Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Vijai Celmiņai piešķirta prestiža balva mākslā

Latviešu gleznotāja Vija Celmiņa ir prestižās Rosvitas Haftmanes mākslas balvas laureāte 2008.gadā. To paziņojusi žūrija, kurā ir Bernes un Bāzeles mākslas muzeju un Cīrihes mākslas nama direktori Šveicē, kā arī Ķelnes Ludviga muzeja vadītājs Vācijā. Godalga ir saistīta ar naudas prēmiju 150 000 franku (ap 92 000 eiro) un tāpēc skaitās visaugstāk dotētā mākslas balva Eiropā. Latviešu māksliniecei Rosvitas Haftmanes balvu pasniegs 2009.gada maijā Cīrihē.

Šo balvu ir iedibinājusi Cīrihes galeriste Rosvita Haftmane (1927—1998), nosakot, ka ar «vērā ņemamu naudas summu» godināmi dzīvi mākslinieki, kuru darbiem ir «izcila nozīme». Balvu reizi gadā vai ik pa trim piešķir kopš 2001.gada, līdzšinējo laureātu vidū ir kanādiešu fotogrāfs Džefs Vols un skotu videomākslinieks Dagless Gordons. Pēc gleznotājas un animācijas filmu veidotājas Marijas Lasnigas un britu mākslinieces Monas Hatūmas V.Celmiņa ir trešā sieviete, kurai līdz šim tikusi Rosvitas Haftmanes godalga.

V.Celmiņa ir dzimusi 1938.gadā Rīgā, bet 1944.gadā kopā ar ģimeni devās bēgļu gaitās, kas viņu 1948.gadā noveda ASV. Kopš 1981.gada viņa strādā galvenokārt Ņujorkā. Māksliniece protot «sev par labu izsmelt atsevišķo mediju stiprās puses», Rosvitas Haftmanes balvas žūrija pamato savu izvēli 2008.gadam. Ar eļļas krāsām uz audekla un ogli uz papīra V.Celmiņa savā agrīnajā daiļradē veidojusi drīzāk draudīgu noskaņojumu, atkārtoti saistītu ar vardarbības tematu: šaujamierocis izstieptā rokā vai degošs vīrietis, kas izkāpj no automašīnas. Jo īpaši 60.gados tapušie darbie atspoguļojot kara un iekšpolitisku agresiju rezultātā destabilizētu pasauli, teikts žūrijas atzinumā.

Taču pēdējo gadu laikā māksliniece pievērsusies dabai — piemēram, melnos un pelēkos toņos tvertas naksnīgas debesis fotogravīras tehnikā vai zirnekļa tīkli tuvskatā. Bieži vien tapuši mēnešiem ilgā procesā, «šie darbi izrauj vērotāju no tveramās ikdienas, atdodot viņam mieru un laiku, ko tas zaudējis uz ielas un masu mediju ietekmē», atzīmē žūrija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas