Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Tiesa lēmumu Lemberga "asās mēles" lietā pieņems nākamceturtdien

Rīgas apgabaltiesa, kurā izskata smagos noziegumos apsūdzētā Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietu, tikai pēc nedēļas, nākamceturtdien, pieņems lēmumu par prokuratūras lūgumu A.Lembergam piemērot procesuālo sankciju – piespiedu naudas sodu minimālās mēnešalgas apmērā par asiem izteikumiem, kas aizskāruši prokuroru godu un cieņu.

Lūgumu A.Lembergam piemērot piespiedu naudas sodu prokuratūra tiesā iesniedza pirmdien, par pamatu ņemot A.Lemberga 15.februāra tiesas sēdē izteiktas godu un cieņu aizskarošanas frāzes.

Gan A.Lembergs, gan viņa advokāti piektdien tiesā gari un plaši klāstīja, ka, viņuprāt, prokuratūras lūgums nav juridiski pamatots un ir noraidāms, jo Ventspils mērs ar saviem emocionālajiem izteikumiem neesot traucējis ne lietas izskatīšanu, ne izrādījis necieņu tiesai. A.Lemberga advokāti uzsvēra, ka, paužot savus uzskatus, viņš izsaka kritiku un sašutumu, jo jūtas pazemots no prokuratūras puses.

Arī pats A.Lembergs tiesā uzsvēra, ka prokuratūras lūgums ir noraidāms un norādīja, ka viņš nevarot cienīt prokurorus, jo viņi pārkāpjot Satversmi. Viņš neuzskata, ka viņa izteikumi ir aizskaroši un konkrēti vērsti uz valsts apsūdzības uzturētājiem. Tās esot tikai filosofiskas domas un nekas vairāk. Ja kāds to attiecina uz sevi, tad tā ir viņa personiskā lieta. "Ko tad, man viņiem serenādes dziedāt?" retoriski vaicāja A.Lembergs, uzsverot, ka "es līdz kapa malai neatzīšu, ka esmu vainīgs, ka apsūdzības ir pamatotas, tas viss ir blefs".

A.Lemberga aizstāvības runa bija emocionāla un teatrāla, pat tiesnešos viņa izteikumi bieži izraisīja smīnu. Tiesas priekšsēdētājam Borsiam Geimanam gan nācās vairākkārt viņam aizrādīt, lai runā par konkrēto prokuratūras lūgumu, nevis izklāsta savus apsvērumus par dažādiem citiem uzskatiem.

Prokuratūra lūgumu pamato ar A.Lemberga vairākkārtīgiem godu un cieņu aizskarošiem, necienīgiem, prokurorus diskreditējošiem izteikumiem, kā arī necieņas izrādīšanu tiesai. A.Lembergs nav ņēmis vērā iepriekš tiesneša izteiktos aizrādījumus nelietot tiesas zālē izteikumus, kas aizskar citu procesa dalībnieku cieņu un godu.

Prokuratūra savā lūgumā tiesai norāda, ka aizvadītajā nedeļā jeb 15.februāra tiesas sēdes laikā A.Lembergs izteicis sekojošas goda un cienas aizskarošās frāzes: "…tiesa pēc manām domām nevar iet pavadā prokuroram Mežsargam un viņa satelītiem, tāpēc ka viņi ir doļās"; "… es dzirdu ņurdoņu, bet fakti ir neapstrīdami. Vai jūs esat doļā vai nē, tas ir cits jautājums. Tas ir cits jautājums. Vai Mežsargs dalās vai nē, to es nezinu, to jūs paši tiekat savā tajā Kronvaldu bulvārī"; "…grūta situācija Maizītim, tad kurā pusē nostāties, jo jāuzmin, kurā pusē būs vairāk nauda".

Prokuratūra norāda vēl uz citiem diskreditējošiem, godu un cieņu aizskarošiem izteikumiem, uzskatot, ka tādējādi A.Lembergs 15.februāra tiesas sēdē ir vērsies pret valsts apsūdzības uzturētājiem. Prokuratūra arī uzskata, ka bez minētajiem apvainojumiem, kas vērsti pret prokuroriem, A.Lembergs tiesas sēdē vairākkārtīgi ir norādījis, ka tiesas procesam ir politisks mērķis un tas ir politisks pasūtījums.

A.Lembergu prokuratūra apsūdz kukuļņemšanā sevišķi lielos apmēros, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanā, dienesta viltojumā, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam sakarā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem. Šajā lietā apsūdzēts arī Ventspils mēra dēls Anrijs Lembergs un uzņēmējs Ansis Sormulis. Visi apsūdzētie nesaprot un neatzīst viņiem uzrādītās apsūdzības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas