Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Profesionālās skolas joprojām gaida uz algu sistēmas sakārtošanu

Lai arī izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS) stingri iestājusies pret turpmākiem budžeta līdzekļu samazinājumiem skolotāju algām, joprojām pastāv liela nevienlīdzība starp profesionālās izglītības un vispārējās izglītības iestāžu skolotāju algām, aģentūrai LETA uzsvēra Profesionālo izglītības iestāžu direktoru padomes priekšsēdētāja Silva Ozoliņa.

Kā skaidro Ozoliņa, profesionālās izglītības iestādēs pastāv cits algu aprēķināšanas mehānisms un šo skolu skolotājiem kā viena slodze tiek aprēķinātas 840 kontaktstundas gadā, kamēr vispārējās izglītības iestādēs skolotājiem par tādu pašu darba samaksu jāstrādā 735 stundas gadā, turklāt daudzi pedagogi šajās skolās saņem darba samaksu arī par jūniju, lai arī ne visi ir iesaistīti eksāmenu vadīšanā.

Līdz ar to, kamēr profesionālās izglītības iestāžu pedagogi par stundu saņem 2,97 latus pirms nodokļu nomaksas, vispārējās izglītības iestādēs tiek maksāti 3,40 lati stundā. Līdzīgi kā lielā daļā vispārizglītojošo skolu, arī profesionālo skolu pedagogi vairs nesaņem piemaksas par papildus pienākumu veikšanu, tostarp par prakšu vadīšanu.

Profesionālo skolu direktori uzskata, ka pie milzīgā darba apjoma, kas viņiem jāveic, arī viņu algas, kas ir aptuveni 353 lati pirms nodokļu nomaksas, ir nesamērīgi mazas, jo skolu direktoriem ne tikai jāveido viss vidējās apmācības cikls, bet jānodrošina kvalifikācijas apguve skolu audzēkņiem un jāveido visi projekti. "Šāds atalgojums taču ir līdzvērtīgs noliktavas pārziņa darbam!" sašutusi Ozoliņa.

Viņa norāda - agrāk skolu direktori varējuši saņemt piemaksas no profesionālo izglītības iestāžu papildus nopelnītā, taču tagad tas vairs nav atļauts.

Profesionālo skolu direktori cer, ka no ministres solītā algu palielinājuma nākamajā gadā zināms pieaugums gaida arī šajā izglītības sektorā strādājošos. "Mēs ļoti ceram, ka mūs neaizmirsīs, jo profesionālās skolas visu laiku paliek pabērna lomā, lai arī darām ļoti vajadzīgu darbu," uzsver Ozoliņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas