Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

TB/LNNK nelikumīgais ziedojums jāatdod divreiz – uzņēmējam un valstij

Kā rīkoties ar Administratīvās rajona tiesas lēmumu, kurš partijai uzliek pienākumu valsts budžetā ieskaitīt 18 000 latu, politiskā apvienība TB/LNNK vēl nav izlēmusi. Jau reiz uzņēmējam Mārtiņam Priedem partija atdevusi pretlikumīgo ziedojumu, tiesa, nokavējot termiņu. Tagad šī pati summa _tēvzemiešiem _jāatdod valsts budžetam.

Jau ziņots, ka Administratīvā rajona tiesa uzlikusi par pienākumu apvienībai TB/LNNK nekavējoties iemaksāt valsts budžetā 18 tūkstošus latus. Tiesa lēmumu pieņēmusi, atstājot spēkā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lēmumu, kas konstatējis, ka šī summa maksāta no ienākumiem, kas neatbilst Politisko organizāciju finansēšanas likumam.

TB/LNNK dažu mēnešu laikā no uzņēmēja Mārtiņa Priedes tika saņēmusi biedru naudu - 30 000 latu. Izvērtējot šā partijas biedra finansiālo stāvokli, KNAB atzinis, ka no trīs gadu ienākumiem nepilnu 12 000 latu apmērā uzņēmējs nevarēja atļauties partijai ieskaitīt 30 000 latu.

Tā kā M.Priedes oficiālie ienākumi bijuši krietni mazāki par TB/LNNK iemaksāto naudas summu, tas neatbilst Politisko organizāciju finansēšanas likumam, kas paredz – pretlikumīgi iegūtie līdzekļi jāatgriež tās devējam noteiktā laikā. Ja to neizdara laikus, šie līdzekļi jāieskaita valsts budžetā.

Partija naudu M.Priedem atdeva, taču neiekļāvās noteiktā termiņā, tāpēc tagad to pašu summu maksās vēlreiz budžetam. “Valsts budžetā mēs vēl neko neesam iemaksājuši un arī tiesas lēmumu pārsūdzēt iespējas ir ierobežotas. Vēl neesam izlēmuši, ko darīt,” atzina TB/LNNK ģenerālsekretārs Juris Saratovs.

Pērn, tuvojoties pašvaldību vēlēšanām, TB/LNNK biedrs M.Priede partijas kasē divās reizēs iemaksāja kopumā 30 000 latu. Kā redzams Administratīvās rajona tiesas lēmumā, pirmo 15 000 latu maksājumu viņš veica 2008.gada 4.novembrī un otru tikpat lielu - pēc diviem mēnešiem – 2009.gada 9.janvārī.

“Tas bija vēlēšanu gads, partija bija krietni patērējusi savus resursus. Vienojāmies par atmaksas grafiku, taču neiekļāvāmies termiņos un KNAB pieņēma otru lēmumu – iemaksāt šo naudu budžetā kā to paredz likums,” skaidroja J.Saratovs.

7.maijā Administratīvā rajona tiesa KNAB lēmumu atzina par pareizu un atstāja spēkā negrozītu. Tas nozīmē, ka 30 dienu laikā no lēmuma spēkā stāšanās brīža partijai valsts budžetā jāiemaksā vēl 18 000 latu.

Tagad partija, skaidrojot situāciju, ka atkal ir vēlēšanu gads un partijām ir daudz tēriņu, var lūgt KNAB pagarināt termiņu no iepriekš noteiktām 30 līdz 90 dienām, kurās izpildīt KNAB un vēlāk tiesas uzliktās saistības pret valsti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas