Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Pieaug studiju kredīta likmes kredītiem no "Swedbank"

AS "Swedbank" no 20.septembra līdz 17,04% gadā palielinājusi procentu likmes par privātpersonu līdzekļiem galvotiem studiju kredītiem.

Iepriekš procentu likmi studiju kredītam banka palielināja šī gada martā, kad likme no 12,9% tika palielināta līdz 16,2% gadā.

Bankas izplatītajā paziņojumā klientiem par procentu likmes maiņu gan bija norādīts, ka likmes maiņas brīdī sešu mēnešu mainīgā procentu likme bijusi 13,74% gadā, tomēr faktiski pēdējā pusgadā procentu maksājumi tika aprēķināti ar 16,2% likmi.

Jau ziņots, ka šogad vairākām augstskolām trūkst kredītlīdzekļu valsts galvoto kredītu piešķiršanai un gadījumā, ja valsts budžetā šim mērķim netiks rasti līdzekļi, studējošajiem, kas nesaņems valsts galvojumu, varētu nākties ņemt komerckredītus bankā, kam atšķirībā no valsts galvotā studiju kredīta procenti jāsāk atmaksāt jau studiju laikā, turklāt procentu likme ir krietni lielāka.

Sākot valsts galvotā studiju kredīta atmaksu, jāsamaksā kredītlīguma noslēgšanas gadā izsolītā bankas procentu likme, bet ne vairāk kā 5% gadā no atlikušās studiju kredīta summas.

Kā aģentūrai LETA norādīja AS "Swedbank" preses sekretāre Kristīne Jakubovska, banka kredītu procentu likmes nav palielinājusi, jo tās mainījušās atbilstoši "Rigibor" likmes izmaiņām pēdējā pusgada laikā, kas veido daļu no kopējās bankas izsniegtās kredīta likmes.

Kopējā kredīta mainīgā likme parasti tiek pārskatīta reizi trijos vai sešos mēnešos - atkarībā no konkrētā kredīta līguma un atkarībā no "Rigibor" likmes izmaiņām pieaug vai samazinās arī kopējā kredīta likme.

Līdz ar to, bankai nosakot savu likmi 3,3% apmērā, kurai klāt tiek pievienota sešu mēnešu "Rigibor" likme, kas 20.septembrī bijusi 13,74% apmērā, kredīta kopējā procentu likme sasniedz 17,04%.

Jakubovska gan atzīst, ka klientiem izsūtītie paziņojumi formulēti neskaidri, līdz ar to varētu rasties pārpratums, ka banka būtu patvaļīgi palielinājusi procentu likmes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas