Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Vilks: 2012.gada budžeta konsolidācijas apmērs būs kā koridors, nevis precīza summa

2012.gada valsts budžeta konsolidācijas apmērs nebūs precīza summa, bet gan kā koridors - "no līdz", otrdien žurnālistiem teica finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība).

Pēc viņa vārdiem, galīgais skaitlis būs zināms augustā, pirms nākamā gada budžeta izskatīšanas, kad tiks izvērtēta gan šā gada budžeta izpilde, gan ekonomiskie rādītāji. Savukārt pirmie koridora skaitļi varētu būt zināmi pēc pāris nedēļām.

Uz jautājumu, vai nepieciešamās konsolidācijas apmērs būs mazāks par 400 miljoniem latu, Vilks atbildēja: "Viennozīmīgi." 400 miljoni būtu, ja pagājušajā gadā un arī šogad ekonomikā būtu klājies sliktāk.

Par trīs galvenajiem pīlāriem, atkarībā no kuriem budžets tiks koriģēts, viņš nosauca ekonomisko situāciju, nodarbinātības rādītājus un nodokļus. Viņš uzsvēra: lai gan šķiet, ka nodarbinātības jomā situācija ir slikta, nodarbinātības līmenis tomēr audzis ātrāk, nekā plānots.

Lai gan vairāki rādītāji var uzlabot prognozi, Vilks uzvēra, ka "esam arī pietiekami dziļi mīnusos". Proti, Latvija pēc budžeta deficīta neesot labāko valstu vidū Eiropā, drīzāk var runāt par vidusdaļu.

Otrdien valdības slēgtajā sēdē iekļauts jautājums par 2012.gada budžeta fiskālās konsolidācijas un Māstrihtas kritēriju izpildei nepieciešamo lēmumu pieņemšanu. Vilks teica, ka "nekas jauns" netiks apspriests, paredzēts runāt par grafikiem, kad budžets tiks iesniegts Saeimai un kad plānots noslēgt sarunas ar aizdevējiem.

Kā ziņots, Finanšu ministrija (FM) solīja konsolidācijas apmēru nosaukt tikai pēc starptautisko aizdevēju kārtējās pārskata misijas noslēguma. Plānots, ka aizdevēji Latvijā varētu ierasties aprīļa pirmajā pusē, un līdz tam laikam FM atturas no precīzāku prognožu nosaukšanas par vēl nepieciešamajiem budžeta deficīta samazinājumiem, lai tā deficītu nodrošinātu 3% no iekšzemes kopprodukta apmērā un izpildītu aizdevuma programmu.

Kā iepriekš īsi komentēja FM Komunikācijas nodaļas vadītāja Baiba Melnace, "2012.gada budžeta konsolidācijas nepieciešamais apjoms būs zināms pēc aizdevēju pārskata misijas noslēguma".

FM valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis iepriekš gan norādījis, ka iepriekš plānotais konsolidācijas apjoms 2011. un 2012.gadam bija 590 miljoni latu. Ar šā gada budžeta grozījumiem konsolidācija būs veikta par 320 miljoniem latu, savukārt to, par cik budžeta deficīts būs jāsamazina nākamgad, noteiks ekonomikas izaugsmes rādītāji.

Savukārt portāls Pietiek.com ziņojis, ka, lai arī Vienotības finanšu ministra Vilka vadītā ministrija jau ilgāku laiku publiski runā, ka 2012.gada budžeta konsolidācija būs mazāka un nepārsniegs 200 miljonus latu, tomēr neoficiālā informācija liecinot, ka starptautiskie aizdevēji ne tuvu nav tik optimistiski kā FM.

Neformālās sarunās ar dažiem valdības pārstāvjiem starptautisko aizdevēju - Starptautiskā Valūtas fonda un Eiropas Komisijas - pārstāvji esot devuši mājienus, ka nākamā gada budžetā valdībai vajadzētu konsolidēt līdz pat 400 miljoniem latu. Tas nozīmē, ka radikāli un skarbi budžeta tēriņa griezieni skartu gan sociālo budžetu, gan izglītības, veselības sistēmas, gan valsts pārvaldi, gan arī nozīmētu tālāku nodokļu celšanu, ziņoja Pietiek.com.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas