Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Valdība vienojas par budžeta grozījumiem; skaitļus neizpauž

Valdība svētdien ārkārtas sēdē vienojusies par šā gada budžeta grozījumu priekšlikumiem 2.lasījumam, taču pusvienpadsmitos vakarā pēc valdības sēdes finanšu ministrs Einars Repše (JL) atturējās nosaukt konkrētus budžeta izdevumu, ieņēmumu un deficīta skaitļus. E.Repše tikai uzsvēra, ka valdība ir izpildījusi apņemšanos deficītu samazināt par pusmiljardu latu.

Informāciju par precīziem budžeta skaitļiem viņš solīja sniegt pirmdien ar Finanšu ministrijas (FM) starpniecību.Finanšu ministrs žurnālistiem sauca dažādus budžeta deficīta apmērus, norādot, ka pēc Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) metodoloģijas, pēc sliktākā scenārija, deficīts šogad var sasniegt 11,6% no iekšzemes kopprodukta (IK). Pēc pamatscenārija deficīts var veidot apmēram 10% no IK.Gan finanšu ministrs, gan premjers Valdis Dombrosvkis (JL) informēja, ka valdībā ir panākta vienošanās par jaunu Latvijas ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas plānu, kas paredz darbības tuvākajiem trīs gadiem gan budžeta izdevumu samazināšanā, gan finanšu tirgu un ekonomikas atjaunošanā, kā arī nodokļu izmaiņas un citus pasākumus. Piemēram, no V.Dombrovska teiktā izrietēja, ka jaunais plāns paredz budžeta izdevumu samazināšanu par pusmiljardu latu arī nākamajā gadā. Jaunā programma būs publiski pieejama uz budžeta grozījumu izskatīšanu Saeimā galīgajā lasījuma, jo tā ietilpst budžetu pavadošo dokumentu paketē. Svētdien vakarā programma vēl nebija pieejama, jo pēc valdības sēdes FM tajā vēl jāveic precizējumi. Tā vēl tiek saskaņota ar SVF un Eiropas Komisiju, jo šis dokuments kalpo par pamatu sadarbības memorandam ar starptautiskajiem aizdevējiem.Jaunā programma bija nepieciešama, jo pasliktinājās ekonomiskā situācija.Premjers uzsvēra, ka valdībā panākts kompromiss par mākslas, mūzikas un sporta skolām, kurām paredzēts daļējs finansējums no _Gaismas pils _projekta finansējuma, savukārt piecgadīgo un sešgadīgo bērnu apmācība tiks nodrošināta tikai nākamgad – no janvāra līdz maijam, nevis no septembra līdz maijam, kā tas bija līdz šim.

Valdība svētdien vienojās par Labklājības ministrijas (LM) sagatavoto likumprojektu, ar kuru tiks noteikts, ka samazinātās pensijas un pabalsti tiks maksāti no 2009.gada 1.jūlijam līdz 2012.gada 31.decembrim. LM jaunajā iekļāvusi arī jaunu ierosinājumu attiecībā uz māmiņu algām - ministrija rosina tās uz pusi samazināt strādājošajiem vecākiem no 1.jūlija.

Šis LM ierosinājums atšķiras no iepriekš panāktās vienošanās par vecāku pabalstu samazināšanu par 10%. Pēc labklājības ministra Ulda Auguļa teiktā, LM piedāvājusi māmiņu algu samazinājumu par 50% strādājošajiem vecākiem, nevis visu māmiņu algu samazināšanu par 10%, lai "neciestu tie, kas sēž mājās". Pēc LM aplēsēm, izdevumu ietaupījums, uz pusi samazinot māmiņu algas strādājošajiem, ir līdzvērtīgs tam, kāds būtu, ja par 10% samazinātu visas māmiņu algas.

Jaunais likumprojekts arī noteiks, ka vecuma un izdienas pensijas laikā līdz 2012.gada beigām varēs saņemt 90% apmērā, strādājošie pensionāri varēs saņemt pensiju 30% apmērā. Tāpat līdz 2012.gada 31.decembrim ģimenes valsts pabalsta apmērs par katru bērnu būs astoņi lati mēnesī - līdz šim pabalsta apmērs bija atkarīgs no bērnu skaita.

LM likumu sagatavojusi, lai ievērotu ceturtdien panākto vienošanos un nodrošinātu pensiju un pabalstu samazinājumu. Ministrija to motivējusi ar smago budžeta samazināšanu un ekonomisko krīzi. Pati LM arī ir atzīmējusi, ka šī likumprojekta pieņemšana un tajā paredzētās normas par pensiju un pabalstu samazināšanu var tikt apstrīdētas Satversmes tiesā.

Šogad uz pensiju un pabalstu samazināšanas rēķina iecerēts ietaupīt nepilnus 100 miljonus latu, nākamajos gados – vairāk.

Valdība vienojusies arī par pārejas noteikumiem, kas paredz: ja ekonomiskā situācija uzlabojas, tad Ministru kabinetam ir tiesības lemt par likuma atcelšanu vai tas var atteikties no likumprojektā patlaban noteiktā samazinājuma.

Valdība atbalstīja arī izmaņas noteikumos par neapliekamo minimumu, kas paredz, ka no 1.jūlija neapliekamais minimums būs 35 lati līdzšinējo 90 latu vietā. Netiks mainīta kārtība attiecībā uz apgādībā esošām personām, piemēram, bērniem vai vecākiem.

Neapliekamā minimuma samazināšana nozīmē, ka iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājums palielināsies par nepilniem 13 latiem.

(pievienotas pirmās piecas rindkopas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

Par ko valdība un sociālie partneri vienojās ceturtdienas naktī?

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas