Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Saskaņa opozīcijā audzēs muskuļus

Saskaņas centra līderis, Rīgas mērs Nils Ušakovs, parakstoties par Satversmes grozījumiem, kas paredz krievu valodai otras valsts valodas statusu, visdrīzāk vēlējies nosargāt apvienības vēlētāju loku, kas SC pēc piekāpšanās labējām partijām valdības veidošanas laikā varētu sarukt. Šis solis varētu mazināt N.

Ušakova iespējas vēl kādreiz būt par premjera kandidātu, kā arī Saskaņas centra izredzes nonākt valdībā, jo tas ir arī jautājums par attieksmi pret valsts pamatvērtībām. N. Ušakovam ir savs rīcības skaidrojums - viņš atbalstot latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, bet tas esot pašcieņas jautājums. Referenduma iznākumā, visticamāk, Satversmi negrozīs, bet tas esot veids, kā likt ieklausīties Latvijā dzīvojošo cittautiešu viedoklī.

Ar N. Ušakovu tiekos Lāčplēša dienas rītā pirms viņa došanās uz piemiņas brīdi Sudrabkalniņā, kur SC līderis noliks ziedus. Mēra kabinetā skraida kaķēni, kas pārvietojas no krēsliem uz galda, pieglaužas saimniekam un tad sāk skrapstināt pildspalvas. Dzīvnieku nomierinošais efekts bijis īsti vietā nedēļā, kas sākās, aizstāvot pašvaldību budžetu, un beidzās ar opozīcijas ierosinājumu prasīt Rīgas mēra demisiju pēc parakstīšanās. Medijos vēl nebija rimusi diskusija par kaķiem Rīgas mēra darbistabā, kad uzmanību saistīja viņa izteikumi par «stulbo Nacionālās bibliotēkas projektu», kas atgādinot lielveikalu. N. Ušakovs skaidro - Nacionālā bibliotēka ir vajadzīga, bet jautājums esot par cenu un rezultātu. Tikmēr kiosku skatlogus jau rotā žurnāls ar intriģējošu mēra un kādas sievietes foto, kurā teikts, ka Rīgas mērs «Eltona Džona mīlas balādes klausās kopā ar kādu blondīni, nevis sievu». Kad N. Ušakovam to atgādinu, viņš sasmejas - koncertā esot bijusi ne tikai mēra biroja vadītāja Iveta Strautiņa, bet arī politiķa dzīvesbiedre Jeļena, kura nedaudz nokavējusies, nākot no lekcijām. Abas ģimenes draudzējoties, un šis neesot vienīgais kopā apmeklētais koncerts, skaidro SC līderis.

Vērtēs SC balsojumus

Dienai turpinot vērtēt Saeimā ievēlētās partijas, jāpiemin šis fons, jo N. Ušakovs ir arī lielākā Saeimā pārstāvētā politiskā spēka līderis. Ar savu piemēru, parakstoties par krievu valodu kā otru valsts valodu, viņš ne tikai varētu veicināt citus rīkoties tāpat, bet nostādīt neveiklā situācijā kolēģus Saeimā, kuri svinīgi solīja būt uzticīgi Latvijai, «stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu». N. Ušakovs aizstāvas: «Cīnoties pret krieviem, latviešu valodu nevarēs saglabāt. Krievi ir jāpadara par sabiedrotajiem, lai saglabātu valodu.» SC līderis Jānis Urbanovičs attaisno tuvāko politisko domubiedru - SC vēlētājs esot devis mandātu iet uz kompromisiem ar latviskajām partijām, lai varētu strādāt varā. «Tie, kas par mums balsoja, balsoja par dialogu, bet tagad viņi ir vīlušies valstī, jo lielā piekāpšanās, kādu demonstrējām, nesmukā veidā tika noraidīta,» saka J. Urbanovičs. Saskaņas centrs šoreiz iespējai nokļūt valdībā bija tuvāk nekā pēc 10. Saeimas vēlēšanām pērn, ar to var skaidrot tā gatavību moratorijam vairākos jautājumos. Tiesa, vēlēšanu uzvarētājs neizrādīja iniciatīvu pats veidot valdību, ko varbūt nemaz nevēlējās. SC atstāšanu opozīcijā uztvēra kā noraidījumu cittautiešiem būt pie varas, savukārt labējie riskus šai sadarbībai saredzēja SC darbībā iepriekšējā Saeimā, balsojot kopā ar oligarhu partijām, un SC līgumā ar partiju Vienotā Krievija.

Tieši tas, kā SC šajā Saeimā parādīs sevi balsojumos par tiesiskuma jautājumiem, varētu noteikt labējo partiju attieksmi pret SC, liecināja Vienotības līderes Solvitas Āboltiņas un Zatlera Reformu partijas priekšsēža Valda Zatlera teiktais. ZRP bija vienīgā, kas aicināja Saskaņas centru valdībā. Kad SC palika opozīcijā, tā vadītāji notikušajā vainoja tieši ZRP. V. Zatlers, vaicāts, vai būtu vēlreiz izteicis SC šādu piedāvājumu, vēlas nodalīt valdības veidošanas sarunas, kurās tiek meklēts labākais modelis, no situācijās pēc valdības apstiprināšanas. V. Zatlers uzsver: «Ja ir izveidota koalīcija, tad darīšu visu, lai tā nostrādātu līdz nākamajām vēlēšanām.» ZRP priekšsēdis atgādina - koalīcijas var gāzt tikai no iekšienes, tas bijis raksturīgi Tautas partijai, bet šoreiz tā nebūšot, jo ir izveidota valdība ar vidēja termiņa redzējumu. Saeima sākusi skatīt Pilsonības likuma grozījumus, kuros ZRP turpinās aizstāvēt arī SC saistošo ierosinājumu, ka pēc 1991. gada dzimušajiem bērniem automātiski jāsaņem Latvijas pilsonība. SC rīcība šajā balsojumā arī parādīšot, cik konstruktīvs tas ir.

Joprojām populārākais

Saskaņas centrs joprojām ir populārākais politiskais spēks, kuram neviena cita parlamenta partija reitingu tabulā nav pietuvojusies. SC politiskais konkurents ir ārpus Saeimas - par tādu var uzskatīt domubiedru grupu Vladimira Lindermana vadībā, kas rosināja parakstīšanos par krievu valodu kā otru valsts valodu un pretendē arī uz jauna politiskā spēka veidošanu. Tas gan N. Ušakovu nebiedē - kā SC neizdevās apdraudēt PCTVL, tā to diez vai izdarīšot V. Lindermans ar domubiedriem.

SC veido Latvijas Sociālistiskā partija, kas kongresā pulcēsies šonedēļ, un partija Saskaņa, kurā beidzies divus gadus ilgais partiju apvienošanās process. SC apvienojās Tautas saskaņas partija, Jaunais centrs, Latvijas Sociāldemokrātiskā partija un Daugavpils pilsētas partija. Saskaņas kongress notiks pēc nedēļas 19. novembrī. Partijā būs vairāk nekā 3000 biedru, mērķis ir gada laikā izveidot organizāciju vismaz ar 10 000 biedriem.

Tādā gadījumā SC biedri kopā ar saviem ģimenes locekļiem bez grūtībām varētu savākt parakstus par ikvienu likumdošanas iniciatīvu, kā arī rosināt Saeimas atlaišanu, ko tauta var darīt gadu pēc vēlēšanām. Netieši J. Urbanovičs uz šādu iespēju ir norādījis vairākkārt. S. Āboltiņa, kura atbalstīja izmaiņas Satversmē par tautas tiesībām rosināt Saeimas atlaišanu, uzskata, ka valdība varētu strādāt tā, lai tauta nevēlētos citu Saeimu. SC līdera rīcība parādot, ka SC neaicināšana valdībā esot bijusi pareiza.

Taču Vienotība atbalsta opozīcijas iesaistīšanu parlamenta darbā - SC ir amati Saeimas komisijās. Vienu brīdi pat bija doma uzticēt SC parlamentārā sekretāra amatu Satiksmes ministrijā. N. Ušakovs uz jautājumu, vai SC varētu mudināt savus vēlētājus vākt parakstus par Saeimas atlaišanu, neatbild, uzsverot, ka jau šogad partija sāks gatavoties 2013. gada pašvaldību vēlēšanām un nostiprināties kā sociāldemokrātisks politiskais spēks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas