Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Šoziem jau 240 cilvēki guvuši traumas uz slidenām ielām

Šoziem jau teju 240 cilvēki guvuši traumas, paslīdot uz slidenām ietvēm un ceļiem, un vēl vairāk cilvēku cietuši no apsaldējumiem vai ķermeņa atdzišanas.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi lūdz iedzīvotājus nebūt vienaldzīgiem un nepaiet garām cilvēkiem, kas guvuši traumas uz ielas.

280 cilvēkiem bijusi nepieciešama mediķu palīdzība, gūstot apsaldējumus. Liels risks cilvēku veselībai ir arī svārstīgās temperatūras maiņas rezultātā izveidojušās draudošās lāstekas un ledus gabali, kas krītot no jumtiem pēdējo divu nedēļu laikā traumējušas jau astoņus cilvēkus, tostarp divus bērnus.

“Šādu ziemas traumu gadījumos iznākums nereti var būt arī ļoti traģisks. Cietušais var nomirt nevis iegūtās traumas dēļ, bet gan nosalstot sniega kupenā, ja laikus nesaņem līdzcilvēku palīdzību,” norāda NMP dienesta vadītājs Armands Ploriņš.

Nedēļas sākumā Rēzeknes novadā uz ielas paslīdēja un nokrita kāda 68 gadus veca sieviete, gūstot ceļa locītavas lūzumu. Sievietei bija grūti iet un viņa centās apturēt garāmbraucošās mašīnas, taču neviena no tām nepiestāja. Sirmā kundze saviem spēkiem nokļuva mājās un vēlāk izsauca ātrās palīdzības mediķu brigādi.

"Ja uz ielas cilvēkam paliek slikti ar sirdi vai viņš lauzis kāju un nespēj pats piecelties, dažkārt pietiek pat ar 15 - 20 minūtēm, lai sāktos ķermeņa atdzišana un atstājot bez palīdzības cilvēku, viņš var gluži vienkārši nosalt. Tāpēc aicinām iedzīvotājus nepalikt vienaldzīgiem. Pamanot guļam cilvēku ielas malā vai sniega kupenā - pieejiet viņam klāt, mēģiniet uzrunāt un noskaidrot, kas noticis. Ja cilvēks neatbild, nav spējīgs piecelties un iet vai arī viņam ir kāda trauma, zvaniet ātrajai palīdzībai uz tālruni 113," aicina A.Ploriņš

Kā liecina NMP dienesta informācija, daudzos gadījumos uz slidenām ielām traumas gūst tieši gados vecāki cilvēki, tāpat arī sniegā saļimst un tiek atrasti guļam hroniski slimojoši pacienti, kam pēkšņi radušies slimības saasinājumi un cilvēks pats nav spējīgs piecelties vai saukt palīgā. Diemžēl NMP dienesta mediķi nereti sastopas ar sabiedrības viedokli, ka uz ielām atrastie guļošie ir sociāla riska grupas ļaudis, alkohola reibumā un šis ir viņu ierastais dzīvesveids, tāpēc nesteidz sniegt palīdzību. Taču arī sociālais statuss vai dzīvesveids nedrīkstētu likt novērsties no cilvēkiem, kuriem vajadzīga apkārtējo palīdzība dzīvību apdraudošā situācijā. Tāpat, izsaucot palīdzību, NMP dienesta mediķi aicina izsaucējam pēc iespējas precīzāk norādīt vietu, kur atrodas cietušais un arī sagaidīt brigādi, paliekot pie cietušā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas