Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 17. jūnijs
Artis, Artūrs

Saeima pieņem arī Repšes ziņojumu

52 deputātiem balsojot "par", Saeima ceturtdien pieņēma arī finanšu ministra Einara Repšes (JL) ziņojumu, kas ļauj valdībai parakstīt vienošanās dokumentus ar starptautiskajiem aizdevējiem. Pret balsoja 21 deputāts.

Par balsoja labējās koalīcijas, Zaļo un zemnieku savienības, LPP/LC deputāti un TB/LNNK. Pret balsoja gandrīz visi Tautas partijas (TP) deputāti un atsevišķi PCTVL deputāti. Savukārt trīs TP deputāti atturējās – Aija Barča, Valdis Ģīlis, Kārlis Leiškalns. Nebalsoja Saskaņas centra un divi LPP/LC deputāti, viņu vidū arī Inese Šlesere.

Pateicoties opozīcijas deputātu balsīm, iepriekš tika apstiprināts arī lēmums par uzdevumu valdībai parakstīt vienošanās ar aizdevējiem.

Pēc neoficiālas informācijas, LPP/LC atbalstu valdībai svarīgajiem lēmumiem palīdzēja nodrošināt ekspremjers Ivars Godmanis, kurš aicināja frakcijas deputātus atbalstīt aizdevēju programmas turpināšanu. Par LPP/LC atbalstu saruna ar I.Godmani premjeram Valdim Dombrovskim (JL) bijusi jau pirmdien vakarā pēc tam, kad kļuva skaidrs, ka TP neatbalstīs vadlības vadītāja virzītos dokumentus.

Pēc Saeimas balsojuma, ar kuru finanšu ministram un premjeram ir dotas tiesības parakstīt jauno nodomu vēstuli Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF) un saprašanās memorandu ar Eiropas Komisiju (EK), E.Repše atzina: "Esmu gandarīts par rezultātu." Ministrs pauda pārliecību, ka tagad Latvija varēs turpināt iesākto stabilizācijas ceļu, ko nodrošina programmas īstenošana ar starptautiskajiem aizdevējiem, tāpat viņš uzsvēra, ka vairs nepastāv nekādi finansiālie riski, lai valsts varētu jau aprīlī atmaksāt pensionāriem ieturētās pensijas un sākt pensiju izmaksu pilnā apmērā. "Ir pilnīgi droši, ka mums ir pieteikama likviditāte, lai segtu pensiju parādu un maksātu pensijas pilnā apmērā," teica ministrs.

E.Repše arī uzsvēra, ka ir ļoti būtiski turpināt īstenot aizdevējiem solītās vienošanās un īstenot reformas, samazināt budžeta tēriņus nākotnē.

Tāpat ministrs izteica cerību, ka, tā kā šis "ir vēlēšanu gads, visi varēs sacensties ar konstruktīviem piedāvājumiem, kā samazināt deficītu". E.Repše ir arī pārliecināts, ka jau februāra sākumā abi jaunie vienošanos dokumenti saņems attiecīgi EK un SVF valdes atbalstu.

Līdz ar no rīta pieņemto lēmumprojektu, kas uzdeva valdībai parakstīt vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem, un atbalstīto E.Repšes ziņojumu parlamentā vairs nav jālemj par citiem pilnvarojumiem vai tamlīdzīgiem lēmumiem, kas ļauj valdībai turpināt īstenot ar aizdevējiem noslēgtās vienošanās. Tiesa, vienošanās ar aizdevējiem var tikt pārskatītas ik ceturksni vai ik pusgadu, līdz ar to var prognozēt, ka, vēlākais, vasarā Saeimas darba kārtībā atkal nonāks jautājums par vienošanos slēgšanu ar aizdevējiem, jo to teksti var tikt aktualizēti.

(pievienota 5. un pēdējā rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Kas bija Repšes ziņojumā?

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kultūras ministre Logina atkāpjas no amata

Kultūras ministre Agnese Logina (P) nolēmusi personīgu iemeslu dēļ atkāpties no ministres amata, un šos pienākumus viņa beigs pildīt 17.jūnijā, aģentūru LETA informēja Kultūras ministrijas sabi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas