LKA.

Savukārt Swedbank, kas ir lielākā Latvijas mājokļa kredītu izsniedzēja, apturējusi līguma slēgšanu par iesaistīšanos valsts garantiju programmā ģimenēm mājokļa iegādei, portālu Diena.lv informēja banka. Ar tām gandrīz 200 ģimenēm, kuras jau pieteikušas savu interesi bankai par dalību minētajā programmā, Swedbank sazināsies individuāli, lai pārrunātu iespējas saņemt aizdevumu bez iesaistīšanās valsts programmā.

"Pavisam nesen valdība izstrādāja īpašu atbalsta programmu, kas ģimenēm palīdzētu saņemt aizdevumu, kaut arī nav izdevies sakrāt visu pirmajai iemaksai nepieciešamo summu. Šodien pieņemtais likums piespiedīs aizdevējus palielināt gan pirmās iemaksas summu, gan paaugstināt aizņēmēja ienākumu kritērijus, kas šo atbalsta programmu padara bezjēdzīgu. Sanāk, ka likumdevējs ar vienu roku cenšas veicināt kredītu pieejamību, bet ar otru to būtiski bremzē," komentējis Swedbank Privātpersonu finansēšanas lēmumu centra vadītājs Ainars Balcers. 

Turpināts pēc 3.rindkopas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas