Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

Rimšēvičs: vēlos kliedēt publiskajā telpā klejojošos mītus par budžetu

Vēlētos kliedēt vēl virkni mītu par budžetu, kuri joprojām klīst publiskajā telpā.

Viens no tiem - ja "Parex banku" neglābtu, tad nauda budžetā būtu. Nē, tās nebūtu - tā būtu bijusi "apēsta", neatgriezeniski pazaudēta. "Parex bankas" pārdošanas rezultātā tā ir atgūstama.

Dažs apgalvo, ka lata devalvācija budžetā ienestu naudu. Nemānīsim sevi: šūpojot latu, budžetā nauda nevairotos - mēs ātri attaptos pie sasistas siles. Atkal aizšvirkstētu inflācijas ugunsgrēks: augtu gan importa preču un pakalpojumu cenas, vēlāk arī vietējo ražojumu cenas, un arī uzņēmumu maksājumi par eiro kredītiem kļūtu dārgāki. Tas šķietami ļautu iekasēt vairāk netiešo nodokļu - jo dārgāka prece, jo vairāk latu ienestu, piemēram, pievienotās vērtības nodokļa procenti - tomēr, augot cenām, būtiski kristos arī iedzīvotāju pirktspēja, tātad arī patēriņš, un cerēto nodokļu plūsma izsīktu. Kas ir pilnīgi droši: Latvijas ārējais parāds par devalvācijas procentiem pieaugtu un budžetu tukšotu. Latvija ātri nonāktu slavenajā Parīzes klubā kā valsts, kas nespēj nokārtot ārējā parāda maksājumus.

Tas, kas patiesi jādara, lai 2011.gadā būtu mazāk jāgriež, jāsakārto ekonomika, jānodrošina lielāki ieņēmumi. Šogad "sēklas" nav iesētas, bet līdz nākamajam - 2011.gada budžetam - palicis vēl vesels gads. Tāpēc svarīgi veikt divas lietas. Pirmkārt, strukturālas reformas, lai valsts naudas izlietojums būtu mērķtiecīgs, efektīvs, atbilstošs Latvijas iespējām un nestu iespējami lielāko labumu. Otrkārt, ir jārūpējas par tautsaimniecības vidi, lai uzņēmumi pelnītu un tādējādi valsts varētu palielināt ieņēmumus.

Un ļoti īsi par valsts pārņemto "Parex banku", pie kuras pārdošanas valdība turpina strādāt blakus budžeta un strukturālo reformu darbiem. Mūsuprāt, svarīgi ir banku pēc iespējas ātrāk pārdot - un nekas mūs pozīcijā šajā ziņā nav mainījies -, maksimāli ātri atgūstot valsts līdzekļus. Pretējā gadījumā, ja rīkotos pēc ieteikumiem atlikt pārdošanu uz 2-3 gadiem:

  • * valdībai jārēķinās ar nepieciešamību turpināt bankā ieguldīt līdzekļus tās kapitāla palielināšanai, kas mērāmi simtos miljonu latu;
  • * tas neļauj šo valsts naudu izmantot tautsaimniecības stimulēšanā;
  • * budžeta līdzekļi, kas ieguldīti bankā, netiek atgūti, un, iespējams, valsts zaudējumi ir vēl lielāki.

  • Tādēļ ir skaidri jāapzinās - cita ceļa nav, "Parex banka" ir jāpārdod, un jāpārdod pēc iespējas ātrāk.

    Avots: www.bank.lv

    Uzmanību!

    Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

    Seko mums

    Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

    Ziņas e-pastā

    Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

    LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

    Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


    Aktuāli


    Ziņas

    Vairāk Ziņas


    Politika

    Vairāk Politika


    Rīgā

    Vairāk Rīgā


    Novados

    Vairāk Novados


    Kriminālziņas

    Vairāk Kriminālziņas