Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 2. jūlijs
Lauma, Ilvars, Halina

Providus: priekšvēlēšanu kampaņas pierāda partiju atkarību no ziedotājiem

Providus monitorings liecina, ka 2009.gada vēlēšanās atšķirībā no 2005. un 2006. gada vēlēšanām neviena partija ar politiskajām reklāmām televīzijā vien  nepārsniegs likumā atļautos priekšvēlēšanu tēriņu limitus. Tomēr trīs partijas (TP, LPP/LC, TB/LNNK) laika posmā līdz 20.maijam bija izvietojušas tik ievērojamu politiskās reklāmas daudzumu televīzijā, ka tās, iespējams, līdz vēlēšanu dienai būs ļoti tuvas likumā noteiktajiem tēriņu “griestiem”, kas ir vairāk nekā 400 000 latu.

Vērtējot partiju ienākumus un atļautos tēriņu „limitus”, Providus secina, ka esošais partiju priekšvēlēšanu kampaņu regulējums novērš kliedzošas partiju tēriņu pārmērības, taču nenodrošina vēlēšanu kandidātu iespēju vienlīdzību.  Pēc izvietotā reklāmas daudzuma televīzijā trīs partijas izteikti dominē pār pārējām. Zīmīgi, ka tieši šīs partijas (TB/LNNK, TP, LPP/LC) ir starp tām, kurām ir ļoti augsts vidējā ziedojuma apmērs, turklāt tām ziedo salīdzinoši šaurs cilvēku loks. Tas liecina, ka joprojām ir aktuāls jautājums par partiju atkarību no privātajiem ziedotājiem.

Nedēļu pirms vēlēšanām vislielāko reklāmas apjomu nacionāla līmeņa televīzijā bija izvietojusi TP (202 minūtes), kamēr visdārgāko raidlaiku -  TB/LNNK (aptuveni par 270 000 latiem). Providus pamanījis, ka  apvienības TB/LNNK publiski zināmie ienākumi neliecina, ka tā var atļauties šo ļoti dārgo reklāmas raidlaiku reklāmas apmaksāt. Ja saskaita 2008.gada atlikumu partijas kasē, kā arī 2009.gada laikā saņemtos ziedojumus, partijai varētu pietrūkt aptuveni 100 000 latu, lai televīzijā vien norēķinātos par politisko reklāmu.

TB/LNNK uzskata, ka šāds „Providus” paziņojums īsi pirms vēlēšanām nepamatoti diskreditē partiju. Ziedojumi veido tikai daļu no partiju ienākumiem, jo saskaņā ar likumu partijām ir vēl divi iespējamie līdzekļu avoti – biedra naudas un saimnieciskā darbība, kas „Providus” aprēķinos neparādās, norāda TB/LNNK.

"Tā kā lielu daļu TB/LNNK ienākumu pēdējo mēnešu laikā ir veidojušas tieši biedru naudas, nekādas pretrunas starp partijas likumīgajiem ienākumiem un priekšvēlēšanu reklāmām iztērētajiem līdzekļiem nav. Turklāt daudzos gadījumos par šogad rādītajām reklāmām apmaksa ir notikusi jau pērn," skaidro TB/LNNK pārstāvis Rolands Pētersons. TB/LNNK izsaka nožēlu, ka sabiedriskās politikas centrs „Providus”, kas par savu mērķi deklarē labas pārvaldības un godīgas politikas veicināšanu, īsi pirms vēlēšanām apzināti vai neapzināti met ēnu uz konkrētām politiskajām partijām, nekorekti interpretējot centra rīcībā esošo informāciju.

Providus secinājis, ka Latvijas priekšvēlēšanu kampaņas joprojām maksā ļoti dārgi. Monitorings liecina, ka partijas uz politiskajām reklāmām nacionāla līmeņa televīzijās vien varētu būt iztērējušas vairāk nekā miljonu latu (dati, kas attiecas uz laika posmu no 7.februāra līdz 30.maijam).

Kampaņas laikā bija redzams, ka vairākas izdevumu kategorijas, kas saskaņā ar likumu nav iekļautas partiju tēriņu limitos, izmaksu ziņā partijām var pat pārsniegt tradicionālās reklāmas (piemēram, partiju organizētie pasākumi vai kampaņas veidošanas izdevumi).  Providus uzskata, ka 2009.gada kampaņas pieredze liecina, ka turpmāk šādi izdevumi būtu iekļaujami partiju tēriņu „griestos”.

Vienlaikus Providus ar nožēlu konstatē, ka šajā kampaņā no jauna aktualizējās medijos izvietoto slēpto reklāmu problēma. Gan vairākās raidorganizācijās, gan drukātajos medijos parādījās daudz atsevišķām partijām labvēlīgu materiālu, nenorādot, ka pozitīvā publicitāte ir apmaksāta. Providus uzskata, ka ar saviem pienākumiem netiek galā Nacionālā Radio un Televīzijas padome, kurai saskaņā ar likumu ir jāuzrauga, lai raidorganizāciju priekšvēlēšanu atspoguļojums būtu „godīgs, objektīvs un vispusīgs, atbilstoši vispārpieņemtajiem žurnālistikas un ētikas principiem”  saskaņā ar Radio un televīzijas likumu. Providus šogad neveica slēpto reklāmu monitoringu.


(papildināta ar 4. un 5. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI VAIRĀK


"Providus" monitoringa iknedēļas dati politika.lv mājas lapā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas