Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +23 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Vai LPP/LC un SC "ņems varu"? Ekspertu viedokļi

Rīgas vicemērs un LPP/LC līderis Ainārs Šlesera sestdien Tautas saskaņas partijas (TSP) kongresā paziņoja, ka LPP/LC un Saskaņas centram (SC) jāgatavojas pārņemt varu jau šīs Saeimas laikā. TSP līderis Jānis Urbanovičs piekrita, ka "ir jāņem vara". J.Urbanoviča mērķis ir, lai Saskaņai būtu lielākā frakcija valdībā pēc 10.Saeimas vēlēšanām, uz kurām, iespējams, tā startēs vienotā blokā ar LPP/LC.

TSP ir viena no apvienības SC partijām. Līdz jaunajam gadam četras partijas - TSP, Jaunais centrs, Sociāldemokrātiska partija un Daugavpils pilsētas partija, plāno apvienoties vienā politiskā spēkā Saskaņa.

Cik liela iespējamība, ka pie varas nonāk LPP/LC un Saskaņas centrs, Diena.lv jautā politikas vērotājiem.

Aigars Freimanis, Latvijas faktu direktors, sociologs

Šlesera teiktais nav jātulko kā rīcība vai rīcības programma. Skaidrs, ka tur vairāk ir demontrativitāte un mēģinājums izcelties, kas ir normāli un saprotami politikā. Runājot par varas pārņemšanu, pirmais, kas jāņem vērā, ir aritmētika. Partijai LPP/LC kopā ar Saskaņas centru nav vairākuma Saeimā, tāpēc viņiem, lietojot vārdu vara, ir jārēķinās ar kādu citu atbalstītāju, respektīvi kādu no labējām partijām, kas varētu nobalsot par šādu valdību. Tomēr baidos, ka tādus atrast vismaz šobrīd viņiem ir neiespējami. Pamazām no partiju puses ar dažādiem paņēmieniem un metodēm jau sākas priekšvēlēšanu kampaņa, taču diez vai kāds šobrīd riskētu meklēt partnerību ar LPP/LC un Saskaņas centru.
Otra lieta, lai tiktu pie varas, LPP/LC un Saskaņas centram, visticamāk, ir jāuzvar vēlēšanās. Vai nu jāuzvar, vai jāatrod partneris jau tagad, vai jāatrod partneris pēc vēlēšanām. Tā ir vienīgā iespēja. Tajā pašā laikā tieši tādu pašu recepti es varu dot citiem politiskajiem spēkiem, vai tas būtu jaunkonsolidētais saraksts - Jaunais laiks, Pilsoniskā savienība un Sabiedrība citai politikai, vai tas ir saraksts, kas mēģina drudžaini kaut ko darīt sevis atjaunināšanas labā - Tautas partija. Tā ir universāla formula jebkurai partijai.

Baiba Strautmane, žurnāliste

Domāju, ka Rīgas domes vēlēšanas un to iznākums, gan arī tas, kā notika kampaņa, pierāda, ka LPP/LC un Saskaņas centra nākšana pie varas ir ļoti reāla. Vēlētājs, acīmredzot, ir tieši tik gudrs, lai uzskatītu, ka Šlesers var kaut ko darīt viņa labā. Par krieviem es nemaz nerunāju. Krieviem tagad, kopš mērs ir Ušakovs, varas garša ir mutē. Par latviešu vēlētājiem runājot, tas diemžēl ir reāli.
Man ir viena liela cerība, ka, apvienojoties Jaunajam laikam, Pilsoniskajai savienībai un Sabiedrībai citai politikai, viņi spēs sadarboties un lepni paceltu galvu bez latviešu tipiskajiem kašķiem smuki nostartēt, savākt naudu un pastāstīt tautai, ka viņi startē visi kopā. Tas varētu būt pretspars, bet citādi - ja būs tāpat, kā parasti latviešiem aiziet, nekas labs nav gaidāms.
Iespēja, ka LPP/LC un Saskaņas centrs nāks pie varas, ir ļoti reāla, un, manuprāt, mēs straujā solī tieši uz to ejam. Zināmā mērā varu piekrist tiem, kas saka, ka mums ir jāuzkāpj uz tā nosacīti krievu varas grābekļa, lai mēs saprastu, ko tas nozīmē, jo teorētiski modelēt mēs nespējam. Mēs, acīmredzot, esam tik gudri, ka mums jākļūdās pašiem un no citiem neesam gatavi mācīties.
Ja Kalniete, Štokenbergs un Āboltiņa spēs kopīgās lietas vārdā nebūt, tā saucamie, "latvieši", tad varbūt būs vismaz līdzsvars. Bet ir pilnīgi skaidrs, ka tur būs skarba cīņa, un rezultāts būs ļoti līdzīgs. Jautājums ir, kuram būs tās pāris balsis vairāk vai mazāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas