Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Veic normatīvu izmaiņas pazeminātās PVN piemērošanai mācību un oriģinālliteratūrai

Valdība atbalstījusi Grozījumus valdības noteikumos par pievienotās vērtības nodokli (PVN) normu piemērošanas kārtību, kas paredz samazināto PVN likmi (10%) piemērot arī visa veida fiziskā formātā izdotai mācību literatūrai,  daiļliteratūrai, bērniem domātai literatūrai, zinātniskajai  un populārzinātniskajai literatūrai, uzziņu literatūrai, reliģiskajai  literatūrai, memuārliteratūrai  un to tulkojumiem.

Saskaņā ar noteikumiem atzinumu par grāmatu atbilstību mācību literatūras un oriģinālliteratūras statusam nosaka Latvijas Nacionālā bibliotēka. Kultūras ministrs Ints Dālderis uzskata, ka ekonomiski grūtajā laikā pazeminātā PVN likme grāmatu piegādēm ļaus saglabāt tautas garīgās vērtības. „Grāmatas latviešu valodā ir ārkārtīgi svarīgs instruments latviešu valodas un kultūras saglabāšanai un attīstībai. Nacionāla valsts nevar pastāvēt bez nacionālas literatūras. Tādēļ valstij visiem spēkiem jāatbalsta grāmatu izdošana latviešu valodā," norāda I. Dālderis. Viņš uzskata, ka  lēmums par PVN standartlikmes (21%) piemērošanu grāmatu piegādēm, kas tika pieņemts gada sākumā, ir bijis kļūdains un radījis draudīgas sekas – grāmatu izdošana gada pirmajā pusē  samazinājusies vairāk nekā par  30% , bet  grāmatnīcās pārdošanas apjoms  krities par  40%. Esmu gandarīts, ka pazeminātā PVN likme grāmatām tiek atjaunota, un grāmatas tagad kļūs pieejamākas lasītājiem.”Prognozējams, ka Ministru kabineta noteikumiem būs pozitīva ietekme uz uzņēmējdarbības vidi, jo palielināsies mācību grāmatu un oriģinālliteratūras izdevumu pārdošanas apjoms, uzskata ministrs.  PVN 10% likmes piemērošanas rezultātā samazinoties cenām, mācību grāmatas un oriģinālliteratūras izdevumi kļūs vairāk pieejami iedzīvotājiem, it īpaši ģimenēm ar bērniem un maznodrošinātajiem iedzīvotājiem. Patlaban grāmatu piegādēm piemērojama pievienotās vērtības nodokļa standartlikme 21% apmērā. Saskaņā ar Saeimā 2009.gada 16.jūnijā pieņemtajiem grozījumiem likumā „Par pievienotās vērtības nodokli” mācību grāmatu piegādēm un oriģinālliteratūras izdevumu piegādēm noteikta PVN samazinātā likme 10 procentu apmērā. Šī likuma norma stājas spēkā 2009.gada 1.augustā un piemērojama saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem.Konsultācijas par Ministru kabineta noteikumu projektu izstrādi notikušas ar Latvijas Izglītības apgādu asociāciju, Latvijas Grāmattirgotāju asociāciju un  Kultūras ministrijas Literatūras un grāmatniecības padomes pārstāvjiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas