Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Valdība vienojas par 7% budžeta deficītu, četras nozares būs prioritāras

Valdība vienojusies par Finanšu ministrijas (FM) sagatavoto budžeta grozījumu rāmi, kas paredz, ka konsolidētais - valsts un pašvaldību - budžeta deficīts šogad būs 7% no iekšzemes kopprodukta, bet valsts budžeta deficīts 6%, tā pēc valdības sēdes ceturtdien informēja premjers Valdis Dombrovskis (JL). Finanšu ministrs Einārs Repše (JL) norādīja, ka 7% sliekšņa pārsniegšana "nav iedomājama".

V.Dombrovskis sacīja, ka tas nozīmē 40% samazinājumu, taču valdība vienojusies, ka šāds izdevumu samazinājums neattieksies uz veselības, izglītības, tieslietu un iekšlietu jomām. Tās noteiktas par prioritārām nozarēm un tām tiks piemērots mazāks izdevumu samazinājums. Tas attiecas arī uz prokuratūru un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju. Taču V.Dombrovska un finanšu ministra E.Repšes teiktais liecināja, ka citiem tādēļ būs jāsamazina izdevumi vairāk. Turklāt abas amatpersonas stingri uzsvēra, ka tas nenozīmē, ka minētās nozares varēs atkāpties no strukturālo reformu īstenošanas.

Ministriem līdz 6.maijam jāiesniedz konkrēti priekšlikumi par nozaru budžetiem, ievērojot valdības apstiprināto rāmi. Pēc tam Finanšu ministrija tos apkopos un atkārtoti iesniegs izskatīšanai valdībā, kas varētu notikt 12.maijā.

Finanšu ministrs izskaidroja, ka faktiski 40% samazināmo izdevumu apcirpšana nozīmē, ka kopumā izdevumi tiek samazināti tikai par 7% un “tas velns nav tiks melns kā mālē”. Reāli tie ir 7%, jo samazināmie izdevumi veidoja tikai daļu no kopējiem ministriju un to nozaru budžetu izdevumiem. "Izdevumus samazināt par 7%, to mēs varam izdarīt," sacīja E.Repše.

FM piedāvatajā budžeta rāmī izdevumus plānots samazināt par 345 miljoniem latu, kas veido 7%. Iepriekš tika diskutēts par daudz lielāku samazinājuma summu. Īstenojot reformas, kuru lielākais ietaupījums gaidāms nākamaja gadā, 2010.gada budžets plānots ar 3% deficītu. V.Dombrovskis pagaidām atturējās no komentāriem par izmaiņām nodokļos.

Diena jau rakstīja, ka ceturtdien valdības sēdes pārtraukumā vairāki ministri no komentāriem atturējās un atzina, ka FM piedāvājumu valdības sēdē redz pirmo reizi. E.Repše atturējās tieši atbildēt uz jautājumu, vai 7% budžeta deficīta apjoms ir saskaņots ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF). No viņa teiktā izrietēja, ka oficiālas vienošanās par to vēl nav, lielākie ārvalstu naudas aizdevēji gaidot valdības lēmumu par budžeta grozījumiem.

Kopējais izdevumu samazinājums pamatbudžetā FM variantā veido 345 miljonus latu. Samazinājums panākts, rēķinoties ar 40% tā saukto samazināmo izdevumu apcirpšanu, valsts finansēto algu samazināšanu par 20% un sociālā budžeta izdevumu samazināšanu. Viss aprēķināts ņemot vērā to, ka tiks īstenotas veselības aprūpes, izglītības un valsts pārvaldes strukturālās reformas. 

Saskaņā ar FM projektu valsts budžeta izdevumi veidos 3,3 miljardus latu, speciālā budžeta izdevumi – 1,5 miljardus latu, bet kopējie konsolidētā budžeta izdevumi 4,8 miljardus latu. Budžeta ieņēmumi prognozēti 4,06 miljardu latu apmērā, līdz ar to valsts budžeta deficīts lēsts 6% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Tam klāt pieskaitot pašvaldību budžetu deficītu, kuru FM aplēsusi 141 miljona latu apmērā jeb 1%, kopējais valsts un pašvaldību budžeta deficīts FM piedāvātajā variantā veido 7% no IKP (nepilnu miljardu latu – 939,5 miljardus) un tas iekļaujas rāmī par kuru, solot nepieļaut lielāku deficītu kā 7%, valdība cer vienoties ar SVF. 

(papildināta visa ziņa saskaņā ar jaunāko informāciju no valdības)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VAIRĀK

SVF piekritis 7%, spēkā skarbākais scenārijs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas