Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Satversmes tiesa neatceļ lēmumu par Kolkas pagasta teritorijas plānojuma apturēšanu

Satversmes tiesa (ST) šodien pieņēma lēmumu, ka savulaik Reģionālās attīstības un pašvaldības lietu (RAPL) ministra rīkojumi apturēt Kolkas pagasta teritorijas plānojumu, ir atbilstoši Latvijas Republikas Satversmei. Tajā pašā laikā tiesa savā spriedumā norādījusi, ka Saeimai likumos jāprecizē termiņš, kādā RAPL ministrs ir tiesīgs apturēt pašvaldības teritorijas plānojumu vai detālplānojumu, lai termiņa neesamība nebūtu pretrunā ar tiesiskās stabilitātes principu.

Ar četriem rīkojumiem RAPLM savulaik apturēja visu Kolkas pagasta teritorijas plānojumu un atsevišķus četrus Kolkas pagasta teritorijas detālplānojumus, tos atzīstot par neatbilstošiem Aizsargjoslu likuma normām. Tomēr Kolkas pagasta padome uzskatīja, ka teritorijas plānojums saskaņā ar apstrīdēto rīkojumu esot bijis prettiesisks, jo tajā iezīmētās ciemu robežas neesot apstiprinātas atbilstoši likumam un teritorijas plānojumā noteikto ciemu teritorija vairākkārt pārsniedz vēsturiskās apbūves apjomu. Arī detālplanojumi neatbilstot Aizsargjoslu likumam, savukārt divi detālplānojumi neatbilstot arī Ministru kabineta 2001. gada 13. marta noteikumiem Nr. 116 “Slīteres nacionālā parka individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi”. Līdz ar to, pamatojoties uz Kolkas pagasta pieteikumu, pagājušā gada 17.oktobrī ST ierosināja lietu.

Dienu informēja ST preses sekretāre Līna Kovaļevska, ST secināja, ka Kolkas pagasta teritorijas plānojumā noteiktās ciemu robežas nav noteiktas saskaņā ar likumu, tātad, ciemu robežas juridiski nepastāv. Līdz ar to RAPL ministram bija tiesības izvērtēt ciemu robežu tiesiskumu. Detālplānojumi īpašumiem "Jūrassili", "Saulrīti", "Ausmas" un "Undīnes" neatbilst Aizsargjoslu likuma 36.panta pirmās daļas 2.punktam, tādēļ RAPL ministrs ir rīkojies tiesiski, šos detālplānojumus apturot.

ST arī norādīja, ka likumā nav noteikts termiņš, kādā RAPLM ministrs var apturēt pašvaldības teritorijas plānojumu vai detālplānojumu, un šāda termiņa neesamība var nonākt pretrunā ar tiesiskās stabilitātes principu. Tādēļ Saeimai ir jāapsver iespēja likumā noteikt termiņu, kādā reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs var apturēt vietējās pašvaldības teritorijas plānojumu.

Laikā, kad pieņēma lēmumu par Kolkas pagasta teritorijas un atsevišķu detālplānojumu atcelšanu, RAPL ministra amatu ieņēma Aigars Štokenbergs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas