Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +24 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Piebalgs varētu palikt komisāra amatā

Lai arī vēl pirms dažām nedēļām stingri tika noraidīta iespēja, ka Eiropas Savienības komisāra amatam atkārtoti varētu tikt izvirzīts Andris Piebalgs, gan viņa paša, gan Eiropas Komisijas (EK) vadībai tuvu stāvošu personu izteikumi ļauj noprast, ka situācija mainījusies. A.Piebalgs Dienai atzīst, ka sācis domāt par iespēju palikt šajā amatā un līdz rudenim pieņems gala lēmumu. Par labu viņa kandidatūrai varētu runāt arī tas, ka Žozē Manuels Barrozo, kurš vēlas otrreiz iegūt EK prezidenta amatu, nolēmis dalībvalstīm prasīt izvirzīt spēcīgus pārstāvjus ar nevainojamu reputāciju.

"Es esmu kļuvis daudz domīgāks par to, jo, protams, tas darbs ir interesants un var jau būt, ka es varu to darīt. Es neesmu tik stiprs [sakot nē], kāds es būtu bijis pirms nedēļas," tā sarunā ar Dienu atzīst A.Piebalgs, jautāts, vai tā ir tiesa, ka viņš varētu mainīt savas domas un atkārtoti kandidēt uz eirokomisāra amatu. Pagājušajā nedēļā viņam arī bijusi telefonsaruna ar premjeru Valdi Dombrovski (JL), kurš apjautājies par viņa nākotnes nodomiem. Kā zināms, vairāki politiķi, jo īpaši no Pilsoniskās savienības, ir mudinājuši koalīciju kopīgi uzrunāt A.Piebalgu un piekrist vēl vienam amata termiņam EK. "Premjers zvanīja, lai pajautātu viņa viedokli par vēl vienu termiņu. Piebalgs pateica, ka apsver šo jautājumu," saka premjera preses sekretāre Līga Krapāne.

Līdz šim stingrā A.Piebalga atteikšanās atkārtoti kandidēt uz komisāra amatu bija mudinājusi valdības vadītāju lūkoties pēc citiem kandidātiem. Kā savu kandidāti viņš ir minējis JL līderi Solvitu Āboltiņu, taču tā kā Eiropas Parlamenta balsojums par Ž.M.Barrozo ir pārcelts uz septembri, galīgo lēmumu premjers solās pieņemt rudenī. Jāatgādina, ka bez S.Āboltiņas komisāra amatam ir izvirzīts arī ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP). Taču Dienas rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka viņa izredzes tikt komisāra krēslā nav lielas. Kā apliecināja Ž.M.Barrozo un viņa biroja vadībai tuvu stāvoši cilvēki, par piemērotāko kandidātu tiek uzskatīts enerģētikas komisārs A.Piebalgs. Viņš, ieņemot vienu no sarežģītākajiem komisāra amatiem, piecu gadu laikā izpelnījies gan kolēģu, gan arī Briseles žurnālistu atzinību.

Ž.M.Barrozo vēlas, lai kandidātiem būtu nevainojama reputācija un viņi izturētu iztaujāšanu EP. Tāpēc, ja A. Pie­balgs kā stiprākais kandidāts netiktu virzīts, tad Ž.M.Bar­­rozo labprāt redzētu kandidāti sievieti, jo viņam jānodrošina dzimumu līdzsvars EK vadībā. Jau vēstīts, ka bez S.Āboltiņas kā iespējamā kandidāte šādā gadījumā tikusi minēta ES Statistikas birojā augstu amatu ieņemošā Inna Šteinbuka. Dienas aptaujātie diplomāti kā S.Āboltiņas stipro pusi min politisko pieredzi, taču līdz šim JL līdere nav īpaši specializējusies ES lietās, tāpēc viņai varētu būt grūti izturēt iztaujāšanu EP. Kā I.Šteinbukas vājo vietu min politiskās pieredzes trūkumu. Diplomāti pieļauj, ka labas izredzes izturēt aso izvaicāšanu būtu EP deputātei Sandrai Kalnietei (PS), taču viņas iespējas ir tuvu nullei, jo jaunlaicieši bijušo partijas biedri uztverot kā nodevēju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas