Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

ST Paternitātes apstrīdēšanas termiņu atzīst atbilstošu Satversmei

Satversmes tiesa (ST) pieņēmusi spriedumu par paternitātes apstrīdēšanas termiņu. Sūdzība bija iesniegta par Civillikuma 156.panta normu, kas nosaka, ka paternitātes atzīšanu var apstrīdēt divu gadu laikā no brīža, kad attiecīgā persona uzzinājusi par apstākļiem, kas izslēdz paternitāti. Tiesa nolēma, ka normā paredzētais divu gadu termiņš ir samērīgs, un apstrīdētā norma atbilst Satversmes 92. un 96.pantam un Eiropas Konvencijas par to bērnu tiesisko statusu, kuri nav dzimuši laulībā, 4.pantam.

ST atzina, ka apstrīdētās normas leģitīmais mērķis ir bērna interešu aizsardzība, proti, bērna tiesiskā situācija nevar būt atkarīga no personām, kurām ir tiesības apstrīdēt paternitāti, un šo personu iespējām "mainīt savas domas" attiecībā uz paternitātes apstrīdēšanu.

Satversmes 92.pants paredz, ka ikviens var aizstāvēt savas tiesības un likumiskās intereses taisnīgā tiesā. Satversmes 96.pants noteic tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību. Eiropas Konvencija par to bērnu tiesisko statusu, kuri nav dzimuši laulībā 4.pants noteic: "Labprātīga paternitātes noteikšana nav pārsūdzama nedz apstrīdama, ja iekšējie likumi paredz šādas procedūras, izņemot gadījumus, kad persona, kas vēlas atzīt vai ir atzinusi bērnu, nav viņa bioloģiskais tēvs."

Satversmes tiesas spriedums ir galīgs un nepārsūdzams. Tas stāsies spēkā publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” dienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

No pirmdienas gaidāmi nokrišņi

No pirmdienas mākoņu daudzums palielināsies, pirmdien dienas laikā daudzviet uzlīs, liecina sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas