Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Premjers uzskata, ka attiecībā uz pensiju sistēmas reformu pārsteigumu pēc vēlēšanām nebūs

Es pieļauju, ka mūs gaida nepopulāri lēmumi saistībā ar pensiju sistēmas vidējā termiņa ilgtspēju un sociālā budžeta ilgtspēju, bet pārsteigumi mūs negaida, jo termiņš, līdz kuram priekšlikumi jāsagatavo un jāsāk diskutēt, ir jūnija beigas. Tā premjers Valdis Dombrovskis (JL) piektdien LTV raidījumā 100.panta Preses klubs atbildēja uz jautājumu, vai pēc šogad rudenī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām iedzīvotāji nepiedzīvos līdzīgus pārsteigumus kā pēc pašvaldību vēlēšanām, kad kļuva zināms iepriekš noliegtais nodoms ierobežot pensijas.

Viņš vairākkārt teica, ka Labklājības ministrijas un Pasaules Bankas ekspertu priekšlikumi būs zināmi jūnija beigās, tad arī par tiem varēs politiski diskutēt, skatīties, kādus priekšlikums var īstenot utt.

Tai pat laikā V.Dombrovskis pauda viedokli, ka lēmums par nākamā gada budžetu, tātad, visticamāk, arī izmaiņām pensiju sistēmā, jāpieņem jaunajai Saeimai, bet pašreizējai valdībai jāsagatavo visas izvēles, jāprognozē makroscenārijs utt. Viņaprāt, ir bīstams eksperiments mēnesi pirms vēlēšanām Saeimā "ielaist" budžetu, ko ierosinājusi Tautas partija.

Premjers arī norādīja, ka attiecībā uz starptautiskajiem aizdevējiem dotajiem solījumiem, vienīgais butiskais nosacījums, kas jāievēro, ir fiskālā konsolidācija – budžeta deficīts nākamgad jāsamazina līdz 6% no iekšzemes kopprodukta un 3% 2012.gadā.

Uz jautājumu, kādā veidā tiks veikta budžeta konsolidācija, V.Domrbovskis teica, ka nepieciešamā summa sastāvēs no trīs daļām. Pirmā būs ekonomikas pieauguma daļa, kas vēl nav zināma, bet kas būs zināma maijā, kad taps makroekonomikas scenārijs. No tā būs atkarīga atlikusī summa. Tiesa, rudenī šis makroscenārijs tikšot pārskatīts.

Pārējo veidos nodokļu politikas izmaiņas un izdevumu samazināšana. Pēc premjera teiktā, valdības uzdevums būtu sagatavot iespējamās nodokļu izmaiņas un aplēses, kādu tās dos fiskālo efektu, līdzīgi plānots reformu vadības grupā iet cauri funkciju izvērtējumam un skatīties iespējamos ietaupījumus. V.Dombrovskis domā, ka izdevumus var samazināt uz valsts pārvaldes rēķina, piemēram, centralizējot atbalsta funkcijas. Visi šie jautājumi esot izstrādē.

Vaicāts par skolotāju, mediķu, policistu algām, viņš teica, ka no algu samazinājuma šiem cilvēkiem būtu jāizvairās. Jau šogad algas būtiski samazinājušās - valsts budžeta finansētajās iestādēs šogad janvārī, salīdzinot ar pēnā gada janvāri, algas bija vidēji par 28% zemākas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas