Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Tiesībsargs: jāmazina aizliegumi nepilsoņiem

Latvijas nepilsoņiem jāļauj strādāt par detektīviem, advokātiem un profesionālajiem patentpilnvarotājiem, kā arī nodarboties ar apsardzes biznesu. Šādu atzinumu tiesībsargs Romāns Apsītis sniedzis Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā (PCTVL). Apvienība vērsās Tiesībsarga birojā, lūdzot izvērtēt pilsoņu un nepilsoņu tiesības.

PCTVL tiesībsargam iesniedza 80 pilsoņu un nepilsoņu tiesību atšķirības, taču tikai nelielu daļu no ierobežojumiem R.Apsītis vērtēja kā atceļamus.

Tiesībsargs pārbaudē konstatē, ka nav lietderīgi likt kārtot eksāmenu latviešu valodā tiem nepilsoņiem, kuri pretendē uz Eiropas Savienības (ES) pastāvīgā iedzīvotāja statusu. Tāpat R.Apsītis uzskata, ka kopš tā laika, kad ES pilsoņiem ir atļauts slēgt nekustamo īpašumu darījumus Latvijā, arī attiecīgie ierobežojumi Latvijā ir zaudējuši savu leģitīmo mērķi. R.Apsītis norāda, ka nepilsoņiem saikne ar Latviju ir daudz ciešāka nekā ES pilsoņiem. Tāpēc viņš iesaka, lai katrā no gadījumiem, kad ES direktīva piešķir ārzemniekiem kādas tiesības Latvijas teritorijā, varas institūciju pārstāvji apsvērtu, vai attiecīgi ierobežojumi nebūtu jāatceļ arī nepilsoņiem.

Tiesībsargs atzinis par leģitīmu liegumu nepilsoņiem piedalīties pašvaldību vēlēšanās, motivējot to ar naturalizācijas stimula zudumu. PCTVL tam nepiekrīt, norādot, ka šāds secinājums ir pretrunā ar starptautisko institūciju rekomendācijām "likvidēt nepamatotus ierobežojumus nepilsoņiem paralēli naturalizācijas tempu paātrināšanai un nepretstatot šos procesus citu citam".



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI VAIRĀK

Atzinums pārbaudes lietā par atšķirībām starp Latvijas Republikas pilsoņu un nepilsoņu tiesībām

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas